Aktywne Wpisy
Watchdog_Polska +571
Za tydzień wybory - idźcie głosować, ale nie dajcie sobie wcisnąć "referendum"!
Jak to zrobić?
Jeśli czujecie się niedoinformowani, o jakim referendum mowa i jak brzmią pytania, możesz o nich przeczytać na stronie Państwowej Komisji Wyborczej.
Więcej
Jak to zrobić?
> Przy wydawaniu kart wyborczych odmów przyjęcia karty referendalnej.
> Pamiętaj, aby odmowa została odnotowana w spisie wyborców i pokwitowana twoim podpisem.
> Weź karty wyborcze tylko do Sejmu i Senatu. Zagłosuj w wyborach parlamentarnych.
Jeśli czujecie się niedoinformowani, o jakim referendum mowa i jak brzmią pytania, możesz o nich przeczytać na stronie Państwowej Komisji Wyborczej.
Więcej
illmatic +655
#bekazpisu
Mamy piękny obraz tego co będzie po wyborach. Obecnie sterowana centralnie gospodarka (sterowane ceny benzyny, wpływ na bank centralny), centralnie sterowane gazety, centralnie sterowana telewizję. I afery o których się nie dowiedzą Polacy bo w publicznej tv są pomijane.
Jak chcecie komuny - głosujcie na PiS i konfederację. Cofniemy się do czasów kiedy benzyna była na kartki, i brakowało towarów.
#gospodarka #ekonomia #gielda #polityka
Mamy piękny obraz tego co będzie po wyborach. Obecnie sterowana centralnie gospodarka (sterowane ceny benzyny, wpływ na bank centralny), centralnie sterowane gazety, centralnie sterowana telewizję. I afery o których się nie dowiedzą Polacy bo w publicznej tv są pomijane.
Jak chcecie komuny - głosujcie na PiS i konfederację. Cofniemy się do czasów kiedy benzyna była na kartki, i brakowało towarów.
#gospodarka #ekonomia #gielda #polityka
Witam. Piszę do was bo może pomożecie mi dojść do sensu działania pewnego pracownika. Nie owiając w bawełnę.
Jestem osoboą która decyduje w pośredni i bezpośredni sposób o podwyżkach. Jest u mnie jedne programista. Pracuje tu ok. 2 lat, jego zarobki wynoszą X kwotę, żądał podwyzki rzędu 25%. Miał tam jakąś stosowną argumentację, no ale wiemy jakie są czasy w IT.
Nie zgodziłem się, dałem mu 10% (z 12k brutto na UOP na 13200).
-> Pracownik nie przyjął tej podwyżki i dowiedziałem się, że złożył wypowiedzenie
-> W skrócie, osoby nade mną nie są zadowolone z tego faktu, że ten pracownik odchodzi, bo mają wejść nowe projekty i on by tam pasował ze swoim skilliami dość mocno
-> No ja znając życie wziałem na rozmowe tego pracownika i powiedziałem mu, że "Pojawiły się nowe możliwości oraz zgody ... " i jesteśmy w stanie przyznać CI podwyżkę o którą prosiłeś czyli 25%...
Jego odpowiedź : "Dziękuję, ale ja już nie jestem zainteresowany"
Moja rekacja: WTF, no i gadam z nim o co mu chodzi jaki jest problem, a on, że skoro on ma dostać podwyżkę wtedy, kiedy musi dać wypowiedzenie to nie jest to normalne i źle to wróży na przyszłość.
-> Myślałęm że sobie to przemyśli i tylko chce więcej ugrać. Pojawiła się kolejna opcja, że nie 25% ale 30% możemy mu dać, ze względu na przemyślenie indywidualne jego osoby i postaci w pracy.
-> Jego reakcja: Nie jestem zainteresowany.
Poczułem się jakby ktoś mi dał w pysk. Albo wylał gówno na twarz. Koleś chciał 20% podwyżki , a dostaje ofertę na prawie 30% podwyżki i nadal mu mało.
-> W jaki sposób myślicie go nakłonić do zostania w firmie ? Nie ma w ogóle opcji żeby odszedł z tej firmy, bo oberwę również ja.
#programowanie #programista15k #pracait #programista #programista25k
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Co go skłoni aby zostałw firmie
Chcieliście wyruchać Freda, a tu Fred wyruchał was. Ja na jego miejscu też nie przyjąłbym kolejnych ofert.
@mirko_anonim: wiem, że to zarzutka, ale napisz jakie są wg Ciebie czasy w IT które uzasadniają nie danie komuś, kto zasługuje na podwyżkę rzędu 40%, podwyżki 25%?
Taki obraz twój:
-Teraz powinienem cie odj#bać, i nikt nic nie powie
a wiesz dlaczego?
- ale szefia ja nic nie chce, szefie jakoś się dogadamy
-Ja z tobą k#rwo vódki nie piłem
- przepraszam
-
@mirko_anonim: no i ma rację, jak chcesz utrzymać pracownika to dajesz mu podwyżkę ZANIM on o nią poprosi.
W większości Januszexów tak jest - nie ma kasy na podwyżki, ale jak się rzuci wypowiedzenie to nagle kasa się znajduje xD
Podsumujmy (jeśli to nie bait, bo trudno mi uwierzyć że można być tak oderwanym od rzeczywistości):
1. Płacisz kluczowemu pracownikowi IT marne 12k brutto, czyli znacznie poniżej rynkowej stawki
2. Mimo rozsądnej argumentacji z jego strony (co sam przyznajesz) i prośbie o 25% dałeś mu 10% podwyżki mimo że miałeś budżet na 30%, jak się okazało
3. Po tym jak gość znalazł sobie pracę za pewnie 2x większą stawkę i
@mirko_anonim: I wiedząc o tym fakcie nie zgodziłeś się na warunki, które proponował? Gówniany z ciebie manager. Nie dość, że pracownik się obraził to i tak finalnie, nawet jakby został musisz wyłożyć ze 2x tyle co chciał. Ze swojego dajesz czy
widać po ilości komentarzy.
PS: zrobiłem tak samo jak ten pracownik.
@mirko_anonim: dokladnie ja rok temu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tylko nie bawiłem się w żadne podwyżki,
Od razu napie*dalałem wypowiedzenie.
Z miejsca od ręki chcieli dać podwyżkę 60%, w nowej firmie po uwzglednieniu urlopów 150% więcej
@mirko_anonim: nie, najpierw to on poczul sie jak by dostal w pysk od Ciebie i tego januszexu :) powodzonka z projektami ;)
@Daronk: Jeszcze większy szacun, bo chłopowi chciało się nawet przecinek przed że postawić.