Wpis z mikrobloga

#programista15k #programista25k #programowanie #budda

Śmieszą mnie ludzie na udawanych fejk działalnościach, gdzie te firmy jednoosobowe to bardzo słaby zaskowany etat UoP w celu unikania wysokich podatków - ostro się wypowiadają po osobach typu Budda. Nie popieram działań Buddy, ale śmieszą mnie ludzie co sami dymają państwo na podatkach jak sie da i korzystają z faktu, że brakuje czasu i odpowiedniej ilości urzędników co by sprawdzili po kolei każdą działalność jednoosobową B2B pod kątem czy nie ma tam czasem stosunku pracy ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) - tylko dlatego te osoby są bezpieczne, bo nie ma kto tego sprawdzić

Różni lekarze, prawnicy ale przede wszystkim programiści xD Udawany etat by bulić 12% zamiast 32%. Mało tego, ten cały śmieszny AKUP który pozwala odliczać prawie 50% wartości z 32% podatku to jakiś żart - 99% pracy programisty to kopiowanie i zlepanie wyników czata GPT/stack overflow, trzymanie się SZTYWNYCH ZASAD typu:
- SOLID
- dobre praktyki
- wzorce projektowe
- wzorce archietktoniczne
- gotowe biblioteki np z algorytmami
itd.

I to jest dumnie nazywane PRACĄ KREATYWNĄ, TWÓRZCZĄ? Gdzie to wszystko jest wysoce ODTWÓRCZE, powiele, zduplikowane, skopiowane xD Nawet powstają memy typu "I stole your code. Its not my code" hehe xD
nad__czlowiek - #programista15k #programista25k #programowanie #budda

Śmieszą mnie l...

źródło: programistyczny buddah

Pobierz
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: Wiesz czym jest optymalizacja a czym wyłudzenie i pranie kasy? Odróżniasz te pojęcia? Prowadzisz w ogóle działalność? Przecież teraz masz podatek od podatku, a mała firma nie ma pieniędzy na kancelarie prawników tak jak korporacja, żeby nadążać za wszystkimi regulacjami.
  • Odpowiedz
korzystają z faktu, że brakuje czasu i odpowiedniej ilości urzędników co by sprawdzili po kolei każdą działalność jednoosobową B2B pod kątem czy nie ma tam czasem stosunku pracy ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) - tylko dlatego te osoby są bezpieczne, bo nie ma kto tego sprawdzić

@nad__czlowiek: To dlaczego sobie tego nie
  • Odpowiedz
Wiesz czym jest optymalizacja a czym wyłudzenie i pranie kasy?

@lapuszkadopuszki: nie ma to znaczenia, fakty są takie że zarówno ludzie na udawanym B2B jak i Budda nie płacą należnych podaktów

A weź pod uwagę że takich osób na b2b jest ponad 100 000 i niech każdy zarabia średnio 20 000zł miesięcznie od których płaci 12% czyli 2400zł, na UoP by płacił 32% czyli 6400zł

6400 - 2400 zł =
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek ale wiesz ze to problem też z firmami które wymagają b2b? Szukałem pracy w it i na przykład TVP czyli państwowa spółka chciała tylko i wyłącznie b2b xD
Często masz oferty gdzie po prostu nie dostaniesz UOP, ja wychodzę z założenia że jak pracuje na etacie to nie chce prowadzić firmy, ale niektórym jest tak łatwiej bo cała papierologia jeśli chodzi o kadry i rozliczanie jest po stronie pracownika xD
  • Odpowiedz
@Bibiwarum no budda też optymalizował koszty, znalazl lukę prawną żeby płacić mniejszy VAT, dlaczego więc to co on zrobił to była kradzież, ale już fikolki odnośnie zatrudnienia to "optymalizacja"?
  • Odpowiedz
@Bibiwarum: liczą się fakty typie, zarówno ci co optymalizują koszty jak i robią wałki VAT powodują że w skarbie kraju nie ma tyle kasy ile powinno być.

Oczywiście różny "poziom" winy ale fakty są takie że kasy brakuje przez jendych i drugich!!!
  • Odpowiedz
@ButtHurtAlert: b2b to zwykła śmieciówka, nie masz praw, emerytury, L4 za to masz te 4000zł miesięcznie więcej xD

@nad__czlowiek: Co ty p--------z?! Po 25 latach składkowych należy ci się minimalna emerytura na B2B, tak samo jak na UoP, tylko możesz 2,5x mniej składek odprowadzić. Przy odprowadzaniu przez 25 lat czy przez 45 lat minimalnej składki dostajesz taką samą emeryturę jak ludzie na UoP na minimalnej, obecnie 1780 zł
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek ja tam uważam że opodatkowanie pracy powinno być zmniejszone, kosztem opodatkowania kapitału(zwłaszcza nieruchiw i ich wynajmu), a na pracę na typowym etacie powinna być jedynie umowa o pracę, ewentualnie na okres próbny, bo robienie z ludzi którzy i tak przychodza na 8h klepać taski jednoosobowych działalności jest śmieszne xD w dodatku np dla mnie problematyczne, nie pójdę do firmy gdzie chcą że mnie zrobić przedsiębiorce bo po pracy chce mieć
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Przecież to samo
1. Sprzedawanie losów jako ebook + gratis los to przekręt. Równie dobrza można sprzedawac chleb za 300tys a gratis dodwać samochód żeby VAT był 5% a nie 23%
2. Dzięki temu że los był gratis to był to h----d który docierał do nieletnich
3. Loterie to nie jedyne przewinienie, przelewanie kasy pomiedzy kontami i sztuczne transakcje typu pożyczki na większe kwoty w celu prania kasy

Jeśli
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Państwo musi się wziąć za firmy które oferują kontrakty b2b a nie umowy o pracę. Z resztą jeśli firma ze Stanów ma kontrakt z jednoosobową firmą z Polski, to co zrobisz tej firmie ze Stanów?
A ten kto jest na JDG to co może zrobić, firma jest, płaci za faktury, ale nie ma w Polsce żadnej instytucji, tylko wysyła hajs z zagranicy.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: b2b to zwykly kontrakt. Jak sobie go sformuujesz tak bedziesz mial.

ja np mam 20 dni wolnego, ilestam chorobowego, prywatna opieke luxmed + multisport plus i jeszcze jakies p------y.

I tak mam 5 tys wiecej do wydania co przeznaczam na to co dokladnie chce.

A i tak place wiecej niz statystyczna osoba na UoP, wiec w------e
  • Odpowiedz
@lapuszkadopuszki: optymalizacja optymalizacją, ale przecież na tagu był krzyk jak państwo chce sprawdzić b2b czy czasem nie powinno być uop.

Dojeżdżają programistów bo nie mają kogo się złapać, a nie są tak mocni jak lekarze.

Pamiętam jak któryś wykopek się pytał czy karmę dla psa może wrzucić w koszty bo pies to poprawa relacji z klientem przez kynoterapię XD, chciał chyba nawet papiery psu na to wyrabiać :D
  • Odpowiedz
Nie popieram działań Buddy, ale śmieszą mnie ludzie co sami dymają państwo na podatkach

@nad__czlowiek: na jdg główną oszczędnością jest ZUS, a to oznacza że prywaciarz dyma swoją emeryturę a nie państwo.
  • Odpowiedz