Aktywne Wpisy
legion_9000 +2
#boks moim zdaniem nie ustawka Paul cały czas uciekał a kogoś takiego zawsze ciężko trafić, przy ciosach na górę uciekał tułowiem na dół potem albo klincz albo się kładł więc właściwie dlatego tylko przetrwał, jakby stał jak słup soli jak Nagano to by było KO 1 runda

dobra, będę oglądać. za kim mam być?
#boks
#boks
ankieta
- joshua 77.3% (17)
- jake 22.7% (5)

Czy są tu jakieś matki? Albo pediatrzy?
Mam dziecko, ma teraz 7 miesięcy ale niestety urodził się przedwcześnie, w 29 tygodniu. Lekarze mówią, że rozwija się prawidłowo jak na wcześniaka.
Mnie jednak martwi, że nie potrafi jeszcze raczkować. Jak patrzę na YouTube albo Instagrama to tam, rzuci w wieku 5 miesięcy już raczkują a nawet więcej. Wiem, że trzeba korygować wiek ale nawet po korekcie nie robi tego co 5 miesięczne dziecko.
Jak mogę mu pomóc? Staramy się z nim ćwiczyć codziennie, on się stara, próbuje ale chyba nie wie jak to zrobić. Zamiast odpychać się nóżkami to je podnosi wyginając się w łuk. Próboję odpychać delikatnie stopki ale to nie pomaga. Daję mu zabawki nieco dalej niż zasięg rączek żeby się do nich przesunął. Jak jeszcze mogę mu pomóc w rozwoju?
#dzieci #mama #rozowepaski #wychowajjakswoje #wychowanie #rozwojosobisty #zdrowie #rodzina #niewiemjaktootagowac #pytanie #pytaniedoeksperta #lekarz
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Ja mam bliźniaki i 1 był rehabilitowany z powodu problemów z napięciem mięśniowym i zaczął raczkować mając 6 miesiecy a drugi blizniak, który niby prawidłowo sierozwijał zaczął 2 miesiace później.
─────────────────────
· Zaakceptował: mkarweta
Wczesne objawy autyzmu to:małe zainteresowanie ludźmi.
brak kontaktu wzrokowego.
brak odwzajemniania uśmiechów i ekspresji twarzy rodzica.
brak reakcji na swoje imię w 12 miesiącu życia.
brak gaworzenia do 12
Na czworaki okno rozwojowe to zdaje się 6-10 miesięcy, więc macie duuuuzo czasu przed sobą. Nie jestem pewna, ale przy wcześniakach pewnie obowiazue wiek korygowany. Dodatkowo poza tym oknem czasowym ważne jest czy w ogóle widać postępy w rozwoju dziecka.
I generalnie
─────────────────────
Czy po od 3 miesiąca kładliście dziecko na parę minut na brzuch? Teraz da radę poleżeć z 20 min na brzuchu i się podnosić na rękach? Umie sie obrócic z brzucha na bok, na plecy? I na odwrót?
Jestem wcześniakiem o półtora miesiąca i ja nie raczkowałam.
Poczekaj aż będzie trzeba buty zmieniać co dwa miesiące
─────────────────
Mały potrafi leżeć na brzuszku, sięga zabawki, potrafi się przewrócić z plecków na brzuszek ale nie odwrotnie.
Myślę, że każde dziecko raczkuje bo taka jest kolej rzeczy, bez raczkowania nie ma chodzenia.
─────────────────────
· Zaakceptował: Jailer