Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k
Chyba czas zmienić zawód. Chciałem wybić dziury na okna w domu, który kupiłem.
Trzeba wziąć piłę, wyciąć w ścianie 6 dziur 2x1.5 metra, a wcześniej wstawić nadproże czyli kawałek betonu nad oknem i zacementować.
Przyszedł Pan, obejrzał, pomierzył po czym zadzwonił i powiedział, że za całość to on weźmie 36K bo tak mu wyszło z cennika z jakiegoś zasr$#go portalu dla budowlańców.

To za te max 5 dni roboty wyjdzie 900zł za godzinę...

3 tygodnie praca, tydzień przerwy - wychodzi równo 108K miesięcznie. Popracować 10 miesięcy, dwa leżeć.
Inwestycja: to piła do betonu, stelaże, duża wiertarka - razem 5000 zł, nawet taniej niż przeciętny laptop.

Teraz to ja chyba zostanę #budowlaniec100k
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ATAT-2: czemu miał dać cenę zaporową? Dostałem go z polecenia, specjalnie przyjechał z kolegą, zmarnował 30 minut, potem kolejne na wycenę. Po prostu myślał, że trafił kogoś kto kompletnie nie wie ile to może kosztować.
Przecież nie będę płacił za wycięcie ściany 900zł za godzinę.
  • Odpowiedz
czemu miał dać cenę zaporową?

@fujiyama: bo nie chciało mu się przyjmować zlecenia więc rzucił duża kwotę a jakbyś się zgodził to by jednak przyjął za kosmiczne pieniądze? To znany i stary mechanizm

Przecież nie będę płacił za wycięcie ściany 900zł za godzinę.

@fujiyama: weź już skończ z tym żałosnym przelicznikiem
  • Odpowiedz
@fujiyama: Uwielbiam te momenty jak elitarne korposzczury doświadczają prostych kapitalistycznych praw wolnego rynku, stosowane przez tych 'a fe fe' socjalistycznych tępych fizioli.

Rady wypopków też nie lepsze, po co płacić budowlańcowi za przewalanie cegieł i elektrykowi za instalacje jak sobie wszystko podpatrzysz z poradników na YT xD

Internetowy ściek at its finest.

• Odpowiedz
@fujiyama: Nie twierdzę kolego , że to mało ale robota jest odpowiedzialna. Z jakiego materiału masz stawiane ściany? Czy jest pomiedzy kanał? Miałem niedawno podobną robotę.tylko, że okna wycinaliśmy na hali. Proponuję ci pierw obsadzić betonowe nadproża, ewentualnie dorzucić zbrojenie i zalać pomiędzy gotowcami. Zależy jak gruba jest ściana. Dopiero później wziąść się za wycinanie. Ważna jest też końcowa obróbka. Nigdy ci nie wyjdzie idealnie prosto przy wicince. Ścianę zewnętrzną
  • Odpowiedz
Rady wypopków też nie lepsze, po co płacić budowlańcowi za przewalanie cegieł i elektrykowi za instalacje jak sobie wszystko podpatrzysz z poradników na YT xD

@eeehhh: Ja tak zrobiłem - elektryk mnie w-----ł na jednej robocie to poszedłem na kurs SEP, przeczytałem podręcznik z technikum elektrycznego i gotowe, zrobiłem sobie sam instalację elektryczną za ułamek ceny ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@eeehhh: No ale nie wykręcaj się, najpierw mówisz że budowlanka jest trudna do nauczenia się i żeby wykazać trochę pokory, a potem jak ci mówię że faktycznie jako kompletny amator sobie z tym można szybko poradzić żeby zaoszczędzić kilka tysięcy to podnosisz do absurdu porównując to do naprawy przedmiotu o wartości 100 PLN ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dla mnie w sumie wszystko jedno, niech ludzie płacą
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Przestań plątać wątki. Mówisz o budowlance a potem nawijasz na przykładzie elektryki. Odpowiedzialności i pewności sobie nie kupisz. I Ty to jesteś ty, brawo, szacunek, jeden z niewielu. 80% reszty nigdy w różnorakich okolicznościach nie ogarnie tematu.

Tyle w temacie. Szalom.
  • Odpowiedz
@eeehhh: Elektryka to część budowlanki. Jak Wałęsa sobie z nią poradził to ludzie z IQ powyżej 80 też dadzą radę.

Odpowiedzialności i pewności nie masz też po wielu budowlańcach z łapanki za duże pieniądze.

Pozdro.
  • Odpowiedz

@fujiyama: Tylko ten pan budowlaniec nie ma takich zleceń non-stop. On nie zarabia tyle co wyliczyłeś sobie. Jak Ci za drogo, to podzwon po ludziach, zbierz z 5 fachowców, niech Ci kazdy da wycene.
  • Odpowiedz