Wpis z mikrobloga

Czy zakup i picie takich soków ma sens?

https://allegro.pl/oferta/sok-z-buraka-100-tloczony-burak-naturalny-buraczany-swiezy-nfc-zdrowy-3l-14186776610

Niby wszystko ok ale : ✅ Pasteryzacja w temperaturze max. 80°C
Dużo witamin i innych cennych składników zabija ta pasteryzacja?
Domyślam się że sok bezpośrednio z wyciskarki wolnoobrotowej jest lepszy, ale nie zawsze mam czas.

Reasumując, czy utrata wartościowych składników podczas pasteryzacji jest aż tak duża że mimo wszystko lepiej bawić się w samodzielne wyciskanie? Czy jednak takie soki z worka to dobra alternatywa?

#dieta #dietetyka #soki #odzywianie #zdrowie
Kononienko - Czy zakup i picie takich soków ma sens? 

https://allegro.pl/oferta/sok-...

źródło: Zrzut ekranu 2024-12-25 115950

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Inozythol przesadzasz, piję szklankę dziennie, jabłko z marchwią i żyje, czuję się dobrze, do tego z 1,5 litra wody, jedną herbatę i dwie kawy. Równowaga najważniejsza.
  • Odpowiedz
@dzieju41: twoja odpowiedź ma tyle samo sensu co gościa który by napisał to samo, tylko słowo sok zastąpił fanta.
Obie rzeczy mogą być prawdziwe i nic nie wnoszą do dyskusji
  • Odpowiedz
@dzieju41: nie martw się, ten typ "inozythol" tak pie.doli, że głowa mała, wielki znawca który bredzi trzy po trzy :D chyba mu coś zaszkodziło świątecznego.
  • Odpowiedz
@Kononienko: miałem kiedyś te soki, kupiłem różne, pamiętam, że z buraka chyba był najsmaczniejszy, jabłkowy też był dobry ale marchewkowy już mniej. Teraz mam dobrej marki wyciskarkę wolnoobrotową i w niej robię soki. Są pyszne.
  • Odpowiedz
  • 0
@freddd: też mam wyciskarkę ale zbyt dużo czasu to zajmuje:) a tak rano odkręcam kranik i już gotowe. Chciałem tylko ustalić czy wartości zdrowotne nie są jakoś za bardzo na niekorzyść tych soków z woreczka.
  • Odpowiedz
@Kononienko: świeże soki marwit też są dobre. Te z tych worków też pewnie się sprawdzą i są dość zdrowe, na pewno taki świezy sok jak się samemu zrobi to jest najbliższy sercu. Ale tak, robienie soków zajmuje trochę czasu i też jakieś super tanie to nie jest, ale kilka razy w miesiącu warto, zawsze można zrobić więcej i kilka dni w lodówce wytrzyma, chyba że marchwiowy lub jabłkowy, to szybko
  • Odpowiedz
@Kononienko wpływ soku na zdrowie będzie w najlepszym wypadku mikroskopijnie mały a bardziej realistycznie - negatywny. Więc nie wiem czym się przejmować. Nie pijesz tego dla zdrowia tylko dla smaku.
  • Odpowiedz
@freddd: ja bym się martwił Twoim deficytem rozumu.
Można się nie znać na wszystkim, ale najgorsze jest to jak osioł któremu wytkniesz błąd, nawet nie pomyśli, nie Zweryfikuje tego nie spyta kogoś kto się zna tylko uparcie będzie twierdził, że to łun ma rację.

Sok owocowy to nie owoce. To że ma 0.2% więcej witamin niż fanta nie czyni go zdrowym dla większości z Was mających zapotrzebowanie na niskim poziomie.
  • Odpowiedz
@Kononienko: patrz wyżej, nie bez powodu napisałem. Najpierw zjadasz tloczyny, a potem ewentualnie pijesz sok. Wszystko zostaje w tloczynach. Do zrobienia litra soku potrzebujesz od 3 do 5kg owoców. 1 szklankę soku wypijesz duszkiem w 20sec, zjesz 1kg owoców w 20s?

To, że jakiś post dostaje kilka plusów na wykopie, gdzie z reguły siedzą debile, albo ktoś trafia bardziej w twoje przekonania nie znaczy, że ma rację. Przemyśl to co
  • Odpowiedz