Wpis z mikrobloga

704 477 + 62 + 98 + 105 + 111 + 103 + 100 + 86 + 127 + 155 = 705 424

Ponad tygodniowy wypad na Green Velo pod kryptonimem BMW - czyli odcinek Biebrza-Mazury-Warmia. Spoilerując to ostatecznie do Warmii jednak nie dojechałem, zakończyłem trasę w Korszach, no ale i tak było sporo fajnej eksploracji, zwłaszcza że nie trzymałem się sztywno szlaku i było parę odbitek, jak np. cały dzień po Puszczy Rominckiej, przedzieranie się wzdłuż Kanału Mazurskiego czy zadupia przy granicy z ruskimi w gminie Budry. Dwa noclegi w hamaku, reszta w spontanicznie szukanych kwaterach, sporo zwiedzania jak np. Mamerki, Węgorzewo, czy klasztor w Wigrach. Na ostatnie kilometry wpadł z wizytą @cezeterson, miałem jeszcze parę godzin do pociągu, to zrobiliśmy bonusową rundkę zebrać jego #kwadraty. Dzięki za fajny odcinek! (choć niesmak pozostał, po tej nawrotce na niezłej polnej drodze po kwadrat… )

#rowerowyrownik #rower #gravel #100km #bikepacking #greenvelo

Skrypt | Statystyki
SnikerS89 - 704 477 + 62 + 98 + 105 + 111 + 103 + 100 + 86 + 127 + 155 = 705 424

Pon...

źródło: 20230906_091840_copy_2312x1302

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
Dzień 2 - 127km
Motyw przewodni Kanał i Puszcza Augustowska. Ciekawym miejscem była też Pustelnia pw. św. Onufrego, z której są tu dwa zdjęcia. Na środku miejsce honorowe dla giga tareczki, oficjalnie najgorszy odcinek Green Velo jaki trafiłem, sporo kilometrów za Mikaszówką z taką giga tarką pokrytą sypkim żwirem.
SnikerS89 - Dzień 2 - 127km
Motyw przewodni Kanał i Puszcza Augustowska. Ciekawym mie...

źródło: z2

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 9
Dzień 3 - 86km
Rano zwiedzanie klasztoru w Wigrach, tam klimat trochę zabity przez zbyt sterylne remonty, jednie grobowce pod kościołem miały jakikolwiek vibe starszych czasów. A wieża zegarowa widokowa z milionem meszek na szybach XD Suwałki i Wigierski Park Narodowy objeżdżałem już kilka lat temu, więc tu już mniej odbitek ze szlaku. Druga część dnia to gmina Jeleniewo z Jeziorem Szelment i Jesionową Górą ze stokiem narciarskim. Na koniec dnia malowniczy
SnikerS89 - Dzień 3 - 86km
Rano zwiedzanie klasztoru w Wigrach, tam klimat trochę zab...

źródło: z3

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 18
Dzień 4 - 100km
Jezioro Hańcza, Trójstyk Wisztyniec, hattrick fajnych, dawnych mostów kolejowych czyli Stańczyki, Kiepojcie i Botkuny, na koniec dnia objazd Gołdapi.
SnikerS89 - Dzień 4 - 100km
Jezioro Hańcza, Trójstyk Wisztyniec, hattrick fajnych, da...

źródło: z4

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 10
Dzień 5 - 103km
Zostawiłem bagaże w hotelu w Gołdapi i przerwa od Green Velo na objazd Puszczy Rominckiej przy granicy z ruskimi. Tam m.in. szukanie kamieni cesarza Wilhelma II, Żytkiejmy i na koniec fajny punkt widokowy w wyremontowanej wieży ciśnień w Gołdapi. Jeszcze została godzinka do zachodu słońca, to podjechałem zobaczyć dzielnicę przemysłową i obok zamknięte przejście graniczne.
SnikerS89 - Dzień 5 - 103km
Zostawiłem bagaże w hotelu w Gołdapi i przerwa od Green V...

źródło: z5

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 9
Dzień 6 - 111km
Nie da się ukryć, że bez bagażów dużo przyjemniej się jeździ, więc przedłużyłem jeszcze o jeden dzień nocleg w Gołdapi, żeby pojeździć po zadupiach przygranicznych gmin Budry i Banie Mazurskie. Bardzo klimatyczne rejony, tam m.in. piramida w Rapie (znów remont zabija klimat ciekawej budowli), czy kaplica grobowa w Zakałczu Wielkim. Pojeździłem też wzdłuż Kanału Brożajckiego. Na koniec dnia wspinaczka na Gołdapską Górę, tam super widoczki, zamknięta już niestety
SnikerS89 - Dzień 6 - 111km
Nie da się ukryć, że bez bagażów dużo przyjemniej się jeź...

źródło: z6

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 10
Dzień 7 - 105km
Szutrowy odcinek GV Banie Mazurskie - Węgorzewo bardzo fajny! Potem znów odbitka ze szlaku na pętelkę wokół Jeziora Mamry. Tam m.in. Sztynort czy zwiedzanie Mamerek, czyli dawnej kwatery głównej niemieckich wojsk lądowych. Wygód było sporo w ostatnich dniach, więc teraz wypadałoby skorzystać z hamaku, rozbiłem się więc nad rzeczką Sapiną między Węgorzewem, a Pozedrzem.
SnikerS89 - Dzień 7 - 105km
Szutrowy odcinek GV Banie Mazurskie - Węgorzewo bardzo fa...

źródło: z7

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 9
dalej motyw przewodni Kanał Mazurski. Świetny to był odcinek! Ten polski fragment kanału nie jest może jakiś długi, ale sporo się działo, kilka malowniczych ścieżek, kilka niesamowitych budowli, sporo przedzierania, odkrywania, jak i przemierzania klimatycznych odludzi przy granicy z ruskimi. Na koniec dnia objazd Srokowa.
SnikerS89 - dalej motyw przewodni Kanał Mazurski. Świetny to był odcinek! Ten polski ...

źródło: z8k

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 9
Dzień 9 - 62km
Jak przed trasą sprawdzałem alternatywne powroty, to szczerze mówiąc Korsze wydawało się najbardziej prawdopodobną opcją. Jeden z nielicznych, czynnych dworców przy szlaku, gdzieś tam po ⅔ pełnej zaplanowanej trasy do Elbląga, no a do tego po wczorajszym super ciekawym dniu, zaczynał robić się powoli przesyt po ponad tygodniu szczegółowej eksploracji, więc w sumie idealny moment na zakończenie. Samo Korsze to głównie klimatyczne kolejowe zakamarki, wcześniej jeszcze efektowny pałac
SnikerS89 - Dzień 9 - 62km 
Jak przed trasą sprawdzałem alternatywne powroty, to szcz...

źródło: z9

Pobierz
  • Odpowiedz
Wiedziałem ze to musi być tam ,pochodzę z Augustowa i byłem pewien na 99% ze to musi być gdzieś w okolicy , pozdrawiam serdecznie ()
  • Odpowiedz
  • 1
@Maze21: To kiera z taką specjalną belką. Redshift Kitchen Sink Handelbar, w poprzednim wpisie wrzuciłem akurat lepszą fotkę tej kiery, bo wymieniałem owijki - https://wykop.pl/wpis/72568971/651-593-149-123-651-865-gdy-wracasz-z-czornymi-nog
@SnikerS89 +60
651 593 + 149 + 123 = 651 865

Gdy wracasz z czornymi nogami od piachów i szutrów, to wiadomo że musiała to być ciekawa trasa ( ͡º ͜ʖ͡º) Niby tereny mniej atrakcyjne odludzi i wioseczek pomiędzy Łomżą, a Ostrowią Mazowiecką, ale wyszła z tego całkiem
  • Odpowiedz