Wpis z mikrobloga

#pracait #programista15k #programowanie #scrum

Wielu programistow narzeka, ze SCRUM jest szkodliwy dla organizacji (nie ze do nich tylko dla organizacji).
To chcialbym zeby wasze robolskie umysly podaly mi przyklady 10 firm, ktore sa na szczycie a w ktorych to nie korzysta sie ze SCRUMa.
W końcu SCRUM jest taki zly i szkodzi organizacji, wiec na pewno takich firm w swiatowej czolowce bedzie na peczki, nie?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TuSzajbus: większość firm nie ma SCRUMa. Mają co najwyżej jego elementy. To, że ktoś ma sprint nie oznacza, że pracuje w scrumie. Zresztą, wszystkie firmy, w których pracowałem są już w SAFe i scruma nie ma, bo jest szkodliwy.
  • Odpowiedz
@TuSzajbus: Zależy jak jest stosowany. Mi w organizacjach gdzie był poprawnie stosowany bardzo dobrze się pracowało zawsze. Natomiast tam gdzie był wypaczany było źle
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: no i czy to coś zmienia w mojej wypowiedzi? IMHO safe jest znacznie ulepszył pracę w tych organizacjach. Zdaje się, że że w,gledu ma koszta odchodzi się od "prawdziwego" safe, ale model pracy, PI planning itp. zostają.
  • Odpowiedz
@adifek01: w zdecydowanej większości przypadków firmy kupują to g---o, bo im ktoś wcisnął, a potem na chama próbują robić PI planning w ARTcie dla zespołów, które niemal kompletnie nie mają jakichś zależności między sobą.
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: nie wiem jaką próbę statystyczną masz. W moich przypadkach zależności były i są i fajnie to działało i nadal działa.
Jeżeli zespoły nie mają zależności to nie powinny być w tym samym pociągu ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@adifek01: byłem łącznie w 5 różnych ARTach w różnych firmach i w każdej z tych firm wyglądało tak jakby ktoś wcisnął im firmę konsultingową sprzedającą Agile, a podejrzewam, że ktoś tam z managementu miał posmarowane chociaż nie zdziwiłbym się jakby managementowy beton wziął po prostu efektem wow.
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: no fajnie i co? Ja byłem w firmie 100k pracowników, teraz 2k i w moich pociągach to funkcjonuje dobrze. Pewnie kwestia tego kto to wdraża i czy ma to sens do prowadzonych projektów. Np. gdy w obecnej organizacji mam backlog potencjalncyh ficzerów na ponad 2 lata do przodu i sporo zależności (jeden produkt), safe sprawdza się wyśmienicie. Pewnie mając małe ficzerki na < 2 tygodnie to się nijak nie
  • Odpowiedz
@adifek01: rownież byłem w bardzo dużych firmach z dużymi backlogami, ale co z tego, jak zależności między zespołami niemal nie było i podejrzewam, że jest mnóstwo takich patologii i jak dla mnie z tego punktu widzenia SAFe jest bardziej szkodliwy niż sam Scrum (zresztą nie zapominajmy, że w obrębie SAFe jest najczęsciej Scrum), bo jest produktem stworzonym przez duże firmy konsultingowe, które tylko patrzą, żeby go sprzedać. Z pewnością czasem
  • Odpowiedz