Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k
Chyba czas zmienić zawód. Chciałem wybić dziury na okna w domu, który kupiłem.
Trzeba wziąć piłę, wyciąć w ścianie 6 dziur 2x1.5 metra, a wcześniej wstawić nadproże czyli kawałek betonu nad oknem i zacementować.
Przyszedł Pan, obejrzał, pomierzył po czym zadzwonił i powiedział, że za całość to on weźmie 36K bo tak mu wyszło z cennika z jakiegoś zasr$#go portalu dla budowlańców.

To za te max 5 dni roboty wyjdzie 900zł za godzinę...

3 tygodnie praca, tydzień przerwy - wychodzi równo 108K miesięcznie. Popracować 10 miesięcy, dwa leżeć.
Inwestycja: to piła do betonu, stelaże, duża wiertarka - razem 5000 zł, nawet taniej niż przeciętny laptop.

Teraz to ja chyba zostanę #budowlaniec100k
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fujiyama: Chyba czas zmienić zawód. Chciałem postawić prostą stronę WWW podobną do youtube na serwerze który kupiłem.
Trzeba wziąć framework, napisać trochę kodu, a wcześniej stworzyć bazę danych która będzie przechowywać informacje.
Wysłałem ofertę do Pana, obejrzał, dopytał o co chodzi po czym zadzwonił i powiedział, że za całość to on weźmie 36K bo tak mu wyszło z cennika z jakiegoś zasr$#go portalu dla informatyków.

To za te max 5 dni roboty wyjdzie
  • Odpowiedz
@zonecom +25
@fujiyama: 36 tysięcy to przegięcie, ale tak z 25 tysięcy to jest normalna stawka, żeby ktoś chciał to zrobić.
Po pierwsze jak napisałeś trzeba wziąć piłę, tyle że do takich robót używa się specjalistycznych pił ściennych które kosztują ok 150 tysięcy złotych w górę plus osprzęt,
  • Odpowiedz
@fujiyama rusz dupe i poszukaj po znajomych fachowca, ktory ci to zrobi za normalne pieniadze. Znalazles jakiegos jednego odklejonego typa co dał ci cene z p---y i dorabiasz do tego dziwne teorie na portalu ze smiesznymi obrazkami
  • Odpowiedz
@fujiyama jasne, że za dużo, ale jak to ma mieć ręce i nogi to raczej nie będzie robił tego sam.
Z tym sprzętem też trochę popłynąłeś bo jak to robisz zawodowo to czymś droższym niż najtańsze opcje z marketu bo to prawie jednorazówki.

Ogólnie chłop nie chciał palić mostów, ale jeszcze bardziej nie chciał tego robić:)
  • Odpowiedz
Widać, że nie masz pojęcia ile z tym roboty tak samo jak komentujący. Co innego zrobić nadproża w budowanym domu a co innego w istniejącym murze. Każdy z tych otworów trzeba obrabiać na dwa razy. Podkuć z jednej strony, wstawić połowę nadproża, zrobić wylewki, żeby związać nadproże z murem nad i po, zaczekać aż wyschnie i dopiero zrobić drugą stronę. Dopiero po tym można wycinać otwór. Zakładając, że użyje gotowe nadproża a
  • Odpowiedz
@fujiyama: idź na hydraulika xD dziecinnie proste a kasują tyle, że byś musiał być jakimś uber pro senior ai generator programista xD jak fuchę masz na miesiąc cały to pewnie 100k wykasujesz i odpalisz z 20k ziomkowi od piwka z którym oglądasz Radomiaka co weekend
  • Odpowiedz
@fujiyama: powiem tak, albo sam sobie w domu coś zrobisz z tutorialem z YouTube, albo zapłacisz za kogoś kto to zrobi z tutorialem na YouTube, tylko na odpierdxiel bo przecież nie on będzie tam mieszkać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fujiyama: ja za przelozenie drzwi w inne miejsce w sciane dalem 200zl 2 lata temu serio!!! az mi sie wierzyc nie chcialo ze tyle chce wiec takich zmian troche bylo skoro chetny je robic byl :) i rzeczywiscie szybko to robil ale nie bylem przy tym nie wiem, a raz w bloczkach okno wycieli to za 50zl mi zrobili takie male to akurat widzialem pilka reczna nie wiem czy 10
  • Odpowiedz
@fujiyama: Uwielbiam te kulawe wyliczenia. Fakt, że ktoś bierze tyle za ZLECENIE nie oznacza, że ma tych zleceń w kalendarzu na 5 dni w tygodniu / 12h pracy. To raz.

A dwa że troszkę tutaj zabrakło w Twojej opowieści.

W czym te dziury? W Silce? Gazobetonie?
Na piętrze? Na parterze? Jak na piętrze to co jest pod spodem (zabezpieczyc,
  • Odpowiedz
@fujiyama: Byłem kiedyś pomocnikiem u takiego majstra.
Gość ma wielu stałych klientów i nowych nie potrzebuje, jednak nie odmawia sobie przycięcia jak się trafi jakaś fuszka pomiędzy.
Trafili się kiedyś bardzo wymagający klienci. Chodziło o renowacje drewnianych schodów i poręczy. Krzyknął absurdalną cenę i się zgodzili. Znalazł dwóch chłopaków, których zostawił z tymi schodami. Chłopaki nie znali się na tym, ten zostawił im tylko sprzęt i nie udzielał się do
  • Odpowiedz
@semperfidelis: Zaraz Ci tu napiszą, że w tym czasie ani Ty ani ojciec nie pracowaliście więc koszt alternatywny wynosi 50k (bo przecież jesteś programistą 35k, czyż nie?) ( ͡° ͡°)
  • Odpowiedz
@fujiyama: ogólnie cena przesadzona, ale ostatnio to samo robiłem na swojej budowie, 2x okna i 1x tarasowe - zajęło mi 2 tygodnie z ojcem i teściem po pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°) to nie takie szybkie i proste jak się wydaje (przynajmniej u mnie jak była ściana ze starej cegły portlandzkiej co iskry szły jak udarem próbowałem złupać a piła z wypożyczalni potężna 12kg to kreske
  • Odpowiedz
@fujiyama: no i fajnie, już Ci przecież wytłumaczyli że typ prawdopodobnie specjalnie dał cenę zaporowa

Nie zmienia to faktu że od twojego wpisu wieje januszostwem
  • Odpowiedz