Aktywne Wpisy

gedzior84 +1739
Mircy, chyba udało mi się pokonać nowotwór :)
Dajcie kilka plusów na pokrzepienie, bo właśnie jestem po operce.
Kamień z serca i guz z trzustki...
#nowotwory #zdrowie #zebroplusy
Dajcie kilka plusów na pokrzepienie, bo właśnie jestem po operce.
Kamień z serca i guz z trzustki...
#nowotwory #zdrowie #zebroplusy
źródło: IMG_20250716_203324
Pobierz
Foxing +160
Restauracje w #polska kompletnie p----------o i odkleiło od zarobków przeciętnego człowieka. Pizzerie w szczególności └[⚆ᴥ⚆]┘
#pizza #pysznepl #takaprawda #gastronomia
#pizza #pysznepl #takaprawda #gastronomia
źródło: Screenshot 2025-07-16 at 19-34-06 Pizzeria Maximus Czeladź - Zamów z Dostawą Pyszne.pl
Pobierz

Chyba czas zmienić zawód. Chciałem wybić dziury na okna w domu, który kupiłem.
Trzeba wziąć piłę, wyciąć w ścianie 6 dziur 2x1.5 metra, a wcześniej wstawić nadproże czyli kawałek betonu nad oknem i zacementować.
Przyszedł Pan, obejrzał, pomierzył po czym zadzwonił i powiedział, że za całość to on weźmie 36K bo tak mu wyszło z cennika z jakiegoś zasr$#go portalu dla budowlańców.
To za te max 5 dni roboty wyjdzie 900zł za godzinę...
3 tygodnie praca, tydzień przerwy - wychodzi równo 108K miesięcznie. Popracować 10 miesięcy, dwa leżeć.
Inwestycja: to piła do betonu, stelaże, duża wiertarka - razem 5000 zł, nawet taniej niż przeciętny laptop.
Teraz to ja chyba zostanę #budowlaniec100k
Tak to jest, gdy etatowiec się konfrontuje z usługodawcą na własnej działalności.
Bez nabijania się, wyżej masz powód zaporowej ceny. Ale to też nie jest coś co zostanie zrobione za 50pln brutto za godzinę.
@zonecom: Rok 2022 - generalny remont chaty 60m^2 (tynki/gładzie/sufity podwieszane/ścianki działowe/malowanie), w tym wstawienie/wymiana 5 nadproży betonowych i 1 dekoracyjne (łuk z cegieł) - gość mi to zrobił za 20k PLN na czarno xD
Zesrałbym się jakbym miał zapłacić 25k za same nadproża.
@sudosu-: jest - Polacy nie potrafią liczyć, co tylko udowadniają ceny nieruchomości i samochodów i usług
@PfefferWerfer: daj numer do jego
Prawdopodobnie Ty też się tak cenisz. Czy masz poklikać godzinę robiąc, bez urazy, coś znajomemu w sklepie internetowym czy piszesz kod sterujący rakietą kosmiczną - kasujesz tyle samo, co?
@fujiyama: stary, ale skoro wiesz co i jak trzeba zrobić, to po co wołasz fachowca? Nie znam sytuacji, zapewne faktycznie cena zawyżona, ale też wiem z doświadczenia że często dla kogoś z zewnątrz coś co wygląda na "do zrobienia w 15 minut" w praktyce wymaga jednak znacznie większych nakładów.
@fujiyama: to albo go źle zrozumiałeś, albo nam o czymś nie mówisz, a co również wchodzi w skład całej operacji. Np. wycięcie tych okien i nadproży we frontowej ścianie przedwojennej kamienicy i zrobienie tego tak, by ta kamienica nadal tam stała po całej operacji. Po ostatnim zawaleniu się