Wpis z mikrobloga

• 113
@mirko_anonim: Nie czujesz potrzeby obrony bo nic nie masz taka prawda, gdybyś miał tu poukładane życie, rodzinę, wnuki, dom, swój kawałek ziemi gdzie czujesz się doskonale sam z siebie byś o to walczył nawet bez namowy innych. Osoby które pracują za minimalną, ledwo wiążą koniec z końcem mają w d...ten kraj. Ktoś kiedyś powiedział, że zanim zaczniemy inwestować w armię musimy stworzyć ludziom tak dobre warunki do życia aby sami
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ale kogo to obchodzi, poza tobą rzecz jasna, że czujesz sie obywatelem swiata? Generalnie jak nie chcesz walczyć, to wyjedz z Polski juz teraz, bo potem bedzie ciezko. Sa pewne przeslanki, ze w ciagu roku front sie zalamie. A wtedy profilaktycznie młodziki dostaja zakaz wyjazdu z kraju. Juz ostaynionpisalem, ze ostatni dobry moment na wyjazd jest teraz, bo potem to niewiele bedziesz mial do gadania
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Nie rozumiem tego wpisu. W pierwszym zdaniu pytasz jaki sens miałby pobór (co sugeruje, że pytasz o sens z punktu widzenia obronności kraju, wojskowości) a następnie 99% wpisu jest o tym, że ty osobiście nie chcesz iść do wojska. Więc możesz wytłumaczyć czy celem tego wpisu było poznanie uzasadnienia powszechnego poboru czy opisanie swojego kosmopolitycznego nastawienia?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak zamkną granicę i odbiorą Ci paszport to przestaniesz już czuć się jak obywatel świata. Wy macie nasrane w bani po ostatnich kilkunastu latach, Wam się wydaje że tak było od zawsze ze możesz zamieszkać gdzie chcesz.
  • Odpowiedz
Czuje przywiązanie do kraju, języka i kultury ale gdybym musiał emigrować do Niemiec/Francji/Norwegii/USA to też by było spoko.

@mirko_anonim: Nie byloby spoko barani lbie, bylbys wyrzutkiem i odpadem, tak jak Ukraincy sa traktowani obecnie w Polsce jak zydzi w Niemczech przed 2 wojna, tak ty bys byl traktowany na zachodzie.
Witamy w erze propagandy internetowej napedzanej przez Chiny i Rosje.
  • Odpowiedz
tak, tak, do tego salwa w plecy podczas ucieczki. Skończ już te swoje urojenia.

@Yuri_Yslin: ale przecież Ukraińcom dosłownie tak zrobiono- zamknięto granice, a i paszportu nie mogą teraz wyrobić (bezprawnie zresztą).
  • Odpowiedz
Niech mi ktoś wytłumaczy jaki sens miałaby obowiązkowa służba wojskowa dla młodego człowieka xD? Mówię młodego człowieka chociaż sam mam prawie 30 lat to już nie taki młody ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale do rzeczy.. że tak zabrzmie brutalnie.. co mnie obchodzi obrona granic? Czuje przywiązanie do kraju, języka i kultury ale gdybym musiał emigrować do Niemiec/Francji/Norwegii/USA to też by było spoko. Po prostu nie rozumiem konceptu, że
WH40K - >Niech mi ktoś wytłumaczy jaki sens miałaby obowiązkowa służba wojskowa dla m...

źródło: 1B0B42ED-BA27-4C2F-9270-732B1A8847A9_w1080_h608_s

Pobierz
  • Odpowiedz
tak, tak, do tego salwa w plecy podczas ucieczki. Skończ już te swoje urojenia.

@Yuri_Yslin: W sensie nie wierzysz że Polska w razie W zamknie granice dla mężczyzn czy o ci chodzi xD

Co do salwy w plecy to dosłownie tydzień temu zabito tak chłopaczka na Ukrainie przez wojsko, który uciekał przed rzekę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak co to kraje NATO będą deportować na front tak jak zaraz to zacznie robić Polska z Ukraińcami chociaż oni w NATO nie są. Proponuje w---------ć gdzieś na południe Afryki, może Maroko czy coś. Tam powinno być bezpieczniej.
  • Odpowiedz
@Nedkelly2:

Nie byloby spoko barani lbie, bylbys wyrzutkiem i odpadem,

A w Polsce młodzi polacy nie są wykluczani społecznie, nie są pozbawieni rzeczy które dla ich ojców były czymś oczywistym (żona i dom), nie są traktowani jako tania siła robocza w Polskim kołhozie.
  • Odpowiedz
Niech mi ktoś wytłumaczy jaki sens miałaby obowiązkowa służba wojskowa dla młodego człowieka xD?

@mirko_anonim: nie ma. Płacisz podatki, one idą na armię zawodową i rakiety. Jak armia zawodowa nie daje rady i rakiety się kończą, to następuje przejęcie. Jak ktoś ginie za kawałek ziemi to źle robi.

I nie że jestem za tym by ruskie się panoszyły. Uważam, że 90% majątków oddanych kościołowi powinno się zabrać i przeznaczyć na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ten koncept obrony ojczyzny wywodzi się ze starych czasów, które wyglądały mniej więcej tak:

1. Nie mogłeś wyjechać na Zachód w czasie pokoju, granice były zamknięte

2. Nawet jeśli byś uciekł z kraju, na Zachodzie zostałbyś zamknięty w obozie czy więzieniu i traktowany jako ktoś
  • Odpowiedz
Jak armia zawodowa nie daje rady

@yuio: no co Ty, przecież zawodowa armia jest żeby pierdzieć w koszarach do wojskowej emeryturki. Wojna? Zagrożenie? Trzeba jeździć na granicę coś robić? Mam takiego dalszego znajomego - od razu niesamowite kwękanie i ból dupska wojaków szwejków oraz rozglądanie się na boki czy może da się wcześniejszą emeryturkę bo trzeba coś robić
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Żyjesz w cywilizowanym państwie, które zostało zbudowane na pracy i poświęceniu setek pokoleń. Nasi przodkowie wypracowali i wywalczyli nam wolność i względny dobrobyt. Codziennie korzystasz z tego dorobku podczas dosłownie każdej jednej czynności jaką wykonujesz. Uważasz, że to wszystko Ci się należy tak po prostu, za darmo? Nie, jesteś częścią tego systemu i masz wobec niego również pewne obowiązki. Możesz oczywiście np. nie płacić podatków, albo zdezerterować w czasie
  • Odpowiedz