Wpis z mikrobloga

Orientuje się ktoś w jaki sposób rozliczane jest wynagrodzenie w akcjach na UOP? Chodzi mi i przypadek gdzie część wypłaty jest w PLN, a część w akcjach (Base + stock).

Czy od części stockowej zostanie mi potrącone coś poza podatkiem belki 19% od całej kwoty akcji?

Czy część akcyjna wpływa na to, że mogę wpaść w wyższy próg podatkowy, czy progi dotyczą tylko części wypłaty w PLN?

#gielda #programista15k #programista30k #nieprogramowanie #podatki
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@asdxmee: chętnie posłucham, bo nie wiem, ale belka to raczej w momencie sprzedania, a w takim razie skoro już raz zapłacisz wówczas podatek to chyba nie podwyższa ci to wypłaty, bo by trzeba zapłacić dochodowy od tego, że to dostajesz i potem jeszcze belkę, że zyskujesz przy sprzedaży.
  • Odpowiedz
  • 0
@Asceus: dzięki za link. Czytałem już ten artykuł i zrozumiałem z niego że jedyne co płacę to podatek belki. Nie widzę nigdzie jasno wytłumaczonego czy wpływa to na przekroczenie progów podatkowych. Wydaje mi się, że nie, bo progi są chyba do zysków z wynagrodzenia, a te akcje chyba nie są traktowane jako wynagrodzenie, tylko jak zyski z giełdy.

Masz może doświadczalnie w tym temacie i jesteś mi w stanie proszę
  • Odpowiedz
  • 0
@kubaa010: a jak wtedy liczyć opodatkowanie na poszczególnych progach? Powiedzmy że mam z akcji tyle co pierwszy próg. Wtedy od części akcyjnej płacę 19% belki a od pieniężnej 32% dochodowego? Podejrzewam że część akcyjna nie jest opodatkowana podwójnie tylko powoduje szybsze wpadnięcie na dochodowym w drugi próg?
  • Odpowiedz