Wpis z mikrobloga

Jakich zakazów konkurencji nie podpisujecie w umowie B2B a jakie podpisujecie?

Ja kiedyś byłem głupi i podpisałem na rok zakaz konkurencji

W czasie trwania Umowy i przez 16 miesięcy po jej wygaśnięciu lub rozwiązaniu KONTRAHENT nie może pośrednio ani bezpośrednio – bez względu na rodzaj stosunku prawnego - brać udziału w:

produkcji lub utrzymaniu produktów identycznych, bądź o funkcjonalności podobnej do funkcjonalności rozwiązań zastosowanych w zleceniach, które Kontrahent wykonywał na rzecz XXXXX

Tutaj chodziło o to, że potem nie mogłem pracować w branży bankowej, na której stoi Java przez rok i 6 miesięcy. Widziałem na wykopie wpis @Szerszebot3000 też o zakazie konkurencji.

Moje pytanie, jak powinien wyglądać normalny zakaz konkurencji w umowie B2B? Można całkowicie wykreślić taki zakaz konkurencji?

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 63
@Ksiega_dusz: żeby zapis o zakazie konkurencji był skuteczny po rozwiązaniu lub wygaśnięciu umowy, musiałbyś dostawać rekompensatę pieniężną przez ten rok i 6 msc.
Jeśli nie dostajesz hajsu to automatycznie ten zapis jest nieważny.
Poczytaj sobie orzecznictwa sądów w takich sprawach ale generalnie jest tak jak napisałem
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz dzięki za oznaczenie. U nas w fabryce jeszcze jest tak, że oprócz zakazu klepania kodu gdzie indziej przez rok od ustania współpracy mamy zakaz bezpośredniego lub pośredniego świadczenia usług dla klientów lub klientów klientów, a wystarczy że podpiszą umowę o wycenę projektu... iks kuźwa de.
Oczywiście nie wiemy jaka jest lista wszystkich klientów… oczywiście branże są totalnie różne, więc najprawdopodobniej ten zapis może być martwy i przekreślać zakaz konkurencji po
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Na B2B tak, ale powinien się tylko ograniczać do klientów, z którymi współpracowałeś. Będąc na kontrakcie w firmie A, robiłeś oprogramowanie/usługi dla firmy B i taki zapis jest po to by B cię nie podkupił z wiedzą domenową firmy A. Jeżeli zainteresuje się tobą firma C, to A i B nic do tego.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz:

Nie jest legalny, jestem prawnikiem, zdaję w kwietniu na radcę prawnego i nawet na umowach cywilnoprawnych jak masz klauzulę zakazu konkurencji po ustaniu stosunku zlecenia, to powinieneś dostawać rekompensatę.

Brak rekompensaty jest sprzeczny z zasadami współżycia społecznego, a więc jest nieważny z mocy prawa (art. 58 kodeksu cywilnego). Sytuacja wygląda oczywiście inaczej w czasie trwania umowy, wtedy brak rekompensaty jest ok.

Jako aplikant moim małym sukcesem było uwalenie powództwa
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz z ciekawości to w jakim banku pracujesz?
Też pracuje w banku, na b2b, i jedyny zakaz konkurencji to taki, że przez ileś miesięcy(chyba pół roku) nie mogę pracować poprzez inną kontraktornię dla tego samego banku
  • Odpowiedz