Wpis z mikrobloga

#programista15k #programista25k #programowanie #budda

Śmieszą mnie ludzie na udawanych fejk działalnościach, gdzie te firmy jednoosobowe to bardzo słaby zaskowany etat UoP w celu unikania wysokich podatków - ostro się wypowiadają po osobach typu Budda. Nie popieram działań Buddy, ale śmieszą mnie ludzie co sami dymają państwo na podatkach jak sie da i korzystają z faktu, że brakuje czasu i odpowiedniej ilości urzędników co by sprawdzili po kolei każdą działalność jednoosobową B2B pod kątem czy nie ma tam czasem stosunku pracy ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) - tylko dlatego te osoby są bezpieczne, bo nie ma kto tego sprawdzić

Różni lekarze, prawnicy ale przede wszystkim programiści xD Udawany etat by bulić 12% zamiast 32%. Mało tego, ten cały śmieszny AKUP który pozwala odliczać prawie 50% wartości z 32% podatku to jakiś żart - 99% pracy programisty to kopiowanie i zlepanie wyników czata GPT/stack overflow, trzymanie się SZTYWNYCH ZASAD typu:
- SOLID
- dobre praktyki
- wzorce projektowe
- wzorce archietktoniczne
- gotowe biblioteki np z algorytmami
itd.

I to jest dumnie nazywane PRACĄ KREATYWNĄ, TWÓRZCZĄ? Gdzie to wszystko jest wysoce ODTWÓRCZE, powiele, zduplikowane, skopiowane xD Nawet powstają memy typu "I stole your code. Its not my code" hehe xD
nad__czlowiek - #programista15k #programista25k #programowanie #budda

Śmieszą mnie l...

źródło: programistyczny buddah

Pobierz
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie popieram działań Buddy, ale śmieszą mnie ludzie co sami dymają państwo na podatkach

b2b to zwykła śmieciówka, nie masz praw, emerytury, L4 za to masz te 4000zł miesięcznie więcej xD

@nad__czlowiek: to w końcu dymanie czy rachunek zysków i strat Panie ekspert od zatrudnienia i emerytury?
  • Odpowiedz
Różni lekarze, prawnicy ale przede wszystkim programiści xD

@nad__czlowiek: niestety gadasz trochę głupoty bez pojęcia jak to wygląda w praktyce. A w praktyce to nie jest takie łatwe prawnicy np. adwokaci wogóle nie mogą pracować na umowie o prace zgodnie z ustawą prawo o adwokaturze. Programiści pracujący na B2B często tak samo, tylko że z innych przyczyn. Ogarnij się
rtpdiov - >Różni lekarze, prawnicy ale przede wszystkim programiści xD

@nad_czlowiek...

źródło: adw

Pobierz
  • Odpowiedz
@conamirko: Ty tak serio czy żartujesz? Wystarczy prowadzić działalność + napisać do kancelarii która zgodnie z Polskim prawem, pomoże Ci na optymalizacje kosztów prowadzenia firmy, jeżeli dla Ciebie to samo co wałki na VAT, to brawo!
  • Odpowiedz
optymalizacja kosztów

@Bibiwarum: jeżeli twoja praca ma charakter etatu to to nie jest optymalizacja kosztów, a zwykłe łamanie prawa xD
  • Odpowiedz
@Bibiwarum: ale ja nie pytam jakie są możliwości tylko na czym ta optymalizacja kosztów polega - co i komu daje?

Przykładowo: prowadzę wypożyczalnie samochodów, dzięki temu że ich leasing mogę wliczyć w koszty to mogę albo kilka dodatkowych aut kupić i prowadzić biznes prężniej albo zamortyzować gorsze miesiące gdy mniej aut wynająłem - w końcu to trzon mojego biznesu

Dodajmy że takiej działalności nie mógłbym prowadzić na UOP - jest
  • Odpowiedz
Sprzedawanie losów jako ebook + gratis los to przekręt. Równie dobrza można sprzedawac chleb za 300tys a gratis dodwać samochód żeby VAT był 5% a nie 23%

@zibizz1: ale tak robilo np taconafide i rzad ich na tym przylapal
  • Odpowiedz
@conamirko: a powiedz skąd ja mam to wiedzieć? Optymalizacja kosztów to inaczej po prostu znalezienie oszczędności w firmie. Kancelaria która jest w stanie Ci pomóc, podpowie Ci w jaki sposób możesz zaoszczędzić parę złotych, w moim przypadku jest to kilka K raz na pół roku. :)
  • Odpowiedz
@conamirko: jesteś jakimś niedorozwojem czy nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Kancelarie specjalizują się w danym zakresie i one pomagają Ci znaleźć oszczędności w firmie jeżeli dla Ciebie to samo co sprzedaż danego produktu z nieodpowiednim Vatem to gratuluję. To czemu każdy nie będzie tak robił,jak kolega wyżej napisał, Chleb za 300tysiecy + darmowe auto albo nie wiem myszkę do komputera za 5k + darmowy komputer..z kim ja muszę rozmawiać..
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55

>Sprzedawanie losów jako ebook + gratis los to przekręt. Równie dobrza można sprzedawac chleb za 300tys a gratis dodwać samochód żeby VAT był 5% a nie 23%

@zibizz1: ale tak robilo np taconafide i rzad ich na
  • Odpowiedz