Aktywne Wpisy
pieknylowca +106
Kolejna niedziela niehandlowa pomimo zapewnień tuska że będą handlowe. Zobaczymy co tam sądzą na ten temat polacy - XDDdDDdd, polakom to pasuje tak jak jest bo "niedziela dzin swinty" XD. #polska
XDDDD, argument targi bazary otwarte - na pewno, w mojej okolicy nie ma ani jednego otwartego xD,m
XDDDD, argument targi bazary otwarte - na pewno, w mojej okolicy nie ma ani jednego otwartego xD,m
źródło: 1000008799
Pobierz#motoryzacja #samochody #polskiedrogi #wypadki
Niesamowite, że wśród nas są kierowcy, którzy oczekują od innych kierowców, że ci będą obserwować jednocześnie drogę przed sobą i za sobą oraz jednocześnie analizować czy w przypadku nagłego pojawienia się przeszkody mają hamować czy jednak wjechać w przeszkodę, tak żeby uniknąć karambolu.
Od kierowców jadących na zderzaku niczego nie oczekują :) Oni nie muszą niczego analizować ani obserwować, nie
Niesamowite, że wśród nas są kierowcy, którzy oczekują od innych kierowców, że ci będą obserwować jednocześnie drogę przed sobą i za sobą oraz jednocześnie analizować czy w przypadku nagłego pojawienia się przeszkody mają hamować czy jednak wjechać w przeszkodę, tak żeby uniknąć karambolu.
Od kierowców jadących na zderzaku niczego nie oczekują :) Oni nie muszą niczego analizować ani obserwować, nie
źródło: obraz
Pobierz

Jestem ciekaw, jak będzie wyglądała adaptacja metod AI w radiologii. Dawno temu mówiono, że AI zastąpi radiologów w ciągu 5 lat. Oczywiście tak się nie stało, bo a) modele były za słabe i niewyjaśnialne i b) w Polsce ai act eu skomplikował wdrażanie takich systemów w szpitalach, bo po pierwsze, aktualnie pacjent musi podpisać zgodę pod każdym użyciem ai w trakcie leczenia, oraz infrastruktura ai musi być wdrożona niezależnie od szpitalnego systemu komputerowego, tak, żeby pod żadnym pozorem nie mogło być przecieków nt. danych pacjentów.
Jednak teraz modele stają się coraz lepsze. Weźmy za przykład aktualne sota w tym zakresie, czyli Harrison.rad.1. W załączeniu widać, że działa prawie 2 razy lepiej niż gpt4o. Co jednak z tego, skoro to wciąż model oparty na blokach transformerów, przez co jest niewyjaśnialny.
Ciekawe jak szpitale do tego podejdą. Myślę, że prywatne kliniki szybko zaczną adoptować podobne modele, bo zwęszą pieniądze. Z nfz będzie jednak znacznie gorzej. Trudno mi jest uwierzyć w to, że w szpitalach nagle zacznie się używać modeli AI i ci wszyscy starzy dziadkowie na radiologii, co ledwo posługują się komputerem, nagle zaczną wykorzystywać visual transformery. Co myślicie? Koniec eldorado w radiologii? W komentarzu zdjęcie jak taki system funkcjonuje.
źródło: Zrzut ekranu 2024-09-10 160339
Pobierzźródło: radio2
Pobierz@Bejro: Tylko co jeśli AI przypadkiem czegoś nie oznaczy? Wina będzie po stronie radiologa więc teoretycznie ten i tak musi samodzielnie wszystko dokładnie sprawdzić.
Głównie chodzi o to że Sztuczna inteligencja ma zaznaczyć wstępnie gdzie ewentualnie znajduje się "problem" na zdjęciu itp.
Tez mnie to zastanawia, ale to nie bedzie tak ze np. powstanie jeden system AI zwiazany z obsluga tych zdjec w Polsce i po prostu dzialy IT beda musialy u siebie zrobic po prostu odpowiedni przesyl tych zdjec do jednego centrum i stamtad przyjdzie odpowiedz? Przeciez bez sensu zeby robic dla kazdego szpitala czy wojewodztwa osobnych baz na to
Co do pierwszego twierdzenia, to ja nie mówię o tym, że nie ma projektów, tylko, że nie ma zastosowań i wdrażania. Projekty robi każda większa firma ai. Ale to nic nie znaczy. Poza tym:
Nie jesteśmy jeszcze
Teleradiologia za to działa bardzo dobrze i ma się świetnie w Polsce.
Co do AI to teksty że nie ma na to infrastruktury czy że baza musi być w
Nie napisałem, że baza musi być w każdym szpitalu. Napisałem wręcz, że problemem jest to, że nie może być w szpitalu, ze wzgl. na potencjalny przeciek danych. Dlatego logiczne, że musi być na zewnątrz. Na to jednak szpitale na ten moment nie chcą się zgodzić.
Martwisz się o kwestie prywatności, a wszędzie gdzie coś robią z DNA to proszą o darmową zgodę na sprzedanie danych firmom trzecim :D