Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mając zarobki na poziomie 300k rocznie (Do ręki po odliczeniu wszystkiego), na jakie auto można sobie pozwolić, żeby było "rozsądnie"? Może być finansowanie w leasingu.

#bmw #audi #mercedes #toyota #skoda #nissan

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Nie mam i nie planuje dzieci w najbliższym czasie. Potrzebuje jednego samochodu, który oprócz podstawowych funkcji da jeszcze jakąś radość z jazdy. Chodzi mi oto, żeby miał te 200 koni + a jednocześnie nie pożerał hektolitrów paliwa.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował:
  • Odpowiedz
da jeszcze jakąś radość z jazdy. Chodzi mi oto, żeby miał te 200 koni + a jednocześnie nie pożerał hektolitrów paliwa.

@mirko_anonim: no to jak zarabiasz 300k rocznie i masz takie cele aby wybulić a bardziej w zasadzie być uwięziony leasingiem na kilka lat i co miesiąc bulić za auto na które z takimi wymaganiami wydasz więcej niż 150 000zł , gdzie auto to jest po prostu studzienka na pieniądze
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zależy od innych zobowiązań tak naprawdę. Mając 25k na rękę miesięcznie nie chciałbym przeznaczyć na to więcej niż 10k jeśli faktycznie chciałbym fajne auto. Czyli wychodzi jakoś 800-900k. Sam bym pewnie poszedł w jakieś bazowe Porsche 911 za 600-700k.
  • Odpowiedz
Porsche 911

@Bejro: Takie auto to jest poziom osoby, której wyszedł biznes i zarabia kilka milionów rocznie, a nie jakiegoś robaczka co wyciąga 25k na rękę.

@mirko_anonim Auto z segmentu D, max E.
  • Odpowiedz
@Pharos jak ktoś nie ma nieruchomości to nie ma przeciwwskazań aby przeznaczyć tyle na auto. Większość ludzi która chce się pokazać zarabia 10k i wydaje 3-4k na auto. Nic się nie stanie jak zachowa się taką proporcję zarabiając więcej
  • Odpowiedz
@Bejro: Wiesz, ja to pisałem ze swojej perspektywy. Też znam takich ludzi, którzy wydają taki procent dochodu na auto i tak, świat się nie wali (no może jakimś jednostkom co utracili nagle płynność, albo usłyszeli że są poważnie chorzy i nie mają na ratę ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Nawet gdyby iść w czysty hedonizm, bądź chcieć znaleźć zloty środek między zarabianiem, wydawaniem, a oszczędzaniem czy
  • Odpowiedz
@Pharos: Tak i nie, z mojej perspektywy jak pracuję od roku i nie mam jeszcze mieszkania to przy takich zarobkach nie brałbym takiego auta. Ale za 10 lat jak docelowo miałbym spłaconą nieruchomość, milion albo dwa w inwestycjach to bym brał śmiało auto za milion.
  • Odpowiedz
@Pharos: Chyba Ci się pomyliło z lambo/ferrari/mclaren itp., od tego lige wyżej w prestiżu jest bugatti/pagani/rolls royce/koenigsegg.
Porsche 911 to auto dla ludu co zarabia 25k właśnie, czyt. celebrytów i małych przedsiębiorców, lekarzy. Marki, które mają w gamie tanie modele tracą na prestiżu (czyt. macany/ 718). Wbrew pozorom utrzymanie 911 jest tanie (nie wliczająć wersji RS) - podobne do BMW M.
Ot, porsche 911 to zapchaj dziura między bwm/mercedesem a
  • Odpowiedz
@ernesto94: Carrera startuje chyba od 450k brutto wersja bazowa. Co jakiś czas temu dawało ratę na poziomie: 4500 netto z wysoką wartością końcową 45% i wpłatą 30% przy finansowaniu na 36 mc-y. Ubezpieczenie masz wliczone w cenę, ale i tak daje to kwotę rzędu 8-10k brutto miesięcznie (opłata wstępna + rata + pewnie dojdą inne koszty). Nie przekonasz mnie, że taki procent dochodu na auto, nawet przy braku innych zobowiązań
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: No taki jest target tych samochodów. Z czego rżysz? W Warszawce się śmieją, że to auto celebrytów i ludzi, którzy przeżywają kryzys wieku średniego (lekarze i inne dochodowe zawody). I tak samo jest z wersjami RS, ludzie kupują a może kilka procent z nich tak na prawdę jeździ po torze.
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: No tak. Jak ktoś zarabia 300k rocznie to w 5 lat postawi dom bez kredytów, żyje sobie na fajnym poziomie i w 2 lata odłozy na 911. Taka osoba ma 35 lat, własny dom, samochód za +/- 800k w leasing i potem sobie odkłada pieniądze. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, dużo osób tak robi.
To, że auto kosztuje 800k to nie znaczy, że jest warte 0 zł. Przy
  • Odpowiedz
Ale zanim dojdziesz do pułapu 300k to odłożysz na działkę. Jak ktoś jest obrotny to po skończeniu studiów zarabia te 150k na rękę. Dwa lata bez życia i idzie wyrobić 300k w wieku 25 lat. A potem już z górki.
Poza tym 911 nie jest równe 911. Można kupić 3-4 letnie z PAV i wtedy to wychodzą śmieszne pieniądze. Nikt nie karze brać 911 za 1 mln. Dywagacje...
  • Odpowiedz