Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie, programowanie to nie jest ziemia obiecana. Zaczynam żałować, że zostałem programistą. Co z tego że zarabiam 20k skoro wszystko inne wydaje mi się takie szare i beznadziejne. Procedury firmowe ważniejsze od ludzi, sztuczne uśmiechy i nienaturalna uprzejmość oraz to co mnie boli najbardziej to że programiści to w większości przy.jeby i cioty. Ludzie bez charakteru, bez pokory, bez zasad moralnych, myślący tylko o sobie, tylko o tym aby jak najwięcej zarobić jak najmniejszym wysiłkiem pracy czy pomocy drugiej osobie. No ale dlaczego ja się dziwię? Przecież z psychologicznego punktu widzenia to jest zrozumiałe że ludzie którzy przez całe życie siedzą na dupie i klikają w kąkuter i dostają za to taki duży hajs nie mogą mieć wykształconych tych pozytywnych cech. Charakter czy pokorę buduje się kiedy ciężką pracą osiągasz sukces finansowy, kiedy pokonujesz przeciwności losu na tej drodze. Również wtedy gdy masz na codzien w swojej pracy do czynienia z ludźmi i widzisz że większość z nich ma w życiu pod górkę i realne życie to ich życie, a nie to którym żyje programista zamknięty w domu, ze słuchawkami na uszach, gapiący się w monitor, czytający ten popierd.olony Internet i dostający za to 20k.
A najgorsze jest to że pandemia i jej konsekwencja tj. praca zdalna, która została z nami do dziś to był gwóźdź do trumny programistów jako ludzi. Już totalnie zatracili swoje człowieczeństwo i stali się bezpłciowymi gadającymi głowami na ekranie, zamknięci w swoich domach 24h/7.
Sam miałem w firmie gościa, który przez lata codziennie zapierdzielał busem 100km w jedną stronę aby być w biurze i był szczęśliwy. A po wybuchu pandemii i przejściu na pracę zdalną zmienił się nie do poznania - apatia, brak energii itp. Niestety natura człowieka jest jaka jest i tylko silne charaktery są w stanie ją przezwyciężyć, ale takich jest garstka.

Powiem Wam szczerze że jak kończę pracę i wychodzę do ludzi np. na siłownię czy na jakieś wydarzenie w mieście to mam wrażenie jakbym przenosił się do innego świata. Do świata gdzie są normalni ludzie, żyjący realnymi zarówno marzeniami jak i problemami. I sobie myślę w co ja się wjeb.ałem zostając programistą. Już wolałbym bym malarzem czy tynkarzem i żyć wśród tych normalnych ludzi, spotykać ich w codziennej pracy.

P.S. nie zachęcam do dyskusji bo wy wykopki na tagu #programista15k jesteście tacy jak ci programiści ktorych opisałem. Czytanie komentarzy na tym tagu wpędza człowieka w depresję. Jesteście toksyczni i jestem przekonany że wiele z tych komentarzy które dodajecie pod wpisami nie powiedzielibyście pod własnym imieniem i nazwiskiem. Sianie złej energii, negowanie. Wyolbrzymianie tylko po to aby się wyróżnić mocnym komentarzem, aby doznać tego fałszywego uczucia że wasze zdanie coś może znaczyć. Prawda jest taka że wypowiadając te same komentarze w realu wszyscy by was zignorowali i boicie się tego uczucia że nic nie znaczycie.

#programista15k #programowanie #it #pracait

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 51
@mirko_anonim: zaraz się na ciebie rzucą autyści 15k z wykopu, biorę popcorn.

Ogółem brak empatii, #!$%@? charakter i ego wystrzelone w kosmos to nie tylko domena programistów, tylko ogółem w IT, ale nie spodziewałbym się niczego innego w środowisku, gdzie jest nadreprezentacja ludzi z analitycznym umysłem, którzy niewiele robiąc koszą siano nieosiągalne dla 95% społeczeństwa.

Sam się taplam w tym bagienku od 8 lat, ale poznałem też ludzi, którzy są spoko
@mirko_anonim:

jestem przekonany że wiele z tych komentarzy które dodajecie pod wpisami nie powiedzielibyście pod własnym imieniem i nazwiskiem

Pisze jako anonim

Sianie złej energii, negowanie. Wyolbrzymianie tylko po to aby się wyróżnić mocnym komentarzem, aby doznać tego fałszywego uczucia że wasze zdanie coś może znaczyć.

Dokładnie to robi Twój wpis

boicie się tego uczucia że nic nie znaczycie

dokladnie

Ziom tam Cie nikt nie trzyma łancuchem, wypowiedzonko składasz, idziesz do
@mirko_anonim przecież to wpis jednego z wykopkow którzy nie maja pojęcia o programowaniu, podajesz szkodliwe i nieprawdziwe stereotypy programisty. Robię w tym biznesie ponad 10 lat, byłem w wielu firmach głównie dlatego ze pracuje w kontraktorniach i takich steków bzdur jeszcze nie słyszałem. Ale dobrze, niech zniechęca innych większy wybór dla nas.

Końcówka najlepsza, w #!$%@? toksyczni jesteście nara. I nie odpowiadajcie na ten wpis mimo ze dajesz tagi odnośnie IT xD
@mirko_anonim: totalna bzdura. z twoje wpisu wynika, że nie masz nic wspólnego z programowaniem, a te 20k to widziałeś jedynie w urojeniach innych wykopków na tagu. jeśli chodzi o wsparcie i generalnie altruizm zawodowy, to programiści to jest wyjątkowa grupa, wręcz ewenement. w żadnej innej dziedzinie nie znajdziesz tylu darmowych materiałów w Internecie oraz for dyskusyjnych, gdzie setki tysięcy osób każdego dnia pomaga bezinteresowanie z problemami zawodowymi / edukacyjnym innych nieznanych
święta prawda, ludzie z IT to chamy z potężnym ego, słusznie że istnieją specjalne programy dla kobiet w IT, co ma powiedzieć baba która pracuje z chłopami w takim toksycznym środowisku? Baby powinny mieć dopłatę za pracę w szkodliwych warunkach.
sam programuje i moge sie zgodzic w pelni, poza praca wogle nie przyznaje sie do tego co robie na codzien, bo po prostu nie chce nawet o tym rozmawiac a nie daj boze napotkac kogos kto tez sie tym zajmuje i bedzie #!$%@? te swoje kocopoly 'jak tam praca w czym programujesz', 'aa slyszales ze teraz wyszlo x w wersji srakiej i y od srakosoftu??!' #!$%@? tych ludzi 90% to sa odklejency
@mirko_anonim: przy 20k to już się powinien zaczynać poziom gdzie to ty jesteś od tego żeby pomagać innym, więc albo coś sciemniasz albo po prostu trafiłeś w miejsce gdzie jesteś zupełnym przypadkiem.

trzeba było się uczyć, to byś nie musiał płakać jak przychodzi lead i cię yebie ze twoja implementacja jest arcychvjowa, bo nawet dałn by zrobił O(n) a nie jak ty O(n^2)

ja w branży poznawałem i ludzi, z którymi
Co z tego że zarabiam 20k skoro wszystko inne wydaje mi się takie szare i beznadziejne.

@mirko_anonim: Dlaczego nie złożysz wypowiedzenia i nie pójdziesz na budowę?
Zarabianie mniejszych pieniędzy ale za to większym wysilkiem nie sprawi, że będziesz szczęśliwszy.
Rozdaj swój majątek, zatrudnij się na budowie i koniecznie nam opowiedz, co było gorsze.

Procedury firmowe ważniejsze od ludzi, sztuczne uśmiechy i nienaturalna uprzejmość

@mirko_anonim: Spotkałem się z tym w każdej
totalna bzdura

@ly000: No nie. Nie pracując w branży ale mają sporo znajomych programistów i sporo takich współpracowników to jest bardzo skrajny zawód. O ile w "standardowych" zawodach jest powiedzmy 5% zjeb*w, 5% super ludzi a 90% jest mniej więcej neutralna. Wśród programistów powiedziałbym, że jest 30-30-40. Tak dużo popaprańców z wybujałym ego i równie dużo super pomocnych ludzi nie widziałem nigdzie.
Duża kasa nasila cechy ludzkie. Jak ktoś jest burakiem,
@mirko_anonim: myślisz że robiąc tynki byś poznał lepszych ludzi? Jasne, są tacy co są ogarnięci zyciowo, ale też wielu jest takich co potrafi powtarzać głupie motta "prawo pascala, kto zapomniał ten #!$%@?" trzy razy dziennie. I są tacy z cynkowkami pod okiem po kryminale. I wielu Ukraińców i Białorusinów co slabo mówią po polsku.
Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma.
@bb89, @ly000: Ten gość wypisuje w swoich postach różne bzdury. Zajrzałem na jego konto: raz ma 173cm wzrostu, a innym razem 195cm i tym podobne. Z programowaniem to on ma tyle wspólnego, że ma dostęp do komputera. Pewnie jakiś "psychiczny". :)
✨️ Autor wpisu (OP): @Kamokamo tak, mysl że można to rozszerzyć na całe IT, bo ci project managerowie, scrum masterzy, o HR już ni wspominając o o są też strasznie odklejeni ludzie. Ja we wpisie skupiłem się na programistach bo sam nim jestem

@bb89 jest też możliwość że ty jesteś takim programistą jak opisałem tylko sobie z tego nie zdajesz sprawy więc się nie zgadzasz z wpisem

@zibizz1 mój wpis jest