Wpis z mikrobloga

Czy nie jest to dziwne, że ludzie robią sobie dziecko, tworząc tym samym wszystkie jego potrzeby których nie zaspokojenie skutkuje cierpieniem tylko po to bo... spełnienie ich jest nagradzane przyjemnością. Najpierw musisz wprowadzić kogoś w stan kiedy potrzebuje czegoś żeby potem mu tę potrzebę zaspokoić. Wprowadzasz kogoś w chorobę tylko dlatego bo masz na nią lek. To nie brzmi jak coś dobrego czy pozytywnego.

#antynatalizm
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Klusiu_ postrzeganie życia jako pasmo cierpień jest wyłącznie Twoją i innych antynatalistów perspektywą. Ja sie ciesze, ze rodzice mnie sprowadzili na ten swiat, jestem im za to wdzieczna wiec dlaczego mam tego dobra nie przekazac dalej?
  • Odpowiedz
@Klusiu_: wreszcie pierwszy normalny post jaki widze w #antynatalizm, bo jak do tej pory same karyny, grazyny, julki, dżesiki, alimenciary i madki p0lki dajki placza i sie dowartosciowuja a zarazem zasmiecajac tag i jeszcze mysla, ze dla anty jest 800+
  • Odpowiedz
@choochoomotherfucker stuprocentowej pewności nie mam ale mam wpływ na wychowanie i wartości, jakie dzieciom przekazuję. Z jakiegoś powodu świat i ludzkość istnieją i stworzono mnie z ludzką naturą i popędami. To próba zaprzeczania swojej naturze prowadzi do cierpienia.
  • Odpowiedz
  • 21
@MorningStarR:

postrzeganie życia jako pasmo cierpień jest wyłącznie Twoją i innych antynatalistów perspektywą. Ja sie ciesze, ze rodzice mnie sprowadzili na ten swiat, jestem im za to wdzieczna wiec dlaczego mam tego dobra nie przekazac dalej?

Bo dla twojego dziecka może się to okazać nie "dobrem" a przekleństwem. Żaden rodzic nie może zagwarantować swojemu dziecku szczęścia ergo jest to loteria... cudzym życiem... bez jego zgody... ani takiej
  • Odpowiedz
@Klusiu_ nie możemy zagwarantować szczęścia ale to nie jest loteria. Rodzice mogą przekazać dziecku wszystkie potrzebne narzędzia i umiejętności, dać wychowanie i wszczepić odpowiednie wartości. Dziecko dojrzewa i w dorosłym życiu samo decyduje, co ze swoim życiem zrobi. Wszak każdy ma wolną wolę.
Które istnienie może wybrać, czy chce być? Żadne.
Dlaczego boimy się śmierci? Bo nieistnienie jest dla nas i naszego ego przerażające. Ludzie wymyslili pieklo, niebo, reinkarnacje itp bo
  • Odpowiedz
  • 13
@MorningStarR Czyli akceptujesz fakt, że miliony ludzi zostanie zamordowanych, zgwałconych, torturowanych bo mogło im się wylosować lepiej i mogli mieć szczęśliwe życia?

Jeszcze pamiętajmy o ludziach którzy już tę cenę za nas zapłacili, było ich około 90 miliardów, nawet zakładając, że skromne 0.01% z nich padło ofiarą bestialstwa to moim zdaniem jest to po prostu kompletne szaleństwo żeby kontynuować tę kosmiczną loterię s----------a i potencjalnie skazać na okrutny los setki miliardów
  • Odpowiedz
  • 14
@MorningStarR:

Rodzice mogą przekazać dziecku wszystkie potrzebne narzędzia i umiejętności, dać wychowanie i wszczepić odpowiednie wartości.

To brzmi jakbyś chciała dziecko uchronić przed złem tego świata, wiesz jaki jest najlepszy sposób żeby to
  • Odpowiedz
nie możemy zagwarantować szczęścia ale to nie jest loteria. Rodzice mogą przekazać dziecku wszystkie potrzebne narzędzia i umiejętności, dać wychowanie i wszczepić odpowiednie wartości. Dziecko dojrzewa i w dorosłym życiu samo decyduje, co ze swoim życiem zrobi

@MorningStarR: no chyba, że podczas przedszkolnej wycieczki na pocztę jakiś siedemdziesięciolatek, któremu poprzestawiało się w główce (natura) podejdzie, dźgnie nożem i dziecko umrze na miejscu.
A nie, czekaj, przecież to tylko moja perspektywa,
  • Odpowiedz