Aktywne Wpisy

mirko_anonim +7
✨️ Życie w pojedynkę: wyzwania i przemyślenia Ⓘ
Trochę o mnie... w tym roku kończę 45 lat, od 2012 roku jestem niepełnosprawny, mam stwardnienie rozsiane. Stan nie jest tragiczny, w sumie nie jest najgorzej jednak zdecydowałem się przejść na rentę - dostałem całkiem niezłą kwotę jak na polskie warunki. W życiu dorobiłem się swojego i nie mam zamiaru zapracowywać się, czas na odpoczynek. Jestem sam, nie mam nikogo i pewnie dzięki temu dorobiłem
Trochę o mnie... w tym roku kończę 45 lat, od 2012 roku jestem niepełnosprawny, mam stwardnienie rozsiane. Stan nie jest tragiczny, w sumie nie jest najgorzej jednak zdecydowałem się przejść na rentę - dostałem całkiem niezłą kwotę jak na polskie warunki. W życiu dorobiłem się swojego i nie mam zamiaru zapracowywać się, czas na odpoczynek. Jestem sam, nie mam nikogo i pewnie dzięki temu dorobiłem

widzialapan +103

Co bardziej przydatne #francuski czy #niemiecki w finansach jeśli chodzi o polski rynek ale też #emigracja?
Zaczynając od księgowości, raportowania czy controllingu, ewentualnie przejście w analityke lub bardziej IT czyli jakieś data science itp.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło: winter-work-paris-man-using-laptop-with-eiffel-tower-view_770200-2145
PobierzCo bardziej przydatne?
Komentarz usunięty przez moderatora
Od francuskiego masz bardzo blisko do hiszpańskiego i włoskiego, a do tego znajomość angielskiego daje duże fory w nauce francuskiego (wszystkie wyrazy kończące się na -tion w angielskim? brawo, właśnie poznałeś 600+ francuskich słów).
Do tego większa szansa, że ktoś w Niemczech będzie umiał angielski niż we Francji.
No, tyle że różne regulacje od choćby FCA jasno mówią gdzie mogą znajdować się księgowi korpo itd. także nie, nie konkurujesz z Afryką, bo nawet czasem w UE nie możesz być i musisz być konkretnie w UK. Podobnie będzie z innymi krajami którzy w ramach regulacji będą pracowników chcieć ze swojego podwórka.
──────────────
Fancuski jak wspomniał @cordianss jest niby w Afryce ale jeśli nie wiążesz swojej przyszłości z Afryką to się warto nad tym zastanowić. Z drugiej strony gospodarka francuska posiada lepsze perspektywy jeśli chodzi o rozwój niż niemiecka. Tym niemniej niemiecki to także Austria i większa część Szwajcarii (chociaż tam też jest fracuski).
Ogólnie polecałbym zrozumieć mindset obu jezyków i uczyć się tego który jest ci bliższy.
Francuski jest językiem
Chyba jeśli chcesz pracować w jakimś podrzędnym call center