Wpis z mikrobloga

• 0
@BennyLava zdecydowanie xD

Dobra rozpisze się - typografia tych na lewo nie jest wcale jakoś rozpoznawalna i 90% ludzi by nie miało pojęcia z jaką marką ją wiązać. To nie Cocacola czy Disney
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean akurat tą znam kolo wileniaka :D jakis czas temu był artykuł, że niektóre stacje Orlen będą zmienione na cpn. Nie wiem czy może nie chodzi o stacje które kiedyś Orlen miał pod nazwą bliska? Takie małe sruty właśnie ;)
  • Odpowiedz
projektujących te bezpłciowe minimalistyczne loga

@Fennrir: To jest część czegoś większego. Chodząc po Krakowie nie mogę się nadziwić, jak to kiedyś każda obszczana kamienica miała gzymsiki, ramki wokół okien, łuczki, fikuśne wykusze, zdobienia, rzygacze czy inne detale, a obecnie buduje się albo białą/szarą kostkę, albo szklaną kostkę.
  • Odpowiedz
@Fennrir: Trzeba jasno zaznaczyć że polska sztuka projektowania, zwłaszcza w latach słusznie minionych to była klasa światowa (szczególnie polski plakat) chociaż tutaj projektowanie spotyka się ze sztuką. Szeroko pojęte wzornictwo, liternictwo, identyfikacja wizualna stała na bardzo wysokim poziomie, mimo socrealistycznego naznaczenia. Mimo ograniczonej technologii lub z pomocą technologii zza Buga mieliśmy porządnych fachowców którzy jeszcze przez lata dzielili się wiedzą z młodymi na uczelniach. Teraz potężny DESING przeżywa kryzys ale
  • Odpowiedz
@RoMaN_MiKLaS:

CPN = Centrala Produktów Naftowych

CNP = Centrala Naftowych Produktów

Nie wiem czy sobie żartujesz czy jako odbicie mojego argumentu zasugerowałeś, że ktoś nie musi wiedzieć czy skrót jest CPN czy CNP, wystarczy, że nauczy się pełnej nazwy firmy i nie będzie miał problemu ze zrozumieniem jej mistrzowskiego logo.
  • Odpowiedz
  • 0
@January-zwiedza-szpary ale wiesz, że zapewne te 300k wydane na nowe logo Xiaomi zawiera w sobie ładnie opisany poradnik jak go używać, jak eksponować, czego z nim nie robić itd. ? ( ͡º ͜ʖ͡º)

To nie jest tak, że jedna osoba robi logo w jeden dzień i cyk, pora na cs'a.

BTW, projektanci logo trzepią niezłą kasę, zgadza się, ale jak widać są na to chętne firmy
  • Odpowiedz
@Fennrir: przepraszam ale muszę to napisać ten rzyg - sram na tą podfirmę jak i inne wydawnictwa od podręczników które są jakąś mafią wokół MEN. Co rok/dwa pozamieniają kolejność stron w podręcznikach, dodadzą i usuną kilka grafik, i nagle wielce nowe wydanie. Od wakacji między gimbazą a licbazą mnie to w-----a, kupę rodzin cienko przędzie ale nauczyciele wkręcają że trzeba koniecznie kupić nowy podręcznik, bo stary nieaktualny. I zamiast ogarnąć
  • Odpowiedz