Aktywne Wpisy
nowszyja +1063
Dlaczego w Polsce nie wprowadzi się prawa takiego jak np na Islandii, że aby mieć psa w bloku, to trzeba mieć zgodę wspólnoty? Normalni ludzie mogliby żyć bez odgłosu ujadania za ścianą, bez smrodu kundla na klatce, bez gówna przez blokiem, bez obszczanej elewacji. A psiarze po prostu koncentrowaliby się w innych blokach, gdzie nawzajem cieszyli by się ujadaniem, smrodem i syfem, który tak lubią.
Jesteś za?
#psiarze #psy
Jesteś za?
#psiarze #psy

zlotybrek +17
#kiszak #bekazludologuff Jebiemy tu po ludologach, kaszki z pyrami i całej tej ekipy spierdoxów. A może zróbmy tu nitke na kanały o grach, które warto obejrzeć w ramach odtrutki? Ode mnie ten szef - UncleMroowa którego Sonic Maraton to najlepsza seria na YT
źródło: image
Pobierz

Hej,
pytanie do osób które pochodzą z prostych rodzin, a osiągnęli lepsze zarobki bo zostali np. #programista15k lub lekarz.
Jak sobie z tym radzicie? Bo ja średnio. Moi rodzice ciężko pracują, tracąc resztki zdrowia, żeby w miesiąc zarobić tyle ile ja w tydzień.
Są zbyt dumni żeby przyjąć ode mnie pieniądze, ba nawet sami próbują mi je wcisnąć przy różnych okazjach.
Jedyne jak mogę się im odwdzięczyć to lepszym prezentem lub pomocą przy remoncie ale to są pojedyncze akcje.
Do tego jeszcze wspomnienia z dzieciństwa gdzie widziało się jak liczą każdy grosz.
Przez to ja sam mam opory żeby wydawać pieniądze, jeżdżę starym gratem(takim samym jak ojciec), który ciągle zawodzi, bo boję się wziąć nowy samochód z salonu w leasing.
Tak samo z wakacjami, lot i 2 tygodnie wypoczynku w fajnym miejscu to miesiąc ich ciężkiej harówy.
Jak się przemóc żeby wydawać i żyć zamiast kisić pieniądze na koncie?
#programista15k #rodzina #rodzice
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
A to, że ci dają pieniądze, nawet jak mają mniej, to po prostu cecha każdego rodzica, do końca będą uważać, że muszą o ciebie dbać, tego się nie da wyleczyć.
@programista15cm:
@mirko_anonim dokładnie to co kolega powyżej napisał, nie patrz na presję konsumpcjonizmu obserwowanego w około. Zastanów się co by było gdybyś się rozchorował na pół roku. Albo czego oczekujesz od życia. Samochód w leasingu to nie jest sens życia. A liczenie każdego grosza to klucz do spokojnej emerytury czy tam utrzymania rodziny.
@mirko_anonim: Dobrze, grzeczni odmawiaj a jak jest okazja to im cos funduj. Jak są dumni ze swojej pracy, to jej nie umniejszaj na siłę.
A kasę zainwestuj albo w siebie albo w aktywa. Auto, w które trzeba co roku ładować jego równowartość w naprawach to nie jest oszczędność.
Lepiej tak niż w drugą stronę gdzie rozwalałbyś cały hajs bez kontroli.
Ja pomagam moim rodzicom i teściom ogarnąć netfixa (polubili), bankowość online, tablety itp
ja jestem z biednej rodziny, takiej ze jak bylem 4 klasie liceum mama musiala wyjechac za praca zagranice i zostalem sam w domu
ale to bylyinne czasy, inne bezrobocie
po studiach tez zarabialem malo i dopiero pozniej zaczalem wiecej a pozniej jeszcze wiecej
teraz potrafie zarobic w miesiacu jak na mnie kwoty ktore dla mnie sa duze, np 18 tys euro
moja mama wie ile zarabiam, pomagam jej
Ja myślałem o tym w ten sposób, że zawsze chciałem mieć możliwości bogatych dzieciaków typu fajne (płatne) zajęcia dodatkowe w szkole, możliwość kupienia rodzinie prezentów, nie stresowanie się o zniszczenie najdrobniejszej rzeczy (wiadomo, nie przelewa się) itp.
Masz teraz możliwości, których wcześniej nie miałeś a co najwyżej oglądałeś u innych lub na filmach. Wykorzystaj więc tą możliwość :)
Rodzice wciskają
- postaw im wakacje,
- zamów im coś co jest im potrzebne,
- albo po prostu zamów im zakupy np. z carrefoura czy czegoś z dostawą do domu
Jak pracują i chcą pracować to niech dalej tyrają i sobie odkładają, ale po prostu umniejsz im wydatków w taki sposób, żeby nie