Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Doradzcie starsi stazem co warto zrobic w mojej sytuacji. Mam 22lata i stabilna prace z zarobkami 13k netto miesiecznie i ok 200k osczednosci. Mysle czy nie kupic sobie jakiegos sportowego samochodu za gotowke, zeby miec cos od tego zycia i miec motywacje zeby zarabiac jeszcze wiecej. Nieruchomosci sa teraz tak abstrakcyjnie drogie jak i te kredyty, ze raczej chyba i tak na to lepiej nie przeznaczac teraz pieniedzy. Kiedys w koncu banka musi chyba peknac , wiec do tego czasu spokojnie uzbieram wymagane pieniadze zeby wtedy moc cos kupic. Tez mam zamiar sprobowac w przyszlym roku wejsc na zarobki rzedu 20-25k jak sie uda, wiec kredytu lepiej nie miec wtedy na glowie jak chce podejmowac ryzyko ze zmiana pracy. Co byscie zrobili na moim miejscu? Kupili fajny samochod poki czlowiek mlody czy nie. Tez jak pozbede sie tej gotowki to rocznie strace ok 10k netto pasywnego dochodu z kont oszczednosciowych.

Nie moge dodac ankiety wiec swoje opcje przedstawie tu:
1. Kupic sportowe auto za 150-200k
2. Kupic mieszkanie w miescie wojewodzkim za 400k z czego 200k kredytu
3. Trzymac hajs na lokatach 7%
4. Inne

#motoryzacja #samochody #nieruchomosci #mirkoporady #pracbaza #zycie #niebieskiepaski #zarabianie #oszczednosci #inwestowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Genialny plan, p-----------ć całą poduszkę finansową na sportowy samochód, żeby sobie nim pojeździć do biedronki po parówki. Od razu widać, że chłop ma łeb do interesów.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Panowie co wy piszecie ze bait, zwykle pytanie. To tylko pieniadze, dzis sa, jutro moze nie byc, ale pojutrze znowu beda. Tylko pytam co byscie wy zrobili, moze ktos byl w podobnej sytuacji i wybral jakas opcje i zaluje, albo wybral i uwaza ze byla to najlepsza decyzja jego zycia. Na wykopie nie mozna zadac juz pytania jak nie zarabia sie minimalnej czy co? Prosze pisac na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
nieustraszony-archiwista-28: Byłem w podobnej sytuacji, z tym że jestem trochę starszy - mam 26 lat. Zarabiam też 13k, nie mam mieszkania (wynajmuję), miałem 250k oszczędności i samochód który sprzedałem za 50k. Kupiłem lepszy samochód za 170k. Zostało mi 120k (poszło trochę na oleje, opony i AC). Czy to mądre? Nie XD Czy żałuję? Nie XD Czy zrobiłbym to drugi raz? Raczej nie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
·
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Bait nie bait, ja polecam. Ale nie nówkę przepalając całą kasę, tylko dobrą używkę za 50k z mocniejszym i ładniej brzmiącym silnikiem niż nówka za 200k.
Może się wkrótce zdarzyć jakiś czarny scenariusz typu: unia zakaże samochodów, powstaną trackery GPS mierzące prędkość, wejdą p------e normy euro; dlatego jestem zdania żeby cieszyć się fajną furą TERAZ.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Rozwalanie oszczędności w wieku 22 lat to bezsens. Już za 2-3 lata skończy Ci się rozwijać kora przedczołowa, zrozumiesz, że nagle zdziadziałeś i zrobi Ci się niedobrze na myśl, że miałeś kiedyś taką myśl. Stać cię na nowe auto ale lepiej iść w leasing konsumencki aby zostawić twoją ładną poduszkę. Kilka uwag do twoich pomysłów:
-200k wystarczy na fajne "usportowione" auto ale nie auto sportowe.
-Sportowe auta Ci nie
  • Odpowiedz