Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Żona namówiła mnie na skorzystanie z usług projektanta wnętrz do łazienek i kuchni. Nigdy więcej.

Z początku nie byłem przekonany ale mając natłok innych budowlanych obowiązków i chęć posiadania funkcjonalnej kuchni przystanąłem na to.
Wybraliśmy specjalistkę z tych polecanych, wzięła za wszystko raczej rozsądną kwotę (na szczęście wpłacona dopiero pierwsza transza) i czekaliśmy.

Różne konsultacje, etapy i wreszcie jest. Naprawdę piękny projekt zgodny z naszymi marzeniami. To trzeba przyznać - byliśmy zachwyceni.
Jednak od razu uwagę przykuła ilość elementów w łazience gdzie użyto 5 różnych rodzajów płytek - dwie różne na podłogę, 3 różne na ściany.

Przejrzałem dokładnie zestawienie materiałów i tada - oczywiście każda designerskiej firmy z włoch, małe płytki, mozaiki, jakieś modne łączenia.

Zrobiłem excela, podliczyłem wszystko i mnie zatkało.

Otóz jednym z elementów wstępnych rozmów (i moim zdaniem kluczowym) był przewidywany budżet na materiały i akcesoria. Ciężko mi było wtedy to określić ale powiedziałem, że 45k na kuchnię i 20k na małą łazienkę (5m2) i 25k na większą z wanną (7m2) do ROZSĄDNEGO zwiększenia w razie konieczności. Zdaje sobie sprawę, że może było to dużo za mało ale zgłosiła tylko, że w przypadku kuchni przewiduje lekkie przekroczenie budżetu bo duża zabudowa.

No i pani projektant wzięła to sobie do serca i zaprojektowała...

kuchnię za 85k
mała łazienkę za 52k (!)
dużą łazienkę za 59k (!)

Czaicie? Wynajmujecie specjalistę, dajecie mu budżet 90k, ten nie zgłasza uwag i nagle robi projekt przekraczając kwotę o prawie 100k, praktycznie 200 procent tego co zakładaliście.

No ale czego się spodziewać jak na podłodze ma leżeć piękna mozaika za 7k (1000 zł za metr!) a lustro oświetlać będzie mały kinkiet za 1,5k, a wymyślna zabudowa nad geberitem to koszt 15000 wg wyceny stolarza .

Właśnie piszę maila z informacją, że nie ma opcji żebyśmy za ten projekt zapłacili bo, mimo że ładny, to dla nas bezużyteczny. Wydaje mi się, że mam mocne podstawy do takich żądań.
Mogę zawołać jak się odniesie.

PS
Wizualizacji nie wrzucę bo prawa autorskie plus nie chce nikomu robić koło tyłka na ten moment.

#budujzwykopem #remontujzwykopem #budowadomu #mieszkaniedeweloperskie #zalesie #budowa

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kishibashi: zanim zaczniemy sie czymkolwiek obrzucac przemysl prosze to:
- rozowa mogla cos ustalic za plecami typa - jak sie boi porozmawiac z wykonawca to w rozowe moze tez
- chlop zamiast porozmawiac rzeczowo z projektantem to pisze z anonima i szuka poklasku
- chlop ocenia cala kategorie ludzi na podstawie przypadku w ktorym jest zbyt wystraszony zeby sie odezwac
Extra punkty:
Kazdy narzeka na to jacy budowlancy sa tragicznie. No a u mnie juz 7 ekipa skonczyla i doslownie z ZADNA nie mialem problemow. Tylko ze ja wybieram ludzi na bazie doswiadczenia, a nie kto
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: z doswiadczenia osob ktkore znam osobiscie i korzystaly z rozwiazan takich projektantow zadowolonych jest doslownie 0. Po pierwsze ceny tych uslug to jest kosmos, po drugie czesto oni wybieraja materialy do projektu ktore pieknie wygladaja na wizualizacji ale praktycznie nie da sie ich dostac jak juz klepniesz umowe i kuoujesz zamienniki od "zaprzyjaznionych" dostawcow zeby wykonanie mialo jakies rece i nogi. Tak wiec to raczej rowziwazania dla ludzi ktorzy
  • Odpowiedz
@wmja: pan projektant czy żona jest projektantką?( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jakoś zawsze dziwnie się dzieje, że gdy janusz biznesu #!$%@?, to pojawiają się karkołomne wymówki w stylu:

- rozowa mogla cos ustalic za plecami typa - jak sie boi porozmawiac z wykonawca
  • Odpowiedz
Wanna 5k, baterie + umywalki, plytki, robocizna. To co zobaczyl na insta nie kosztuje 25k xD

@wmja: Idąc tym tokiem rozumowania mógłbyś podjechać do warsztatu ze starym autem i powiedzieć, że chcesz wymienić skrzynie biegów, silnik i zawieszenie ale masz tlyko tysiąc złotych.

Czy wg Ciebie mechanik
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zdradzę ci tajemnice oni mają z tymi fęsi firmami umowy i dostają procent ze sprzedaży jak polecą towar. Znajomy miał projektanta który wszystko dawał z jednej firmy i cena na rynku była 1k a ze sklepu który wpisała projektantka 3k ale tak to już jest jak się da całkowicie wolną rękę i chce się miec na gotowo i się tego nie kontroluje w tracie to cię wydoją.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pamiętaj usunąć numer i wszelkie kontakty osoby polecającej, bo to wybitnie jakiś twój wróg ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Ja brałem projektantkę na całe mieszkanie (52m2) i byłem bardzo zadowolony. Bez problemu wyszukała wszystko w budżecie i zrobiła niezły projekt, odpadło mi sporo pracy. Jednak tak do końca z tego nie skorzystaliśmy, bo np. w sklepie z tapetami który nam poleciła znaleźliśmy w takiej samej cenie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: oni mają jakieś katalogi z "markowymi" kafelkami i akcesoriami które są dostępne do umieszczenia w wizualizacji. Producenci płacą za bycie dostępnymi w tych programach. Raczej są tam produkty drogie, zagraniczne, designerskie, itp. bo tylko tacy za to płacą
To co się robi po takiej wizualizacji to samemu znajduję się tańsze i zbliżone wizualnie odpowiedniki, lub rozmawia się z tym projektantek aby takie znalazł.
  • Odpowiedz
I tu się zgodzę, im coś jest bardziej fancy i nietypowe teraz to tym bardziej za 10 lat będzie wyglądało kiczowato

@Zabi96:

Problem jest taki że tam robią wszystkie projekty na jedno kopyto, to co aktualnie jest w trendach czyli aktualnie szare betonowe płytki z jakimiś wstawkami z drewna pod prysznicem. 95% nowych łazienek które widziałem i były robione w sieciówkach tak właśnie wyglądają xD

@Zabi96: no to
  • Odpowiedz
@wmja: Idąc tym tokiem rozumowania mógłbyś podjechać do warsztatu ze starym autem i powiedzieć, że chcesz wymienić skrzynie biegów, silnik i zawieszenie ale masz tlyko tysiąc złotych.

@ATAT-2: typie, ale jak ktoś projektuje i dostaje budżet, to musi się w nim zmieścić. Jeżeli nie potrafi, to powinien sygnalizować. Najdroższe płytki mam w łazience 190 zł/m, ale mam tego całe 6 m, niemal cała reszta jest na płytkach poniżej
  • Odpowiedz
Jedyna "kategoria ludzi" ktorzy jest tragiczna to osoby z malym budzetem i ogromnymi oczekiwaniami z instagrama

Wanna 5k, baterie + umywalki, plytki, robocizna. To co zobaczyl na insta nie kosztuje 25k xD

@wmja: Już mi się nie chce prostować tego co piszesz bo po wypowiedziach widać że najprawdopodobniej sam jesteś usługodawcą podobnym do tej projektantki skoro każdy zarzut odwracasz w stronę klienta który jest wszystkiemu winien, coś jak polska branża gastr0.

Ale wracając do tematu to projektantka skoro wzięła od niego pieniądze to od razu powinna powiedzieć i wytłumaczyć na 1-szym spotkaniu że taki projekt przy tym budżecie jest nierealny i mogła zaproponować takie i takie zmiany które pozwolą spiąć się w budżecie a nie marnować czas swój i klienta na projekt przekraczający prawie o 100%
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no to czeka Cię kolejne zdziwienie. Poczekaj ile durnych błędów w tym projekcie wytknie wykonawca który przyjedzie oglądać robotę. Te projektantki to w d były i g widziały, kompletnie nie znają technologii i nastawiają baboli aby było ładnie, a że nie da się potem tego zrobić zgodnie ze sztuką budowlaną to kogo to obchodzi ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz