Wpis z mikrobloga

#pracait #korposwiat #programowanie #java #programista15k #programista25k #pracbaza #kryzysit

Macie pracę CRUDiarza i od 2-3 lat nie rozwijaliście się po godzinach. Nagle tracicie ją.
Ile czasu potrzebowaliście na zakuwanie teorii, system design, AWSów, leetcode po pracy (1-2h dziennie + weekendy) by przejść rozmowę rekrutacyjną?

Ile czasu zakuwacie by przejść rozmowę

• weekend 16.0% (25)
  • tydzień 6.4% (10)
  • 2 tygodnie 5.8% (9)
  • miesiąc 10.3% (16)
  • dwa miesiące 2.6% (4)
  • trzy miesiące 10.9% (17)
  • pół roku 17.3% (27)
  • dłużej (bait) 30.8% (48)

Oddanych głosów: 156

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: obecnie nie biorą żadnego data scientista i ML engineera jeśli nie zna GenAI i LLM, więc sobie powtarzam co jakiś czas przed rozmową, niestety materiał spory

Ostatnio widziałem ogłoszenie ze wymagane 4+ lata doświadczenia na podobnym stanowisku, podczas gdy langchain istnieje.. dopiero 2 lata XD
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: jakie leetcode hardy? Na zachodzie MAANG FAANG i SRAANG robi już tak zwane "extremasy". Jak ktoś ma doświadczenia powyżej 5 lat, to już nie dostajesz harda albo mediuma. Takie są tylko dla juniorów, głównie w webówce bo wszędzie indziej to hard minimum. Mój znajomy miał rekrutację do Google w Krakowie, przygotowywał się z 2 miesiące do rozmowy i wziął techniczną próbną rozmowę z interviewerem a on mu na oficjalnej
  • Odpowiedz
na oficjalnej powiedział "dobra wyciągam ekstremasa" i zadanie faktycznie miało kategorię "extreme" a nie hard

Niezły gatekeeping XD ciekawe czy biznes, wie że pracownicy torpedują im zatrudnianie nowych osób.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: w 2023 roku przeszedłem zadania na coderbyte było dwa medium i jedno easy, ale ang mi nie poszedł, to babka mówi, że na następnym razem tylko ang, po 3 miechach odbebnilem ang i babka mówi, że no test jeszcze trzeba raz zrobić bo się poziom zmienił xddd dostałem dwa medium jeden hard
  • Odpowiedz
@default_city: To kwestia hajpu, nie realnego zapotrzebowania. Klienci twierdzą, że potrzebują GPT4 do zrobienia klasyfikacji binarnej pliku excelowego, więc firmy dodają to do wymagań. W realnej pracy okazuje się, że conajmniej 80% klientów, zwłaszcza tych większych albo nie ma żadnych llmów na produkcji, albo nie ma nawet jeszcze żadnej infrastruktury do tego, albo nawet nie ma jeszcze planu na wdrażanie takich modeli, czy potencjalnych usecasów. Te, które mają llmy na
  • Odpowiedz