Wpis z mikrobloga

Chciałbym zacząć nagrywać na #youtube, mocno specjalistyczne filmy, związane z branżą, w której pracuję. Planuję to zrobić bardzo profesjonalnie, zamierzam zatrudnić montażystę i tak dalej. Jestem na etapie wybierania sprzętu do nagrywania i zastanawiam się nad kamerą.

Tutaj mam dylemat: bo i tak potrzebuję kupić nowy telefon, więc wpadłem na pomysł, żeby zamiast kamery kupić po prostu #iphone 16 Pro i nagrywać jego kamerą. Czy wg Was iPhone 16 Pro podoła profesjonalnym nagrywkom, tzn. żeby te filmy wyglądały naprawdę profesjonalnie? Wiadomo, że tutaj dużo też odgrywa montaż, ale chodzi mi o samą jakość obrazu. Co sądzicie? Czy jednak lepiej brać dedykowaną kamerę? To będą filmy raczej "statyczne", będę siedział na krześle i gadał.

Mam na to wszystko budżet i to spory, ale po prostu jeśli iPhone sobie da radę, no to nie będę bez sensu wydawać kasy na kamerę. A nowy telefon i tak potrzebuję (obecnie korzystam z iPhone'a 12 i już niedomaga).

#nagrywanie #wideo #yt #youtubepremium #montaz #pytanie #pytaniedoeksperta #kamery #aparat
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@AfterPartyBarty: Tak, wiadomo, że wszystkie niezbędne akcesoria takie jak gimbal czy zewnętrzny mikrofon bym dokupił. To będą materiały ze studia, wszystkie statyczne (ja na krześle, gadający do kamery), terenu raczej nie przewiduję. Dzięki :)
  • Odpowiedz
@kacper3355: Nie będzie dobrze, nie chce mi się już rozpisywać na ten temat, poszukaj porównań aparatów dla vlogerów względem iphone i zobaczysz co mam na myśli. Bo nie zrozum mnie źle, na iphone można uzyskać naprawdę świetne efekty, ale jest to niewygodne zarówno pod względem przygotowań jak i nadmiarowego czasu w post-edycji. Nawet tanim aparatem z połową klatki znacznie lepiej będziesz łapać światło, a skoro piszesz o kręceniu stacjonarnych materiałów
  • Odpowiedz
@kacper3355: To co najbardziej wpłynie na "profesjonalny" wygląd materiału, to oświetlenie. Jeśli będziesz korzystał jedynie z zastanego, to nagrania będą wyglądały amatorsko bez względu czy będziesz nagrywał je ziemniakiem czy pełną klatką.
  • Odpowiedz