Wpis z mikrobloga

Jest tu też ktoś skąpy i dusi grosz jak ja ?
Mam prawie 200k i nie potrafię nic sobie kupić , bo twierdzę że wszystko mam i nic nie potrzebuje.
A tak naprawdę szkoda mi wydać 5k na nowego smartfona czy inny gadżet ( ͡° ʖ̯ ͡°) #oszczedzanie
  • 149
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nie_odpisuj: to zależy co kupujesz ale jak ja np prowadzę działalność i mogę wziąć na raty 0% to czemu nie. Od razu wrzucam w koszty i płace mniejszy podatek a spłacam w ratach. Chodzi mi oczywiście o jakieś małe kwoty do 5k zł. Ustawiasz zlecenie stałe z datą końca i zapominasz. Spłaca się samo. Po upływie x rat zlecenie znika.
  • Odpowiedz
@Rencista_z_przypadku: To może tak: Lepiej spraw sobie coś, co ci sprawi przyjemność lub ułatwi życie, bo po pierwsze licznik ci tyka i ilość czasu na cieszenie się tym maleje a po drugie realna siła nabywcza twoich odłożonych pieniędzy cały czas spada, więc przy pewnej sumie następuje moment, że mimo iż cały czas i regularnie dodajesz dodatkowe pieniądze do swoich oszczędności to w rzeczywistości, tych oszczędności ubywa bo 200k teraz to
  • Odpowiedz
@Rencista_z_przypadku: A nie masz czegoś takiego co chciałbyś zrobić/robić? Jakieś hobby? Hobby zazwyczaj konsumuje kasę jeśli się w to wkręcisz. Kasę warto zamieniać na ciekawe doświadczenia, kasy do grobu nie zabierzesz jak ktoś tutaj napisał. Bo taki konsumpcjonizm materialny to zgadzam się, że nie ma sensu - prawdziwe szczęście jest wtedy gdy pracujesz bo chcesz a nie bo musisz.

Jeśli nie masz takich rzeczy typu hobby / coś chcesz zobaczyć
  • Odpowiedz
@Rencista_z_przypadku chodzi o to, że dla niektórych (Ciebie) wartość mają pieniądze a dla innych wartość mają rzeczy które można kupić za pieniądze. Obie strony mają rację, to tylko inny tok myślenia.
  • Odpowiedz