Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 100
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WielkiNos: gdyby tylko wszystkie korwiniątka poczytały jakie były podatki dla najbogatszych podczas złotych czasów USA to by to okrzyknęły komunizmem
  • Odpowiedz
@WielkiNos: sposób lewactwa na życie:

- neetować u starych, póki nie wyp...lą z domu

- zahaczyć się do jakiejś ekipy pożytecznych idiotów

- na koniec zapierd...ć majątek uczciwie pracującym całe życie, no bo nie było czasu zarobić na siebie

@testuser: w latach 1940-1960 podatki w stanach dla najbogatszych utrzymywane były na poziomie 90%+ a do 1983 w okolicach 70%. Ciekawe, że na te same lata przypada złoty okres
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch:

Przeklęci nieudacznicy, nieroby i lenie, a mogli wstawać wcześniej, odmówić sobie kawy na mieście

No dokladnie, kij im w oko, nie wiem po co to zyje. Dobrze, ze sa biedakami, to muszą chociaz odrobine pracować, zeby przezyc, bo inaczej siedziałoby to tylko i chlało browary. Ostatnio szoku doznałem jak pracownik, ktory zarabia u mnie ledwo ponad minimalną oświadczył, ze on to codziennie zamawia pizze na obiad, a na mikołaja
  • Odpowiedz
@MasaUpadlosciowa: bo zabierzesz kasę bogatym z łatwością xD

Uciekną lub przeniosą interesy tylko zarzynając rynek. Wtedy zacznie się sięganie po kase tych co zarabiają trochę więcej.

Oczywiście żyjemy w czasach gdzie firmy zarabiają dużo i mógłby płacić więcej. Ale zabranie i rozdanie to nie jest żadną opcja.
  • Odpowiedz
@GrochenMochen: dlaczego ma płacić więcej? w czym obciąża państwo bardziej od takiego co zarabia 100 tys rocznie? To, że ma więcej nie znaczy, że jest więcej winny za opiekę zdrowotną czy na urzędników. Jak ktoś zarabia 5k netto to znaczy, ze się mu uczyć nie chciało lub podnosić swoich kwaliikacji więc wykonuje najprostsze prace. Dla socjalistów bogacz to 2 grupa podatkowa bo już od 2 progu trzeba płacić więcej, a
  • Odpowiedz
@WielkiNos: Nie ma co bronić miliarderów potrafią obrócić pieniądzem mając o wiele niższe opodatkowanie od testy. Za to lewica gada o milionerach a najwięcej d--------a klasie bieda średniej (od 10k brutto w górę w podatkach żeby za żadne skarby nie mogli mieć jakiegokolwiek kapitału)
  • Odpowiedz
To ogólnie zamysł lewicy żeby nieudacznikom, nierobom i leniom przekazywać pieniądze ludzi którym się chciało uczciwie ruszyć tyłek do roboty

@fff112: ech i tak i nie. Słuszny zamysł jest taki, że od pewnego momentu (jak nie jesteś kretynem który to rozpieprzy) kapitał czy to wypracowany czy odziedziczony sam się napędza. Daje to niewielkiej grupie osób ogromne bogactwo. Nie nie mówię tutaj o lokalnym przedsiębiorcy tylko globalne korpo. Z punktu widzenia
  • Odpowiedz
@fff112 przestań....serio ty ekonomię masz w dupie a ponad to wszystko masz swoje chore korwinistyczbe ambicje. Pieniądz w obiegu jest równy dobrom na rynku i jak ktoś ma więcej pieniędzy z zarobku tym więcej procentowo musi płacić na społeczeństwo bo w większym stopniu wykorzystuje dobra w społeczeństwie, więc musi więcej płacić.
Xd ty każdemu kto ma 5k netto mówisz że mu się robić nie chciało? Znam osoby co mają masę papierów
  • Odpowiedz
@andrej2:

Z punktu widzenia społeczeństwa jednak lepiej jakby nie mieli kolejnego miliarda tylko milion ale np. cena mleka czy samochodu produkowanego przez ich firmy była niższa

I dokladnie tak jest. Bylem ostatnio u klienta, ktory w 2000 roku kupil urządzenie za 200k (widzialem papiery). Ja mu sprzedałem podobne, tylko lepsze, ktore przyspieszy mu prace oraz zmniejszy koszty eksploatacji za niecale 100k. Dolicz do tego skumulowaną inflacje pewnie z 200%. To
  • Odpowiedz