Macie może jakieś sprawdzone metody jak zniwelować chęć na słodycze? Wypadałoby ograniczyć w końcu spożycie cukrów, ale nie mam za bardzo pomysłu jak do tego podejść. #dieta #zdrowie
@Vadzior No nie wiem, to raczej obniży mu drastycznie poziom cukru we krwi i pogłębi problem, wtedy OP jeszcze bardziej będzie mial ochote na coś słodkiego ¯_(ツ)_/¯
@JasnyBanan: no tak dlatego napisałem, że trzeba się pomęczyć, ja czasem robię sobie takie detoksy cukrowe to na początku wariuje, potem jest z górki, a jak wracam to wszystko wydaje mi się mega słodkie, a takie rzeczy jak słodki napój wręcz odrzucają
Można ew. próbować się oszukać jakimiś napojami zero czy innymi tego typu rzeczami. Owoce też spoko (też cukier ale na pewno mniej xd a przy okazji inne witaminki)
@JasnyBanan: też bym zjadł ale inną ochotę mam gdy jem słodkie codziennie, a inną gdy np przez miesiąc nie jem wgl słodkich rzeczy typu ciastko, baton, napój. W tym drugim przypadku dużo łatwiej mi sobie poradzić z taką ochotą, zajmę się czymś innym i znika. Natomiast w pierwszym przypadku taka chęć mi stale towarzysz i po prostu muszę się na prawdę zmusić aby z tego zrezygnować, ew. oszukuje się owocami
@Vadzior: Wolałbym unikać tak szczerze napojów typu zero. Ostatnio staram się raczej zostać tylko przy wodzie, herbacie i kawie. Spróbuję z tym detoksem, zobaczymy jak będzie. Może na początek skoczę po jakieś owoce, kilo jabłek zawsze lepsze niż 300g czekolady :D
@Pan_Czarodziej: Spoko. Nie chodzi oczywiście żeby tankować po 2l coli zero dziennie, tylko sporadycznie, jak jest ochota to sobie wypić puszkę czy przy jakiejś wizycie w knajpie. Tak samo są inne rzeczy bez cukru tylko z jakimś erytrytolem czy ksylitolem np. lody.
@Pan_Czarodziej: Trochę mało informacji podałeś, kluczowe może być kiedy sięgamy lub chcemy sięgnąć po słodycze i w jakich sytuacjach.
Uważam że, aby zlikwidować "chęć na słodycze" czy w ogóle na wysoko kaloryczne przekąski trzeba ustabilizować swoją dietę i przeorganizować swoje nawyki żywieniowe. Zadbać o odpowiednią ilość białka i tłuszczy, węglowodanów z warzyw. Ograniczenie też gotowych produktów i przetworzonych.
Sama regulacja diety już po tygodniu czy dwóch spowoduje, że przekąski staną się
@Pan_Czarodziej: chęć na słodycze to nie chcica na cukier, a chęć doprowadzania gęstych energetycznie pokarmów, dużej dawki kalorii, słodycze to w połowie tłuszcz, więc to nie cukier jest tu problemem.
Zacznij się więcej ruszać by zwiększyć zapotrzebowanie i w to wrzucaj pokarmy, które najbardziej Cię satysfakcjonują. Nie ograniczaj się w rodzaju tylko ilości, a chcąc zwiększyć ilość patrz punkt pierwszy.
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
#dieta #zdrowie
Można ew. próbować się oszukać jakimiś napojami zero czy innymi tego typu rzeczami. Owoce też spoko (też cukier ale na pewno mniej xd a przy okazji inne witaminki)
@Vadzior: nigdy tego nie rozumiałem, mi zawsze smakuje słodki smak, a takie rzeczy jadam/piję od wielkiego dzwonu.
Uważam że, aby zlikwidować "chęć na słodycze" czy w ogóle na wysoko kaloryczne przekąski trzeba ustabilizować swoją dietę i przeorganizować swoje nawyki żywieniowe. Zadbać o odpowiednią ilość białka i tłuszczy, węglowodanów z warzyw. Ograniczenie też gotowych produktów i przetworzonych.
Sama regulacja diety już po tygodniu czy dwóch spowoduje, że przekąski staną się
Zacznij się więcej ruszać by zwiększyć zapotrzebowanie i w to wrzucaj pokarmy, które najbardziej Cię satysfakcjonują. Nie ograniczaj się w rodzaju tylko ilości, a chcąc zwiększyć ilość patrz punkt pierwszy.