Aktywne Wpisy

Tywin_Lannister +112
#konfitura #samochodoza #motoryzacja #samchody #majtczak #warszawa #lodz
Działalność Konfitury i tego drugiego psychola z Wawy, to absolutny rak tworzony pod wyświetlenia i zarobek. Brzydzę się tym udawanym „mesjanizmem” i ich poczuciem, że są strażnikami moralności. Jak chcą próbować eliminować patologię z dróg, to niech zaczną od:
- majtczaków, perettich i innych różnej maści agresorów drogowych oraz z-----------y;
- pijaków wsiadających
Działalność Konfitury i tego drugiego psychola z Wawy, to absolutny rak tworzony pod wyświetlenia i zarobek. Brzydzę się tym udawanym „mesjanizmem” i ich poczuciem, że są strażnikami moralności. Jak chcą próbować eliminować patologię z dróg, to niech zaczną od:
- majtczaków, perettich i innych różnej maści agresorów drogowych oraz z-----------y;
- pijaków wsiadających

oficjalniemartwa +46
W ciągu 2 miesięcy wywróciłam własne życie odrobinę do góry nogami i dostałam wymarzoną pracę, a dzisiaj ją straciłam.
Nie chce mi się zaczynać życia od nowa, nie zliczę który to raz od ostatnich 9 lat.
Już nawet nie mam siły nad tym płakać żeby poczuć jakąkolwiek ulgę.
Nie chce mi się zaczynać życia od nowa, nie zliczę który to raz od ostatnich 9 lat.
Już nawet nie mam siły nad tym płakać żeby poczuć jakąkolwiek ulgę.





Przepis jest taki (wychodzi 12 bułek o surowej masie 67-70 gramów, ale oczywiście można dzielić inaczej):
- 500 g mąki (typ 450-550, zazwyczaj mam 500 albo 550, te ze zdjęcia są akurat na 450, bo miałem ją otwartą),
- 300 g wody (co daje 60% wagi mąki, zaczynałem kiedyś od 250 gramów, robiłem też 350 i 400. Ale 300 to taki fajny kompromis, że nie narobisz się przy wyrabianiu ciasta jak wody jest mniej, ale też nie będzie się lepić jak szalone)
- 10 g soli (generalnie 2g per 100g mąki)
- drożdże (ok 20 g świeżych, 3-4 suchych)
Pieczemy jakieś 24 minuty w 180 stopniach, 20 w 200, 18 w 220.
Jak kto lubi, wierzch powinien być zarumieniony, chociaż w 180 będą raczej jasne.
Zazwyczaj robię tak (nauczony po przygodach z chlebem i zakwasem):
1. rozpuszczam sól w wodzie
2. na to sypię mąkę (przesianą przez sitko)
3. na to sypię drożdże i lekko mieszam je z mąką (oddzielamy je delikatnie od soli).
4. teraz dopiero zaczynam wszystko mieszać - chociaż można też wszystko wrzucić w michę i kręcić, tak też robiłem ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Wyrabiamy i zostawiamy na pół godziny/godzinę - woda fajnie zostaje wchłonięta. Można potem wyrobić jeszcze raz i w zależności co chcecie zrobić:
1. wrzucić do lodówki szczelnie zamknięte i użyć z samego rana jak w punkcie poniżej (dodając z 1-2 minuty do czasu pieczenia). Ciasto w lodówce nadal wyrośnie, ale po uformowaniu dajcie mu jeszcze z godzinkę.
2. zostawić na następną godzinę, potem podzielić na 12 bułek i dać im jeszcze trochę czasu na wyrośnięcie. Muszą wyrosnąć po uformowaniu kulek, inaczej będą twarde i zbite.
Mogą rosnąć w temperaturze pokojowej (polecam przykryć wilgotną, czystą ściereczką), mogą w ciepłym i wilgotnym (ale nie gorącym) piekarniku. W obu przypadkach wilgoć ma chronić ich górę przed wyschnięciem.
W komentarzu śniadanie (。◕‿‿◕。)
Na bułkach leży potężna inspiracja @aiclooo i jej #100sniadanchallenge
@mr_picante @djtartini1 @siepan @Grubas @tomkers @gorzka @fankakina @pussyniszczyciel
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #jedzenie
Za ~20 minut będą.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #jedzenie
źródło: b10532b2ae6ce4eb6d9f92cd48b049c8a26b7437ac4d9987947e69ac334f5413
Pobierzźródło: buły
Pobierz@Viking-: ale co z czosnku? W tym przepisie go nie ma i chyba nigdy nic z nim nie piekłem ¯\(ツ)/¯
https://wykop.pl/wpis/38709935/100sniadanchallenge-87-100-pasta-z-rukoli-i-oliwek
87/100
Pasta z rukoli i oliwek
Poszłam