Wpis z mikrobloga

Logitech wpadł na pomysł "forever mouse". Czyli myszki, której używanie wymaga subskrypcji, oczywiście płatnej. W zamian użytkownik dostawałby "regularne aktualizacje software".
A wy jak często potrzebujecie aktualizować software myszki? XD

https://arstechnica.com/gadgets/2024/07/logitech-has-an-idea-for-a-forever-mouse-thatrequires-a-subscription/

O socjalizmie mówi się, że to system, gdzie rząd bohatersko rozwiązuje problemów, które sam tworzy. Kapitalizm niestety wkracza w fazę tworzenia problemów, żeby potem sprzedawać subskrypcję na ich tymczasowe zniknięcie.

#technologia #komputery #logitech #myszka
lewoprawo - Logitech wpadł na pomysł "forever mouse". Czyli myszki, której używanie w...

źródło: GettyImages-485221091-800x532

Pobierz
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@buont „Socjalizm jest wtedy, gdy prywatny KAPITAŁ lobbuje za korzystnymi dla siebie regulacjami i przepycha je rękami rządu aby zwiększyć swoje zyski” - K. Marks, Manifest komunistyczny (1848)
  • Odpowiedz
@lewoprawo: no i jak chcą niech wymyślą, nikt cie nie zmusza do używania ich myszek. Akurat logitech ma kilka udanych modeli (chociaz za drogich), i jak mają taki model biznesowy ich sprawa. Ja kupiłem high-endowa myszkę taniej i z lepszymi sensorami, i dopóki jest wolny rynek i konkurencja dopóty nie ma problemu. Moje przeczucie jest takie ze bardzo szybko ich model biznesowy padnie.

Dużo gorzej, gdy podobny model biznesowy stosuje
  • Odpowiedz
@lewoprawo Ja mam wrażenie że aparat w moim Samsungu jest gorszy niż kiedyś i nie porównuje tego z innymi telefonami tylko kiedyś zachwycałem się zoom i jakością a teraz nie wiedzę efektów wow i też np łapie ostrośclć ze sporym opóźnieniem. Tak samo jest spore opóźnienie po naciśnięciu ekranu a zrobieniem zdjecia kiedyś to w jednym momencie. Typowo żeby kupić nowy model te j'ane wymagane aktualizacje...
  • Odpowiedz
@buont: Socjalizm szukałby rozwiązań, dzięki którym ci najbogatsi by nie zyskiwali (ewentualnie tracili lub nie zyskiwali więcej niż docelowa grupa), propozycje takich rozwiązań są. Kapitalizm w ogóle by nie interweniował. Tutaj mamy do czynienia z lobbingiem, który może się stać zarówno w socjalizmie jak i kapitalizmie. Ze względu na jasno określone podstawy gospodarki tu mamy do czynienia z kapitalizmem korporacyjnym. Nie dziękuj.
  • Odpowiedz
@lewoprawo:

Ten przypadek to na teraz ciekawostka ale pewnie wczesniej sprzedaz laptopow na wlasnosc producenci beda chcieli wyprzec leasingami na zestawy laptop + mysz wiec tak czy inaczej beda abonamenty na muszki.
  • Odpowiedz