Aktywne Wpisy
P4ncak3 +153
#inflacja #ekonomia #pracbaza #korposwiat
Jak zobaczyłem ten wykres to stanąłem jak wryty. Jak pracowałem w Polsce w środku lat 2010's to zarabiałem z 13 tysięcy brutto przy wtedy minimalnej 1800. Czyli to było tak o 722% więcej. Teraz 10 lat później, po wielu latach pracy, bogatego doświadczenia i certyfikatów moja niby wartość na rynku powinna być wyższa tak z 2x co nie? Czyli jak
Jak zobaczyłem ten wykres to stanąłem jak wryty. Jak pracowałem w Polsce w środku lat 2010's to zarabiałem z 13 tysięcy brutto przy wtedy minimalnej 1800. Czyli to było tak o 722% więcej. Teraz 10 lat później, po wielu latach pracy, bogatego doświadczenia i certyfikatów moja niby wartość na rynku powinna być wyższa tak z 2x co nie? Czyli jak
źródło: 384dea2dd6391cafa9b8ac7372e28db6ac9764605c5c566f0d8184e7e92cbff6,w800
Pobierz
hellyea +290

Otóż jak większość przypuszczała, dnia 8 sierpnia 2024 roku najwyższa temperatura w Polsce nie osiągnęła 41 stopni Celsjusza.
Tak sygnalizowała to Gazeta, ale także wiele innych portali.
Natomiast, w czwartek, 8 sierpnia, termometry wskazały maksymalnie 28,8 st. C. Taką temperaturę odnotowano w Raciborzu (województwo śląskie).
Pomyłka aż o 12,2 stopnie (~30%), a ponadto najwyższy temperatury miały być w innej części Polski.
Oczywiście wyjaśnieniem jest uproszczając - niedokładny model analityczny. Jeżeli jest tak zły, to po co opierać na nim wiadomości? Rzecz jasna to tylko "clickbaity", które mają przyciągnąć czytelników.
Tyle tylko, że to szkodzi dyskusji o globalnym ociepleniu. Straszą, zalewają nas takimi "informacjami", to trudno się później dziwić, że Janusz i Grażyna powiedzą, że "przecież miało być 41 stopni, a było tylko 28,8 - ocieplenie klimatu to ściema."
no, ale to jakie mamy dziennikarstwo w Polsce, najlepiej ukazują ostatnie afery, wkrętki...
#pogoda #ocieplenieklimatu #upal #l-------------j #l-------------j #klimat
Komentarz usunięty przez moderatora
@FOTEL: ciepło =/= temperatura
@FocentDiutt @gardziok @Ogau: Przeliczając na Kelviny, to owszem wynosi ~4% (w pewnym sensie), ale wydaje mi się, że to też będzie błędne rozumowanie, chyba nikt nie przypuszcza, że w naszym klimacie mogłoby wystąpić zero bezwzględne?
Istotne jest to jakie zostało zadane pytanie?. A ono brzmi "o jaki
@Van-der-Ledre: Chętnie się dowiem więcej. Podrzucisz źródło tych szokujących rewelacji?
O jakości tego "artykułu" świadczy opisywanie pogody w kwietniu w Polsce.
To wybitne dzieło powstało 10
@Van-der-Ledre: Gdyby tylko przestać mierzyć temperaturę na Ziemi to może ktoś by w nie uwierzył.
https://climate.copernicus.eu/global-climate-highlights-2023
https://www.youtube.com/watch?v=b42jdyhA6YI
@Serghio: nie idź tą drogą... po co w ogóle podawać jakiekolwiek procenty, skoro już mamy błąd podany w stopniach Celsjusza, który jest czytelny dla każdego (w przeciwieństwie do krzywo obliczanych procentów)