Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Planuje zakup mieszkania na kredyt hipoteczny. Mieszkanie jest obciazone hipoteka (kredyt we frankach - wedlug wlascicieli zostalo im okolo 90000 PLN do splaty)
Wlasciciele zobowiazali sie do splaty zadluzenia do momentu podpisania umowy kupna-sprzedazy.
W jaki sposob moge sie w umowie przedwstepnej zabezbieczyc przed mozliwymi problemami?
Nie ukrywam, ze oni chca zebym to ja na podstawie kwitu z ich banku wystapil z wnioskiem o wykreslenie hipoteki z ksiegi wieczystej, gdyz takie czynnosci trwaja kilka miesiecy, a obu stronom zalezy na czasie.
Obawiam, sie tez czy bank bedzie chcial mi dac kredyt na nieruchomosc obciazona hipoteka.
Macie jakies rady na co powinienem uwazac.
#nieruchomosci #kredythipoteczny

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: możesz to zrobić inaczej. Czyli to bank spłaci pozostałe zadłużenie na podstawie aktualnego salda do całkowitej spłaty. Jednak jeśli to właściciele chcą spłacić to muszą wystąpić o dokument potwierdzający całkowitą spłatę + wnioski z KW o wykreśleniu hipoteki. Aby taką nieruchomość kupić nie musi to być widoczne w KW bo pojawi się wzmianka a nowy kredyt "nadpisze" poprzedni wpis.
  • Odpowiedz
Nie ukrywam, ze oni chca zebym to ja na podstawie kwitu z ich banku wystapil z wnioskiem o wykreslenie hipoteki z ksiegi wieczystej, gdyz takie czynnosci trwaja kilka miesiecy, a obu stronom zalezy na czasie.

@mirko_anonim: co, ale że co? Jak? Przecież nie jesteście nawet stroną w sprawie ich kredytu

Ogólnie to w momencie podpisania umowy notarialnej musi być czysta karta i to obowiązek notariusza by to sprawdzić. W umowie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kupno nieruchomości z hipoteką na kredyt to normalna sprawa, ale zazwyczaj to wygląda tak, że bierzesz kredyt i cześć pieniędzy twój bank wysyła do tego banku w którym jest hipoteka, a resztę do sprzedającego. Potem dostajesz list mazalny, stara hipoteka jest wykreślona z KW i widać tylko twoją nową. Ogólnie to notariusz ci wszystko wytłumaczy i ogarnie jak mu powiesz jaka jest sytuacja.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim niestety zadając pytanie na wykopie ryzykujesz odpowiedzi od najgorszego typu idiotów jak @epicentrum_chaosu czy @assninja
Prawdę pisze @Limonene
W Twoim wypadku zostanie “pusta” hipoteka, skoro sprzedający spłaca kredyt przed transakcją, a nie pieniędzmi z transakcji. Czyli potrzebujesz zaświadczenia z banku o całkowitej spłacie. W sprawie wniosku o wykreślenie wpisu z KW zagadaj z notariuszem, skoro i tak u niego będziesz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: @mirko_anonim kupowałem dom obciążony hipoteką i sprzedawałem obciążony hipoteką - nie ma z tym żadnych problemów, a w umowie notarialnej jest wszystko zabezpieczone. Wszystkie te kwestie i wątpliwości wyjaśnij z notariuszem, a nie wykopkami
  • Odpowiedz
@epicentrum_chaosu: tak, skoro u notariusza i tak będzie. To jakbyś radził komuś kto pisze "mam pięć palców u lewej ręki, co robić" żeby poszedł do ortopedy.
Napisałeś też mu że to "czerwona flaga" podczas gdy to najzwyklejsza rzecz na świecie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zawrzyj umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego, tam Ci notariusz wpisze wszelkie opcje. Nie rób tego sam (umowa przedwstępna w zwykłej formie pisemnej), bo się nie znasz i coś zjebiesz.
  • Odpowiedz
czy nie warto zaczekać na spokojnie do 2030, już realnie powinny być widoczne jakieś obniżki

@PanieAreczku: To samo pisały wykopki 10 lat temu. Poczeeeeekaj, stanieje ;)
  • Odpowiedz
Konsultacja przed zakupem u notariusza jest bezpłatna. Weź od sprzedającego nr. KW, to od razu popatrzy co tam jest wpisane, czy jej ma też jakichś innych roszczeń do poczyszczenia w księdze przed finalizacją zakupu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to nie właściciele mają się zobowiązywać. Nie ma sensu potem się tym martwić. Twój bank, który będzie przelewać kasę najpierw spłaci poprzednią hipotekę sam a reszta co zostaje trafia do sprzedających. W ten sposób wszyscy są zabezpieczeni.
  • Odpowiedz
@PanKapibara: @Limonene @mirko_anonim Tylko nie wpieprz się w sytuację, że dasz im jakąś kasę wcześniej na spłatę. Spłata ich hipoteki musi zostać zrealizowana z kwoty twojego kredytu, umową notarialną. Bank ma część twojego kredytu przelać na konto ich wierzytelności co spowoduje jej zamknięcie.
  • Odpowiedz
@PanKapibara: Zakładam, że mogli mu tak tylko powiedzieć.
Potrafię sobie wyobrazić, że z racji inflacji bardziej im się opłaca trzymać własne środki choćby w obligacjach, niż pchać to w kredyt (choć te fankowe to nie wiem jak się mają do złotówkowych na tym polu). Więc jak szybko wymienią swoje na wpływ ze sprzedaży to im się opłaca jednak je w ten sposób wykorzystać.

Ale żeby po prostu uważał. Jeśli jest
  • Odpowiedz