Aktywne Wpisy

Wrrronika +13
Jedyne co mi w życiu potrzebne to:
Tlen
Woda
Kalorie
Tlen
Woda
Kalorie

Zaid +107
Siema, pora na update dla wszystkich, którzy polubili mój post o inwestowaniu w kryptowaluty z 27.06.24:
https://wykop.pl/wpis/76965131/tldr-zrobilem-to-przed-czym-ostrzega-kazdy-powazny
TL;DR wpisu powyżej: W wieku 25 lat (lato 2023) wrzuciłem wszystkie oszczędności w krypto, a w ciągu kolejnych 18 miesięcy dołożyłem jeszcze 130k PLN (łącznie 230k wkładu).
PODSUMOWANIE z perspektywy 18.11.25
https://wykop.pl/wpis/76965131/tldr-zrobilem-to-przed-czym-ostrzega-kazdy-powazny
TL;DR wpisu powyżej: W wieku 25 lat (lato 2023) wrzuciłem wszystkie oszczędności w krypto, a w ciągu kolejnych 18 miesięcy dołożyłem jeszcze 130k PLN (łącznie 230k wkładu).
PODSUMOWANIE z perspektywy 18.11.25

Cześć!
Chciałbym podzielić się moją historią o tym, jak dostałem pierwszą pracę w IT, przebranżawiając się z dobrze płatnej, choć fizycznej pracy. Mam nadzieję, że może to komuś pomóc lub pokazać, jak trudne może być wejście do branży IT.
Naukę zacząłem około 3 lata temu, zapisując się zaocznie na studia informatyczne. Od razu bardzo się wciągnąłem. Pracowałem na poranne zmiany, a wieczorami spędzałem codziennie ponad 5 godzin na nauce. Zacząłem od HTML i CSS, a potem przerobiłem kursy z Javy na Udemy, głównie od Tima Buhałki, oraz cztery kursy dotyczące Spring Boota. Zrobiłem całkiem duży projekt, nad którym pracowałem przez 3 miesiące. Był to system wspomagający pracę magazynu, który wdrożyłem za darmo u pracodawcy, aby móc go dodać do portfolio. Wtedy też zacząłem składać CV.
Miałem kilka solidnych rozmów rekrutacyjnych, ale nie przyniosły one rezultatów. W międzyczasie zrobiłem kilka kursów, które miały przygotować mnie do rozmów kwalifikacyjnych z Javy i Springa. Uczyłem się wtedy recytować standardowe odpowiedzi, ale ostatecznie spędziłem wiele godzin na rozmowach bez konkretnego feedbacku. Kilka razy otrzymałem sensowne odpowiedzi, typu: „Przepraszamy, ale zgłosił się do nas dobry kandydat na poziomie mid, więc postanowiliśmy zatrudnić jego zamiast juniora” albo „Szukamy kogoś, kto będzie pracował samodzielnie, a pan nie ma doświadczenia komercyjnego (wtedy słyszałem, że szukają internów, co mnie bawiło)."
W międzyczasie zacząłem uczyć się JavaScriptu i Reacta. Po około pół roku znajomy przedsiębiorca zaproponował pomysł na aplikację mobilną, a ja postanowiłem, że ją zrobię, by dodać projekt do portfolio. Praca nad aplikacją zajęła mi 5 miesięcy. Nauczyłem się Node.js, Bulmy i podłączyłem płatności Adyen, a całość wdrożyłem na GCloudzie. Mogę teraz z dumą powiedzieć, że to był komercyjny projekt.
W międzyczasie wysyłałem setki CV. W końcu dostałem pierwszą ofertę – 4-miesięczny, bezpłatny staż. Po jego zakończeniu zaproponowano mi pierwszą pełnopłatną pracę. Niestety, moje zarobki stanowią tylko 25% tego, co miałem jako wykwalifikowany pracownik fizyczny. Pracuję już czwarty miesiąc i jestem bardzo szczęśliwy, że mi się udało. Chciałbym jednak ostrzec, że wejście do IT zajmuje około 2 lata ciężkiej pracy – mówię o codziennej, systematycznej pracy (a nie 1-2 godziny dziennie), oraz wymaga dużej wytrwałości.
Kiedyś próbowałem prowadzić statystyki wysyłania CV i liczby rozmów rekrutacyjnych, ale przestałem po wysłaniu około 400 CV. Miałem po nich zaledwie 5-6 rozmów.
Pomyślałem o tym, żeby napisać tę historię, ponieważ niedawno zapytał mnie znajomy, który ma ten sam cel – chce wejść do IT, ale głównie dla pieniędzy. Uczy się zaledwie godzinę dziennie. Ma kredyt na mieszkanie i małe dziecko. Nie powiedziałem mu tego bezpośrednio, ale szczerze uważam, że mu się nie uda. Wejście do tej branży wymaga ogromnego zaangażowania, a jedna godzina dziennie to po prostu za mało, szczególnie gdy ma się takie zobowiązania. Zejście z dobrej pensji nawet na 3-5 lat też na pewnym etapie nie jest możliwe.
#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #it
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
@mirko_anonim: pociąg do IT już odjechał. Ty miałeś szczęście, bo dostałeś po znajomości projekt, który ukończyłeś.
"jestem specjalistą, uczyłem się do tego zawodu przez 2lata 4godzinny dziennie na włąsną rękę" brzmi śmiesznie. dobrze że nie postanowiłeś być inżynierem budowlanym i mosty projektować po 2 latach ;) w innych branżach by Cię zabili śmiechem gdybyś powiedział "jak ciężko pracowałeś".
Pracy szukałem 3 tygodnie, dostałem więcej
@mirko_anonim: to zdecyduj sie duzy czy maly XD
@aleksc: op moglby pracowac tydzien i 3 odpoczywac ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@S4pphire: Każdy ma inną "pojemność intelektualną". Jeden może n---------ć