Aktywne Wpisy

bArrek +85
Ustawiłem się z ziomkiem na chlanie i właśnie jego żona do mnie napisała z pretensjami że co ja sobie wyobrażam że on ma żonę i dom i rodzinę i inne rzeczy na głowie i nie wiem co zrobić teraz czy odwołać spotkanie po prostu czy pokazać mu co jego luba o----------a czy c--j zostawić jak jest

Bipolar- +24
Przez tych zawistnych programistów stąd jak @Ksiega_dusz @BlackpillMonster @ly000 @p0melo i inni teraz każdy chce lekarzem być. Wszyscy idą na medycyne, wszyscy sie będą przebranżawiać na lekarzy i c--j. Gratuluje udanej akcji propagandowej w skali całego kraju.
Rozlało się to na cały kraj tak samo jak ta akcja z deweloperami. Ten portal jest toksyczny w c--j, bo kilka osób albo nawet jedna mająca po kilkanaście/kilkadziesiąt multikont, które można
Rozlało się to na cały kraj tak samo jak ta akcja z deweloperami. Ten portal jest toksyczny w c--j, bo kilka osób albo nawet jedna mająca po kilkanaście/kilkadziesiąt multikont, które można
źródło: image
Pobierz

Dzień dobry
Prawo spadku - mieszkanie po dziadkach
Dziadek u notariusza zapisał przed śmiercią mieszkanie na mojego brata, który był wtedy pełnoletni, a ja byłam niepełnoletnia. W skrócie - wydziedziczył moja mame która była jedyną córką.
Mieszkanie zostało sprzedane jeszcze za ich życia w ramach zapłaty za "dom opieki" jednak poszła na to niewielka część hajsu, a większość poszła w remonty w mieszkaniu brata.
W ustnej umowie rodzinnej ja dostałam jeszcze dawno temu 5k na skuter i to miał być ten sprawiedliwy podział, że dlatego brat dostanie mieszkanie.
Młoda byłam i głupia więc nie do końca rozumiałam co się dzieje. Czy ja mam jakiekolwiek prawo do tych pieniędzy i jak można taki temat ugryźć? Odrzucając czynnik rodzinny i kwasów w rodzinie jakie się pojawią - jak to wygląda w kontekście prawa?
#prawo #nieruchomosci
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
https://obywatel.gov.pl/zasilki-i-pomoc-finansowa/skorzystaj-z-darmowej-pomocy-prawnej/
Wydziedziczenie nie obejmuje osób małoletnich.
Zatem jeśli dziadek wydziedziczył Twoją mamę, to jak byłaś niepełnoletnia, to spadek przysługiwał Tobie zamiast mamy.
Jak wydziedziczony chce podważyć testament, to wtedy jest sprawa w sądzie.
@epicentrum_chaosu: a o czym mówi autor wpisu skoro nie o podważeniu testamentu? xD przeczytaj jeszcze raz i przemyśl swoje zachowanie
Co jest nieprawdą i zostało ci to wytknięte. Można wydziedziczyć przez zapis w testamencie i nie trzeba do tego ani sądu ani
Można podważyć najpierw wydziedziczenie, ale na podważenie wydziedziczenia mamy trzy lata od otwarcia testamentu i ten czas mógł już minąć.
Ale jak wspomniałem wcześniej, wydziedziczenie nie obejmuje zstępnych małoletnich, w związku z czym autorka tematu ma 10 lat od otwarcia testamentu na ubieganie się o zachowek od brata.
Przerabiałem ten temat na wszystkie strony.
@mirko_anonim:
przecież tu nie ma żadnego spadku:
https://kancelariamistewicz.com.pl/spadek-a-darowizna/
Edit: albo w sumie wyjaśnij, bo naprawdę nie rozumiem o co Ci chodzi.
Jeszcze powiedz szczerze, brat z dziadkiem pewnie dobrze żył i się opiekował na starość, a ty miałaś w------e, a teraz wychylasz łapy po cudzy hajs.