Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak to jest z tym diagnozowaniem ADHD. Zacząłem się zagłębiać w temat i w sumie nadal nie wiem.
No bo tak, powiedzmy, że podejrzewam takie schorzenie u siebie i chciałbym się upewnić. Sądziłem, że w takim wypadku idę do psychiatry na 1-3 wizyty, które kończą się diagnozą i ewentualnie receptą. Ale czytam, że jak najpierw pójdę do psychiatry, to on i tak wyśle mnie do psychologa na testy i rozpoznanie, a potem będę musiał wrócić do psychiatry na ostateczną diagnozę. Czy nie da się tego załatwić z jednym człowiekiem, tylko trzeba tak skakać z rąk do rąk i u każdego zostawiać po kilka stów za każdym razem? Widzę, że rozpoczęcie leczenia ADHD to jest lekką ręką z 1000 zł.
Jak to wyglądało u Was?

#adhd #psychologia #psycholog #zdrowie #medycyna #leczenie #psychiatra

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale czytam, że jak najpierw pójdę do psychiatry, to on i tak wyśle mnie do psychologa na testy i rozpoznanie, a potem będę musiał wrócić do psychiatry na ostateczną diagnozę.

@mirko_anonim: często tak właśnie jest. IMO najlepiej szukać psychologa/psychoterapeuty, który się w tym specjalizuje. On zrobi rozpoznanie i wyśle Cię dalej do psychiatry, który podejmuje ostateczną decyzję o leczeniu (czyli de facto wystawieniu recepty).
  • Odpowiedz
@mirko_anonim wpisz w Google diagnoza ADHD online, koszt 650pln za 3 spotkania. Nie da się szybciej. Potem z diagnoza do psychiatry po leki koło 350pln. Jeśli chcesz żeby losowy psychiatra dobrał Ci leki to możesz równie dobrze poczytać o dawkowaniu w necie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim U mnie tak było - psychiatra, potem pełna diagnostyka z testami u psychologa diagnosty, i końcowo znowu psychiatra już z wypisaniem leków. Po drodze jeszcze kilka badań lekarskich z krwi plus ekg.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: W tym roku miałem testy i wyszły mi 3 zaburzenia.

1. Zapytaj swojej pani psycholog lub zaufanego psychologa, którego znasz (tytuł dr, nie jakaś szarlataneria, bo jest mnóśtwo g00wna w środowisku) o dobrą klinikę lub kogoś, kto wykonuje takie testy. Najlepiej żeby też był dobrze ogarnięty, bo wczoraj wymieniałem się z jedną różową (ta z białym kotkiem na avatarze) przygodami jakie mieliśmy z psychologami, którzy przyszli odpękać 8h i elooooo.
  • Odpowiedz