Aktywne Wpisy
bugzer +250
Całe szczęści, że żyjemy w Polsce i te śmietniki mają sezon trwający tylko kilka miesięcy. Za te dawanie w p---e spod świateł i w--------e ludzi na ulicach nalezy im sie solidny c--j w dupe. Oni serio mysla, że to komus imponuja tak naprawdę kadzy ma ich za debili.
#motoryzacja #motocykle
#motoryzacja #motocykle
drobne_na_taryfe +12
Prawie dwie godziny przy garach w upale ale warto było. Czasem myślę, że niebieski sobie nie zasłużył na taką dziewczynę ( ͡° ᴥ ͡°) #gotujzwykopem #chwalesie #zwiazki
Żona namówiła mnie na skorzystanie z usług projektanta wnętrz do łazienek i kuchni. Nigdy więcej.
Z początku nie byłem przekonany ale mając natłok innych budowlanych obowiązków i chęć posiadania funkcjonalnej kuchni przystanąłem na to.
Wybraliśmy specjalistkę z tych polecanych, wzięła za wszystko raczej rozsądną kwotę (na szczęście wpłacona dopiero pierwsza transza) i czekaliśmy.
Różne konsultacje, etapy i wreszcie jest. Naprawdę piękny projekt zgodny z naszymi marzeniami. To trzeba przyznać - byliśmy zachwyceni.
Jednak od razu uwagę przykuła ilość elementów w łazience gdzie użyto 5 różnych rodzajów płytek - dwie różne na podłogę, 3 różne na ściany.
Przejrzałem dokładnie zestawienie materiałów i tada - oczywiście każda designerskiej firmy z włoch, małe płytki, mozaiki, jakieś modne łączenia.
Zrobiłem excela, podliczyłem wszystko i mnie zatkało.
Otóz jednym z elementów wstępnych rozmów (i moim zdaniem kluczowym) był przewidywany budżet na materiały i akcesoria. Ciężko mi było wtedy to określić ale powiedziałem, że 45k na kuchnię i 20k na małą łazienkę (5m2) i 25k na większą z wanną (7m2) do ROZSĄDNEGO zwiększenia w razie konieczności. Zdaje sobie sprawę, że może było to dużo za mało ale zgłosiła tylko, że w przypadku kuchni przewiduje lekkie przekroczenie budżetu bo duża zabudowa.
No i pani projektant wzięła to sobie do serca i zaprojektowała...
kuchnię za 85k
mała łazienkę za 52k (!)
dużą łazienkę za 59k (!)
Czaicie? Wynajmujecie specjalistę, dajecie mu budżet 90k, ten nie zgłasza uwag i nagle robi projekt przekraczając kwotę o prawie 100k, praktycznie 200 procent tego co zakładaliście.
No ale czego się spodziewać jak na podłodze ma leżeć piękna mozaika za 7k (1000 zł za metr!) a lustro oświetlać będzie mały kinkiet za 1,5k, a wymyślna zabudowa nad geberitem to koszt 15000 wg wyceny stolarza .
Właśnie piszę maila z informacją, że nie ma opcji żebyśmy za ten projekt zapłacili bo, mimo że ładny, to dla nas bezużyteczny. Wydaje mi się, że mam mocne podstawy do takich żądań.
Mogę zawołać jak się odniesie.
PS
Wizualizacji nie wrzucę bo prawa autorskie plus nie chce nikomu robić koło tyłka na ten moment.
#budujzwykopem #remontujzwykopem #budowadomu #mieszkaniedeweloperskie #zalesie #budowa
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@pokpok: To że papier wszystko przyjmie, a w rzeczywistości trzeba uwzględnić jeszcze, dylatacje, fugi, nierówności płytek i ściań i taki projekt co do 1 cm zaczyna sie rozjeżdżać i trzeba rzeźbić. Zapominają że pod płytkę 120x60 trzeba dać 2x więcej kleju niż pod płyteczki 10x30 cm i to wszystko się nie zlicuje na jednej płaszczyźnie.
@wioslarz-umyslow: Na ten moment projekt przekracza zakładany budżet o około 100k (wliczając kuchnie). Niezłe musiałąby mieć
@wmja: Jestem jedyną osobą do kontaktu co jest zawarte w umowie
a) Nie przekraczamy budżetu
b) Budżet wynosi tyle i tyle
Jak powiesz że w sumie nie wiem to masz wycenę na w sumie nie wiem, brzmi jak problem w komunikacji a nie jak problem z projektantem. Oni są zawsze trochę odrealnieni, bo chcą wybrać najlepsze materiały które są zazwyczaj również najdroższe. Dałeś wolną rękę a teraz masz pretensje że ktoś robił jak mu
sam korzystałem z projektanta wnętrz parokrotnie. Z salonu kafelkowego zamówiłem wizualizacje łazienki + wykaz płytek i asortymentu - kosztowało mnie to 500 zł. Bardzo ładny projekt, dobra i funkcjonalna aranżacja. Dzięki wykazowi elementów kupiłem wszystko z internetu, tak że wyszło mnie ok 2k taniej niż z tego sklepu.
Skorzystałem też z projektantki z fb do aranżacji salonu z aneksem i sypialni (kuchnia ikea - bardziej
Nie, jeśli jest jak piszesz to nie jesteś oszust. Różnie może wyglądać współpraca po prostu, dlatego pytałem.
Kody się wpisze i będzie cacy, powidz jej żeby uzyła: "motherlode"