Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Witam. Piszę do was bo może pomożecie mi dojść do sensu działania pewnego pracownika. Nie owiając w bawełnę.
Jestem osoboą która decyduje w pośredni i bezpośredni sposób o podwyżkach. Jest u mnie jedne programista. Pracuje tu ok. 2 lat, jego zarobki wynoszą X kwotę, żądał podwyzki rzędu 25%. Miał tam jakąś stosowną argumentację, no ale wiemy jakie są czasy w IT.
Nie zgodziłem się, dałem mu 10% (z 12k brutto na UOP na 13200).
-> Pracownik nie przyjął tej podwyżki i dowiedziałem się, że złożył wypowiedzenie
-> W skrócie, osoby nade mną nie są zadowolone z tego faktu, że ten pracownik odchodzi, bo mają wejść nowe projekty i on by tam pasował ze swoim skilliami dość mocno
-> No ja znając życie wziałem na rozmowe tego pracownika i powiedziałem mu, że "Pojawiły się nowe możliwości oraz zgody ... " i jesteśmy w stanie przyznać CI podwyżkę o którą prosiłeś czyli 25%...
Jego odpowiedź : "Dziękuję, ale ja już nie jestem zainteresowany"
Moja rekacja: WTF, no i gadam z nim o co mu chodzi jaki jest problem, a on, że skoro on ma dostać podwyżkę wtedy, kiedy musi dać wypowiedzenie to nie jest to normalne i źle to wróży na przyszłość.
-> Myślałęm że sobie to przemyśli i tylko chce więcej ugrać. Pojawiła się kolejna opcja, że nie 25% ale 30% możemy mu dać, ze względu na przemyślenie indywidualne jego osoby i postaci w pracy.
-> Jego reakcja: Nie jestem zainteresowany.
Poczułem się jakby ktoś mi dał w pysk. Albo wylał gówno na twarz. Koleś chciał 20% podwyżki , a dostaje ofertę na prawie 30% podwyżki i nadal mu mało.
-> W jaki sposób myślicie go nakłonić do zostania w firmie ? Nie ma w ogóle opcji żeby odszedł z tej firmy, bo oberwę również ja.

#programowanie #programista15k #pracait #programista #programista25k

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

Co go skłoni aby zostałw firmie

• podwyżka rzędu 35-40% 4.1% (230)
  • podwyżka rzędu 40-50% 12.5% (703)
  • podwyżka + premia 4.6% (259)
  • daj mu spokój ... 78.8% (4435)

Oddanych głosów: 5627

• 145
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

1. Daj mu spokój, zawaliłeś sprawę i możesz już o gościu zapomnieć. Pisz do HRów zeby wystawiały ogłoszenie.
2. Na 95% przyszedł po podwyżkę mając już w ręce przynajmniej 1-2 oferty z konkurencyjnych firm, które dawały mu te 25-30%. Ale jeśli robota u ciebie mu pasowała, to wolałby zostać bo, z nową robotą nigdy nie wiadomo, może się okazać słaba. Więc poprosił o wyrównanie stawki do tego co mu
  • Odpowiedz
opowiedz jak to sie stalo ze po 3 dniach stwierdziles ze to nie dla Ciebie?

@Volantie: sam system w którym miałem CO DO MINUTY zaznaczać co i gdzie robiłem mnie odstraszył, a kierownik grożący mi "masz to odrobić albo przedstawić L4, masz czas do dwunastej (była dziesiąta xD)" już kompletnie rozbił nie psychicznie. Po trzech dniach już się czuję jak wrak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no #!$%@?, takie jest życie, nie dasz tego czego oczekują, to da to ktoś inny. Pieniądze to nie wszystko, liczą się też czasami zasady. Zawaliliście z jednym i drugim, to teraz radzcie sobie z tym sami. Bo typ nawet za 100% nie będzie chciał z wami gadać
  • Odpowiedz
@mirko_anonim koleś po prostu siebie szanuje i nie do końca pieniądze grają pierwsze skrzypce. Chcieliście go wydymać i próbować samemu więcej zagarnąć? To teraz #!$%@?ć do pośredniaka i szukać zastępstwo na jego krzesło. Dobrze gość zrobił.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to byl twoj blad - a gosc ma jaja - zapytal nie dostal i teraz spierdziela bo wie ze nawet jak dostanie +50% to za rok go wyrzucisz bo Twoim zadaniem albo kogos z kadr bedzie znalezienie rownie dobrej osoby w nizszej cenie

tak traci chytry - czyli ty - bo raz to nie byly Twoje pieniadze - dwa przy 10k + 500zl nie robi juz roznicy ale 1k
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ty mu 30%, a on w innej robocie dostał minimum 50% bez żadnego poniżania i wyszedł z twarzą, że nie przyjął twojej oferty. Ja na miejscu takiego pracownika bym ci odpisał po prostu "XD" na te 30% po wypowiedzeniu.
  • Odpowiedz
5%...

@mirko_anonim: Typ ma głowe na karku. Pewnie chodził po innych firmach na rozmowy by wycenic swoją pozycje. Pewnie dostał od reki + 25% w kilku innych, przyszedł do was o podwyżke mając podbudowane ego świezą wyceną. #!$%@?łeś maniane bo chciałeśgo wydymać i nawet inflacji mu podwyżką nie zrównoważyłeś.... Typ stwierdził, że ma was w dupie i juz macie pozamiatane.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czytalem ten wpis wiele razy, tylko z perspektywy drugiej strony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mirki zawsze polecały (tej drugiej stronie), zeby olała tę karyn... tego Janusza i brali się za nową robotę xD obawiam się, że mało kto tu będzie po Twojej stronie xD
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Powiedz mu wprost, że jak odejdzie to firma zostanie na lodzie i Ty też oberwiesz (zaznacz to wyraźnie i dokładnie że jak odejdzie to Ciebie wy*ebia). Zapytaj co firma może zrobić żeby został - może służbowa fura albo motocykl rozwiążą sprawę ( ͡° ͜ʖ ͡°). Przekaż feedback od gościa do zarządu - jak się nie zgodzą to masz czyste ręce.

Podwyżka rzędu 25% po
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Jedyna opcja w takim wypadku to pogadać z nim na spokojnie. Zacząć od PRZEPROSIN (można naściemniać, że takie się miało polecenia z góry) i poprosić o rozważenie pozostania w firmie oraz ewentuialnie jakie warunki by go do tego skłoniły. A potem je zrealizować.

Ale na 99,99% nic z tego nie wyjdzie, bo gość po prostu jest #!$%@? i nie che mieć z wami już do czynienia. Ja przynajmniej bym
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zarzuta jak nic. Ale jeśli nie to na przyszłośc (miałem okres w karierze gdzie byłem kierownikiem działu, ale to nie dla mnie) - takie rzeczy, czy kierownictwo chce pracownika czy nie to dowiaduj się przed rzuceniem oferty niższej niż pracownik rząda....
Niektórych pracowników celowo pozbywamy się po prostu nie dajac mu rynkowych podwyżek.
A przyjście z ofertą nieco niższa i ponegocjowanie (powiedzmy 20-22%) to nie odebrał by źle. On
  • Odpowiedz
Jego reakcja: Nie jestem zainteresowany

@mirko_anonim: skoro złożył wypowiedzenie, to już ma nagraną nową robotę. Po co ma to odkręcać? Przecież nie musi być lojalny wobec firmy, która by go wywaliła bez mrugnięcia okiem gdyby tylko znalazła kogoś lepszego i tańszego.
  • Odpowiedz