✨️ Obserwuj #mirkoanonim Przymierzam się do rozpoczęcia przygody z siłownią, ale mam kilka pytań z tym związanych.
1. Polecicie jakiś konkretny, prosty plan dla początkującego, przy ok. 3 dniach treningowych i do niego najlepiej jakąś odpowiednią rozgrzewkę? 2. Lepiej chodzić do jakiejś sieciówki, czy raczej mniejsza, ale lokalna siłownia? 3. Po jakim czasie rozważać wdrożenie jakiejś ewentualnej suplementacji? 4. Jako stały bywalec tagu przegryw, jestem trochę p--------y i nie ukrywam, że mam pewne obawy przed tym pierwszym treningiem. Nie wiem, że będą się na mnie patrzyli jak na debila, jak nie do końca będę wiedział co jest do czego. Jak to wygląda w praktyce? Jest czego się bać czy nie?
@mirko_anonim: Powiem Ci tak - jak pójdziesz do dużej sieciowej siłowni, to będziesz tam anonimowy praktycznie i nikt nie zwróci na Ciebie uwagi. Małe siłownie to taka bardziej rodzinna atmosfera, ludzie się ze sobą witają, znają się i ogólnie są pomocni. Kwestia, co wolisz ;) To takie moje doświadczenia z dawnych lat z małego miasta - choć zapewne nie jest to regułą.
@mirko_anonim: 1) fbw sakera 2) co wolisz, nie ma to znaczenia 3) możesz od razu, możesz nigdy 4) jak wszędzie, czyli nie ma się czego bać, ale czy się będziesz bał czy nie, to już zależy od Ciebie
@razzor91: jest tak jak piszesz, jestem z powiatowego i u mnie to samo. Osobiście wolę mordownie, ale raz jestem w większym mieście raz tutaj to niestety muszę do sieciówki
@mirko_anonim luźna guma. Nikt nie będzie na ciebie patrzył jak na debila.
Jest też spore prawdopodobieństwo że im większy dzik tym bardziej będzie przyjazny. Każdy kiedyś zaczynał i każdy ma tego świadomość że wszystkich bywalców siłowni różni jedynie staż a łączy- chęć zmiany swojego stylu życia.
Suplementacje możesz zacząć od razu. O ile oczywiście nie szkoda ci hajsu. Wydaje mi się, że na samym początku swojej przygody z siłownia nie wykorzystasz
✨️ Autor wpisu (OP): @WyuArtykyu niestety nie mam kolegi, który by mnie wdrożył. No i szczerze mówiąc na trenera też mnie niezbyt stać, sam karnet i jakiś strój do ćwiczenia to już będzie dla mnie spory cios, bo no trochę klepię biedę, także muszę się trzymać na razie tych tańszych źródeł. Tak właśnie podejrzewam, że ten pierwszy raz najgorszy, ale w końcu trzeba się przemóc.
Przeglądam teraz to fbw Sakera i w sumie pojawiła mi się kolejna rozterka - jak odpowiednio dobrać dla siebie ciężar? Jestem raczej dosyć słaby i nie chciałbym sobie albo komuś zrobić krzywdy przy próbie podniesienia tej sztangi. XD
✨️ Autor wpisu (OP): @MamMalegoSiurka jakiegoś dużego budżetu nie mam, witaminę d3k2 i omega3 biorę regularnie, myślałem nad ewentualnym zakupem białka na start, bo nie jest jakoś bardzo drogie, a mi w diecie go faktycznie brakuje raczej.
Chodzić jak mafioso nie będę, ale no jestem taką osobą wycofaną i stresuje mnie kontakt z innymi ludźmi, także czasami mogę wyjść na takiego p----------o bo nie będę wiedział co odpowiedzieć na normalne
@mirko_anonim białka nie traktuj jako suplementu a uzupełnienie diety. W sensie, jak nie będziesz mial możliwości albo ochoty na zjedzenie normalnego jedzenia, bierzesz białko jako awaryjne źródło domknięcia koryta. Jeżeli faktycznie ci go brakuje, to bierz.
Rzadko kto wrzucony do nowego środowiska zachowuje się wybitnie dynamicznie, więc takie Twoje wycofanie nie będzie niczym zaskakującym i wstydliwym. Nie spinaj się, bo nie ma czym. Na serio. Nie Ty jeden znajdowałeś się w
jak odpowiednio dobrać dla siebie ciężar? Jestem raczej dosyć słaby i nie chciałbym sobie albo komuś zrobić krzywdy przy próbie podniesienia tej sztangi. XD
@mirko_anonim: hmm weź tyle żebyś z dużym trudem mógł zrobić 15 w pierwszej serii. Jego rozpiska jest 5x5 to jest trochę inaczej. Zacznij od podnoszenia mniej i staraj się to robić wolno i dokładnie. To pozwoli rownie dobrze jak nie lepiej przetrenowac mięśnie, one na początku
@mirko_anonim: 1.Fbw sakera, ewentualnie poprzeglądaj sobie ćwiczenia na poszczególne partie ciała w necie (są rózne atlasy cwiczen, filmy, itp), porób cwiczenia na probe i wybierz takie jakie Ci podpasuja (tylko wazne zeby na kazda partie cos bylo), rozgrzewką mogą byc po prostu cwiczenia ktore robisz z mniejszym cieżarem, jakies podstawowe rozciaganie ktore sie robi na wfie xd 2. Lotto, generalnie bez większego znaczenia, ja z sieciówki sie przelozylem na silke
@mirko_anonim: z tym ciężarem to serio pytanie? Zacznij od najniższych możliwych i próbuj podnosić coraz cięższe. Tutaj nie ma zbytniej filozofii. Raczej nikt na Ciebie nie zrzuci ciężaru, który będziesz musiał podnieść. Z reguły nawet jakąś sztangę musisz ułożyć na stojakach i będziesz mógł wstępnie zweryfikować, czy dasz ją radę w ogóle przełożyć (jakby się miała np okazać za ciężka, to nawet jej nie powinieneś dać rady ułożyć na stojakach)
Przymierzam się do rozpoczęcia przygody z siłownią, ale mam kilka pytań z tym związanych.
1. Polecicie jakiś konkretny, prosty plan dla początkującego, przy ok. 3 dniach treningowych i do niego najlepiej jakąś odpowiednią rozgrzewkę?
2. Lepiej chodzić do jakiejś sieciówki, czy raczej mniejsza, ale lokalna siłownia?
3. Po jakim czasie rozważać wdrożenie jakiejś ewentualnej suplementacji?
4. Jako stały bywalec tagu przegryw, jestem trochę p--------y i nie ukrywam, że mam pewne obawy przed tym pierwszym treningiem. Nie wiem, że będą się na mnie patrzyli jak na debila, jak nie do końca będę wiedział co jest do czego. Jak to wygląda w praktyce? Jest czego się bać czy nie?
#mirkokoksy #mikrokoksy #silownia
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Kreatyna, białko, arginina w takiej kolejności
Nikt nie będzie na ciebie patrzył jak na debila.
Jest też spore prawdopodobieństwo że im większy dzik tym bardziej będzie przyjazny. Każdy kiedyś zaczynał i każdy ma tego świadomość że wszystkich bywalców siłowni różni jedynie staż a łączy- chęć zmiany swojego stylu życia.
Suplementacje możesz zacząć od razu. O ile oczywiście nie szkoda ci hajsu. Wydaje mi się, że na samym początku swojej przygody z siłownia nie wykorzystasz
─────
Zrzucić tłuszczyk i być po prostu zdrowy?
Ćwiczyć pod konkretny sport?
Czy kulturystyka / ogólne robienie mięśni dla wyglądu?
Przeglądam teraz to fbw Sakera i w sumie pojawiła mi się kolejna rozterka - jak odpowiednio dobrać dla siebie ciężar? Jestem raczej dosyć słaby i nie chciałbym sobie albo komuś zrobić krzywdy przy próbie podniesienia tej sztangi. XD
─────────────────────
Chodzić jak mafioso nie będę, ale no jestem taką osobą wycofaną i stresuje mnie kontakt z innymi ludźmi, także czasami mogę wyjść na takiego p----------o bo nie będę wiedział co odpowiedzieć na normalne
W sensie, jak nie będziesz mial możliwości albo ochoty na zjedzenie normalnego jedzenia, bierzesz białko jako awaryjne źródło domknięcia koryta.
Jeżeli faktycznie ci go brakuje, to bierz.
Rzadko kto wrzucony do nowego środowiska zachowuje się wybitnie dynamicznie, więc takie Twoje wycofanie nie będzie niczym zaskakującym i wstydliwym. Nie spinaj się, bo nie ma czym. Na serio. Nie Ty jeden znajdowałeś się w
@mirko_anonim: hmm weź tyle żebyś z dużym trudem mógł zrobić 15 w pierwszej serii. Jego rozpiska jest 5x5 to jest trochę inaczej. Zacznij od podnoszenia mniej i staraj się to robić wolno i dokładnie. To pozwoli rownie dobrze jak nie lepiej przetrenowac mięśnie, one na początku
2. Lotto, generalnie bez większego znaczenia, ja z sieciówki sie przelozylem na silke
Głównie dla zdrowia, nabrania siły i ogólnej poprawy sylwetki.
─────────────────────
· Zaakceptował: Nighthuntero
─────────────────────
· Zaakceptował: razzor91