Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#architektura #projektydomow #budujzwykopem #budowa
Cześć!
Chciałbym poznać Wasze opinie na temat mojego projektu indywidualnego. Zależy mi głównie na ocenie funkcjonalności. Mam już swoje przemyślenia, ale liczę, że ktoś z zewnątrz może zwrócić uwagę na aspekty, których sam nie dostrzegam.
Kluczowe informacje o projekcie:

- Salon jest zlokalizowany od strony wschodniej (z widokiem na las)
- Wjazd na posesję znajduje się od strony zachodniej
- W kotłowni przewidziany jest awaryjny komin (rodzaj ogrzewania jeszcze nie został wybrany)
= Ktołownia będzie podzielona na pralnie

link do rzutów https://imgur.com/a/ORyfGtP

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: kurde fajny projekcik, podoba mi się. Dodałbym małe okienko w spiżarni, just in case.
Będzie wentylacja mechaniczna? Przeiwidziane kanały pionowe/podniesienie stropu żeby zmieścić kanały na przykład w suficie?

Trochę myślę o tym salonie od wschodu - nie będzie Ci brakować słóńca po południu?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najz, widzę mieliśmy podobne założenia.
- imho może warto zamienić schody z łazienka? wtedy pod schodami jak fajnie pomyślisz to zrobisz jakiś schowek np. robota do odkurzania itp. jeśli będzie między garderobą, a łazienką to w zasadzie jedyna możliwość wykorzystania tej przestrzeni to przez garderobę.
- Zastanowiłbym się czy by nie zmniejszyć łazienki i nie dodać miejsca w garderobie. U mnie łazienka ma 6,27 i jest zajebiście duża imho.
  • Odpowiedz
https://imgur.com/a/ORyfGtP

@mirko_anonim: IMO przekombinowane mocno, za samo murowanie wyjdzie pewnie 2x wiecej przez te podcienie. Poddasze uzytkowe to tez rzecz, ktora juz od dawna wyszla z mody ze wzgledu na brak funkcjonalnosci oraz schody, ktorych wykonczenie kosztuje majatek, ale za to mozesz sie z----c i sie polamac xD No, ale jak Ci odpowiada to powodzenia w budowie.
  • Odpowiedz
@Pwado: poddasze użytkowe nie wyszło z mody tylko może być podyktowane mpzp, wielkością działki, czy budżetem. Plusy poddasza przy odpowiedno wysokiej ściance kolanowej: tańszy(mniejszy dach, fundamenty), bardziej energooszczędny, mocne oddzielenie strefy nocnej, zostaje więcej wolnej działki,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w parterówkach z długim korytarzem najlepiej poszerzyć go o 65cm i dać tam szafy- Wtedy jest podwójne wykorzystanie przestrzeni a nie tylko ciąg komunikacyjny. Miejsca na przechowywanie nigdy za wiele.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Dziękuję wszystkim za ciekawe komentarze. Projekt jest na etapie koncepcji i jeszcze może się zmienić. Układ ma tę zaletę, że instalacje z kotłowni nie trzeba daleko prowadzić do łazienki, kuchni czy toalety, jednak łazienka nie ma okna. Do poprawy jest też kształt pokoju, ponieważ przy wejściu otwieranie drzwi marnuje przestrzeń. Kuchnia będzie otwarta z wyspą w kształcie litery L. Drzwi przesuwane zostały już przeniesione do korytarza oddzielającego
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @murdoc:

Jak już będizmey mieli dogadany układ i czy podasze cyz parter to potem ustalmy fukcjonalnośc cyzli meble,drzwi,okna czy są w dobrych miejscach a potem projekt trafia do gościa od instalacji elktrycznej,ogrzewnia i rekuperacji.Tak jak mówię rekuperacja będzie pewnie w stropie wolałbym podwiesznay sufit ale robić go wszędzie to droga sprawa.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: spiżarnia nie musi być odcięta całkowicie od kuchni,
toaleta za duża i bym ją wkomponował razem z łazienką by były blisko siebie,
pokoje jak dla karłów, pewnie nawet na żywo nie widziałeś ile to miejsca, dzieci mają pewnie wypierniczać jak najszybciej z domu.
łazienka jest spoko
nad jadalnią i salonem to często nie ma sensu robić wysokiego pomieszczenia
kotłownia, rekuperacja może iść na strych i będzie łatwiejsza w montażu, jak pompa ciepła to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Qullion

spiżarnia nie musi być odcięta całkowicie od kuchni,

Co przez to rozumiesz ?

pokoje jak dla karłów, pewnie nawet na żywo nie widziałeś ile to miejsca, dzieci mają pewnie wypierniczać jak najszybciej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wasza sypialnia, na 10 mk tak naprawdę wejdzie jedno łózko, i nie będzie tyle miejsca. mam tez taki pokój który ma być tymczasowo sypialnia, i łózko 180 na 220 zajmuje prawie caly pokoj, dwie szafeczki i koniec nawet sensowna komoda ma problem sie zmieścić , tu ratuje garderoba
2. mała toaletę przeniósłbym do kotłowni a kotłownie zrobił na połowę jeśli ma być pompa ciepła , oszczędności będą na instalacjach
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: spiżarnia może być połączona razem z kuchnią i może stanowić część kuchni. Jak kto woli, jedni wolą mieć wszystko poukładane, inni wolą mieć rupieciarnie z jedzeniem. Niby dobrze mieć, ale jak ktoś woli porządek to równie dobrze można mieć dobrze zagospodarowaną kuchnie.

Pokoje zbyt małe jak na potrzeby nastolatka. 10m2 to dla dziecka do 5 lat, potem potrzeby rosną i dobrze by było 15 m2 mieć. Sypialnia to na
  • Odpowiedz