Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 100
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 687
@WielkiNos: To ogólnie zamysł lewicy żeby nieudacznikom, nierobom i leniom przekazywać pieniądze ludzi którym się chciało uczciwie ruszyć tyłek do roboty...socjalistyczne komuchy.
  • Odpowiedz
@fff112: tak, taki dokładnie jest zamysł lewicy - dać pracującym ludziom możliwość godnego życia i zarobku kosztem miliarderów, którzy zazwyczaj ciężko pracowali na odziedziczenie kapitału po rodzicach.

Żyj dalej w korwinowskiej utopii, kapitalisto bez kapitału.
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: Korwinistów i prywatyzowania wszystkiego, brak jakiejkolwiek opieki i podatków nie popieram więc nie mów tak do mnie nawet bo się pomyliłeś, ale wiem, że się nie przyznasz do tego. I nie o milarderów tu chodzi tylko o klasę średnią(ale tą prawdziwą, a nie zarabiającą 6 tysięcy)...nie należy się nic, a doi się ile się da z osób zarabiających większe pieniądze. Nie dość, że Ci więcej zabiera państwo to rozdaje
  • Odpowiedz
@WielkiNos:
Opodatkowanie najbogatszych, świetny sposób na walkę z oligarchią! Popieram całym sercem! Musimy zrobić to jak najwcześniej, bo znowu zapanuje system feudalny z klasą próżniaczą i potem znowu rewolucje ludowe itd.
  • Odpowiedz
@fff112 tylko że przeciętniak jak się weźmie do roboty to co najwyżej się garba dorobi, a chłop z układami, pracując lekko ale za to łamiąc prawo do kieszeni w tym czasie wsadzi miliony
  • Odpowiedz
tak, taki dokładnie jest zamysł lewicy - dać pracującym ludziom możliwość godnego życia i zarobku kosztem miliarderów, którzy zazwyczaj ciężko pracowali na odziedziczenie kapitału po rodzicach.

Żyj dalej w korwinowskiej utopii, kapitalisto bez kapitału.

@czerwonykomuch: Ogólnie się zgadzam, ale nie stosowałbym do organizacji typu Ostatnie Pokolenie. Oni żyją z państwowych grantów, pracy wolontariuszy, a nie zdziwiłbym się gdyby koniec końców byli finansowani przez lobby koncernów paliwowych. Tylko praca u podstaw
  • Odpowiedz
@WielkiNos: Skutek przesunięcia okna Overtona. Wyśmiewanie wszystkich wolnorynkowych idei jako "korwinizmów", socjalny (wręcz socjalistyczny) zwrot PiS, populistyczny bieg KO za nimi oraz popularność lewaków, bo jako jedyni mają niektóre (słuszne!) postulaty światopoglądowe na sztandarach (aborcja, związki partnerskie itp) ale jednocześnie kosmiczne pomysły gospodarcze, "mieszkanie prawem, nie towarem", "strategiczne spółki hodujące konie", "4 dniowy dzień pracy" itp.

No i mamy teraz takie okazy w mainstream.
  • Odpowiedz
@fff112 chyba nie bardzo rozumiesz co znaczy w tym kontekście „najbogatszy”, bo na pewno nie jest nim lekarz, prawnik, czy programista 15k :)
  • Odpowiedz
@Mr_A: nie ważne, dla komucha nie ważne czy zarabiasz 20 czy 200 tysięcy w miesiąc i tak będziesz bogaczem i prędzej dobierają się do tych z klasy średniej, a więc najbogatszych w kraju bo 90% ludzi w polsce zarabia mniej niż 10tys miesięcznie niż do tych top of the top. Socjaliści to rak. Korwiniści też więc nie pchajcie mnie w jakieś chore skrajności jak ten wyżej. Prawak i lewak to
  • Odpowiedz
@fff112: o nie, biedni milionerzy z klasy średniej, wiecznie pokrzywdzeni. Nie to co pracownik na minimalnej, którego nie stać na wynajem mieszk…, przepraszam, mikroapartamentu inwestycyjnego. Przeklęci nieudacznicy, nieroby i lenie, a mogli wstawać wcześniej, odmówić sobie kawy na mieście i odziedziczyć parę mikroapartamentów inwestycyjnych.
  • Odpowiedz
@WielkiNos O ile się nie mylę Pani z OP przyjechała taksówką do studia zamiast zbiorkomem. Czyli jest bogatsza niż ja, czyli powinny zostać jej odebrane pieniądze i przekazane mi według jej logiki.
  • Odpowiedz
@fff112: o, to dobre. Wyobraź sobie że masz Pawła i Gawła.
Paweł dostał od tatusia w 2015roku mieszkanie i 500tys PLN za które Paweł kupił dwie kawalerki pod wynajem za który odprowadza 8,5% podatku.
Gaweł wziął w 2015r. kredyt i poszedł do pracy żeby go spłacac. Odprowadza za to efektywnie 37% podatku.

Możesz mi wytłumaczyć w jaki sposób podniesienie podatku od zysków z kapitału (w tym przypadku wynajmu mieszkania) uciska
  • Odpowiedz