Aktywne Wpisy

matkawielebna +144

Tyrande +100
Stare baby (i dziadki) się boją skorzystać z przystanku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#olsztyn #strangerthings #heheszki
#olsztyn #strangerthings #heheszki
źródło: image
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: image
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Ja kiedyś byłem głupi i podpisałem na rok zakaz konkurencji
W czasie trwania Umowy i przez 16 miesięcy po jej wygaśnięciu lub rozwiązaniu KONTRAHENT nie może pośrednio ani bezpośrednio – bez względu na rodzaj stosunku prawnego - brać udziału w:
produkcji lub utrzymaniu produktów identycznych, bądź o funkcjonalności podobnej do funkcjonalności rozwiązań zastosowanych w zleceniach, które Kontrahent wykonywał na rzecz XXXXX
Tutaj chodziło o to, że potem nie mogłem pracować w branży bankowej, na której stoi Java przez rok i 6 miesięcy. Widziałem na wykopie wpis @Szerszebot3000 też o zakazie konkurencji.
Moje pytanie, jak powinien wyglądać normalny zakaz konkurencji w umowie B2B? Można całkowicie wykreślić taki zakaz konkurencji?
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza
Jeśli nie dostajesz hajsu to automatycznie ten zapis jest nieważny.
Poczytaj sobie orzecznictwa sądów w takich sprawach ale generalnie jest tak jak napisałem
Oczywiście nie wiemy jaka jest lista wszystkich klientów… oczywiście branże są totalnie różne, więc najprawdopodobniej ten zapis może być martwy i przekreślać zakaz konkurencji po
Nie jest legalny, jestem prawnikiem, zdaję w kwietniu na radcę prawnego i nawet na umowach cywilnoprawnych jak masz klauzulę zakazu konkurencji po ustaniu stosunku zlecenia, to powinieneś dostawać rekompensatę.
Brak rekompensaty jest sprzeczny z zasadami współżycia społecznego, a więc jest nieważny z mocy prawa (art. 58 kodeksu cywilnego). Sytuacja wygląda oczywiście inaczej w czasie trwania umowy, wtedy brak rekompensaty jest ok.
Jako aplikant moim małym sukcesem było uwalenie powództwa
Też pracuje w banku, na b2b, i jedyny zakaz konkurencji to taki, że przez ileś miesięcy(chyba pół roku) nie mogę pracować poprzez inną kontraktornię dla tego samego banku