Wpis z mikrobloga

#programista15k #programista25k #programowanie #budda

Śmieszą mnie ludzie na udawanych fejk działalnościach, gdzie te firmy jednoosobowe to bardzo słaby zaskowany etat UoP w celu unikania wysokich podatków - ostro się wypowiadają po osobach typu Budda. Nie popieram działań Buddy, ale śmieszą mnie ludzie co sami dymają państwo na podatkach jak sie da i korzystają z faktu, że brakuje czasu i odpowiedniej ilości urzędników co by sprawdzili po kolei każdą działalność jednoosobową B2B pod kątem czy nie ma tam czasem stosunku pracy ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) - tylko dlatego te osoby są bezpieczne, bo nie ma kto tego sprawdzić

Różni lekarze, prawnicy ale przede wszystkim programiści xD Udawany etat by bulić 12% zamiast 32%. Mało tego, ten cały śmieszny AKUP który pozwala odliczać prawie 50% wartości z 32% podatku to jakiś żart - 99% pracy programisty to kopiowanie i zlepanie wyników czata GPT/stack overflow, trzymanie się SZTYWNYCH ZASAD typu:
- SOLID
- dobre praktyki
- wzorce projektowe
- wzorce archietktoniczne
- gotowe biblioteki np z algorytmami
itd.

I to jest dumnie nazywane PRACĄ KREATYWNĄ, TWÓRZCZĄ? Gdzie to wszystko jest wysoce ODTWÓRCZE, powiele, zduplikowane, skopiowane xD Nawet powstają memy typu "I stole your code. Its not my code" hehe xD
nad__czlowiek - #programista15k #programista25k #programowanie #budda

Śmieszą mnie l...

źródło: programistyczny buddah

Pobierz
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: już pisałem tu kilka razy że, ta cała menzaria b2b, to za 30 lat będzie żelazny elektorat populistow wszelkich. Będzie - państwo DEJ, bo miałem chorego bitcoina..
Oczywiści też jestem zdania, że ta forma zatrudnienia, to chora niesprawiedliwośc.
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa: jakby dali na UoP możliwość rozliczenia kosztów dojazdów, amortyzacji i napraw pojazdów, to myślę, że dużo osób poszłoby w UoP, ale nie... UoPiarz to upośledzony jest według naszych rządzących. Faktura na nr PESEL i do boju. Koszty dojazdów i amortyzacja pojazdów tak jak w B2B na użytku mieszanym. Sam sobie wybieram w momencie rozliczenia czy uzbierałem paragonów na kilka tysi, no ale nie można...
  • Odpowiedz
  • 21
@nad__czlowiek: I dobrze, że ludzie wybierają korzystniejszą dla siebie formę opodatkowania. To państwo dyskryminuje podatkowo ludzi na etacie. Płacisz 41% podatku od kwoty powyżej 120k rocznie, a przedsięciorca 19 + 4,9 = 23,9% . To nie jest normalne. Do tego przymusowy ZUS do ~250k rocznie. Mnóstwo ludzi nie dożywa emerytury, a też mają na to płacić. Nawet na wkład własny nie można tego wypłacić. W ogóle poziom ignorancji nt. pracy
  • Odpowiedz
@3Djdjfjw482 wyjdzie to samo bo nie ma granicy pomiędzy jednym i drugim. A łatwiej docisnąć w publicznych placówkach i prędzej lekarz straci niż sprzątaczka która robi na działalności bo inaczej będzie bezrobotna
  • Odpowiedz
@Bibiwarum: No właśnie beka niesamowita, nie wiem kto ten post lajkuje. Polacy mają prawo do optymalizacji podatkowej i wyboru jaki rodzaj działalności będą prowadzić jeżeli są zgodne z prawem. Ile system na tym traci to odrębny temat, tak samo jak to na co te pieniądze potem politycy przewalają. U Buddy chodzi o pranie kasy i wałki na VAT, a dzieciaki patrzą na niego i biorą przykład. Powtarzając bajeczkę, że marzenia
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Jak ktoś siedzi na du*pie i żyje na zasiłku to też strata dla budżetu. Ty nie odróżniasz zgodnej z prawem optymalizacji podatkowej i wyboru sposobu rozliczenia zgodnego z prawem, od wyłudzania VAT i prania pieniedzy. To jest chore co tu piszesz. Napisz jeszcze może jak rząd te pieniądze z podatków później sprzeniewierza.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: W budżecie brakuje kasy? Przecież to politycy p------------ą publiczne pieniądze na wybory, które się nie odbyły i na inne dziwne zakupy typu respiratory, maseczki, agregaty itp. Po takich akcjach nie mam najmniejszego zamiaru się do tego dokładać. Skoro istnieje legalna możliwość pracy, pozwalająca płacić mniejsze podatki, to będę z niej korzystał ile tylko się da. A na emeryturę sam sobie odkładam na IKE, które z resztą też stanowi niezłą
  • Odpowiedz
inicjatywa z UE to walka z celowym wypychaniem ludzi na b2b, a nie siłowe ściąganie osób świadomie pracujących w takiej formie na etat.

@3Djdjfjw482: przecież w IT też masa osób została na b2b wypchnięta. W bardzo wielu przypadkach albo pracujesz na b2b, albo firma cie po prostu oleje.
  • Odpowiedz
optymalizacja kosztów to to samo co wałki VAT

@Bibiwarum: i na czym niby polega ta optymalizacja kosztów? XD co państwo albo inni podatnicy mają z tego że je zoptymalizowałes - pytam serio i chciałbym usłyszeć poważna odpowiedź
  • Odpowiedz