Wpis z mikrobloga

Ktoś mi wytłumaczy co mają w głowie osoby idące w tym roku na studia z #informatyka ?

Bo rozumiem że niektórzy idą na marketing i zarządzanie po to żeby przedłużyć sobie dzieciństwo i bawić się. Często są to osoby już ustawione w rodzaju Juleczka córeczka właściciela firmy i Oskarek deweloperski. Na studiach takie osoby mogą faktycznie nawiązać sensownego kontakty zarówno zawodowe jak i towarzyskie/romantyczne

A na infie? 3.5 roku spędzone z kucami na liczeniu całek na analizie matematycznej, rysowaniu kółek i strzałek na teorii automatów i klepaniu jakichś analiz numerycznych tylko po to żeby na koniec konkurować o jedno stanowisko z 1000 innych kucy?

I znajomości z tymi innymi bezrobotnymi kucami z którymi trzeba już na studiach walczyć o bezpłatne praktyki.

No ale oni przecież będą INŻYNIERAMI.
Pracodawcy będą się o nich zabijać i brać z pocałowaniem ręki.
A realia będą takie że nawet jak dostaną się na rozmowę o pracę, to będzie ich rekrutował senior po bootcampie który wbił się do IT podczas bańki covidowej.

#studbaza #studia #programowanie #naukaprogramowania #pracait
przegrywamprzezmiasto - Ktoś mi wytłumaczy co mają w głowie osoby idące w tym roku na...

źródło: temp_file7337558655648414565

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@saji: wiadomo, osoby odpowiednio zdeterminowane dadzą radę sobie wszędzie i zawsze, bo jak nie, to wystarczająco nie były wystarczająco mocno zdeterminowane ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto:

Top 10: najpopularniejsze kierunki studiów (ogólna liczba kandydatów)
W pierwszej dziesiątce najpopularniejszych kierunków (studia stacjonarne pierwszego stopnia i jednolite studia magisterskie) znalazły się:
informatyka (43 607),
psychologia
  • Odpowiedz
Osoby zdeterminowane dadzą radę

@saji: To dotyczy nawet p---------j socjologii czy europeistyki. Więc stawiając Informatykę w gronie "jak ktoś jest zderminowany to da radę" już świadczy sporo o tym rynku.
  • Odpowiedz
Dla juniorów nie ma już żadnej pracy. Dla seniorów w sumie też już nie.

@ViniciusZunior: Nie wiem gdzie wy pracujecie. U mnie teraz rekrutuje się tylko junior/graduate. Seniorów nie rekretujemy nie dlatego, że ich nie potrzeba, tylko na hiring freezie bardzo dużo ludzie poszło do góry robiąc miejsce na dole.

A ludzi którzy mają pojęcie/doświadczenie o AI to biorą od razu. Tak że studia dalej mają sens, jedynie muszą się
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto Twój wpis sugeruje, że każdy po studiach informatycznych będzie chciał zostać programistą, ba, do tego specjalistą od małpiego CRUD'a, gdzie crudziarze już teraz są mocno odsiewani zwłaszcza, że już nie jesteśmy najtańszym outsourcingiem - pajety zgarną wszystko ( ͡º ͜ʖ͡º). Takie osoby z wykształceniem wyższym, które właśnie męcząc tą matematykę na studiach nabywają znacznie większe zdolności analityczne od bootcamperów / kursantów (matematyka uczy logicznego myślenia,
  • Odpowiedz
@Drzewozerek na data science jest taki sam przesyt kandydatów jak na programowanie, dlatego że rzucili się na to studenci finansów, ekonomii, matematyki, fizyki itd.

Na sieciowców i adminów juniorów nigdy nie było zapotrzebowania, jest kilka ofert na całą Polskę.
Tym bardziej teraz jak jest kryzys i powstaje mniej systemów informatycznych które trzeba utrzymywać
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto:

liczeniu całek na analizie matematycznej

hurr durr, po co matematyka, przecież do programowania nie potrzeba matematyki...
no jednak potrzeba, matematyka stymuluje odpowiednie myślenie, a i nie raz musiałem coś wyliczyć, nie mówię, że całki codziennie, ale zdarzy się matma, a jak zerkniesz na gamedev to z krzesła spadniesz z ilości tej
  • Odpowiedz