Aktywne Wpisy
Robauke +883
Cześć Mirki i Mirabelki. Piszę ten post jako przestrogę i wołanie o pomoc. Chciałbym opisać Wam moją historię walki z wiatrakami, czyli firmą Nazaruk Service z Lublina, leasingodawcą Santander i gwarantem Conformgest. Historię o tym, jak w niecałe dwa miesiące moje nowe narzędzie pracy stało się bezużytecznym złomem, a ja zostałem z problemem i ratami do płacenia.
Akt 1: Zakup "pewnego" auta używanego
15 maja 2025 roku podpisuję umowę leasingową
Akt 1: Zakup "pewnego" auta używanego
15 maja 2025 roku podpisuję umowę leasingową
źródło: Gemini_Generated_Image_olgwi7olgwi7olgw
Pobierz
Momento83 +189
źródło: temp_file2591289569790487258
Pobierz

Chyba czas zmienić zawód. Chciałem wybić dziury na okna w domu, który kupiłem.
Trzeba wziąć piłę, wyciąć w ścianie 6 dziur 2x1.5 metra, a wcześniej wstawić nadproże czyli kawałek betonu nad oknem i zacementować.
Przyszedł Pan, obejrzał, pomierzył po czym zadzwonił i powiedział, że za całość to on weźmie 36K bo tak mu wyszło z cennika z jakiegoś zasr$#go portalu dla budowlańców.
To za te max 5 dni roboty wyjdzie 900zł za godzinę...
3 tygodnie praca, tydzień przerwy - wychodzi równo 108K miesięcznie. Popracować 10 miesięcy, dwa leżeć.
Inwestycja: to piła do betonu, stelaże, duża wiertarka - razem 5000 zł, nawet taniej niż przeciętny laptop.
Teraz to ja chyba zostanę #budowlaniec100k
Przecież nie będę płacił za wycięcie ściany 900zł za godzinę.
Komentarz usunięty przez autora
@fujiyama: bo nie chciało mu się przyjmować zlecenia więc rzucił duża kwotę a jakbyś się zgodził to by jednak przyjął za kosmiczne pieniądze? To znany i stary mechanizm
@fujiyama: weź już skończ z tym żałosnym przelicznikiem
@PfefferWerfer: a wybicie otworu okiennego powyżej 1000 zł/m2
https://kb.pl/cenniki/wykucie-otworu-w-scianie-nosnej/
Rady wypopków też nie lepsze, po co płacić budowlańcowi za przewalanie cegieł i elektrykowi za instalacje jak sobie wszystko podpatrzysz z poradników na YT xD
Internetowy ściek at its finest.
@eeehhh: Ja tak zrobiłem - elektryk mnie w-----ł na jednej robocie to poszedłem na kurs SEP, przeczytałem podręcznik z technikum elektrycznego i gotowe, zrobiłem sobie sam instalację elektryczną za ułamek ceny ¯\(ツ)/¯
Dla mnie w sumie wszystko jedno, niech ludzie płacą
Tyle w temacie. Szalom.
Odpowiedzialności i pewności nie masz też po wielu budowlańcach z łapanki za duże pieniądze.
Pozdro.
@fujiyama: Tylko ten pan budowlaniec nie ma takich zleceń non-stop. On nie zarabia tyle co wyliczyłeś sobie. Jak Ci za drogo, to podzwon po ludziach, zbierz z 5 fachowców, niech Ci kazdy da wycene.