Wpis z mikrobloga

Bystre chłopaki z tagów dały mi w tym wpisie sporą porcję wiedzy, za ile można kupić działke i budować dom. Weźcie notesy bo idzie samo gęste:
- za 40 tys można wykończyć mieszkanie 70m2 (jedno wielkie xD)
- koszt działki budowlanej z przyłączami (!) oraz wybudowanie na niej domu z wykończeniem może się zmieścić w 340 000zł (chyba 40m2 w Międzybłociu Dolnym Kolonia Osiedle Wybudowanie, 20 km od najbliższego sklepu, przeprawa pontonami)
- ktoś parę lat temu kupił 3 działki za 300zł (!) za sztuke (już nawet nie wnikam czy pole, budowlane czy ROD)
- działkę można kupić za 30 tys (i jako przykład gość wkleja link do działki ROD)
- po co drzwi w mieszkaniu? (dosłownie gość tak napisał)

#nieruchomosci #finanse #mieszkanie #budownictwo #budowadomu #kredythipoteczny
  • 80
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to za 50k masz od tego biura taką samą tylko szerszą

@Torgerd: dobra, myślałem że heheszki sobie robisz ale ty na poważnie.
Wpisałem ten powiat białobrzeski w wyszukiwarkę na otodom i nie znalazłem żadnych działek w podobnej cenie.

Podejrzewam, że te 2 dzialki są tak tanie, bo mają bardzo niestandardowe wymiary. 16m szerokości x 50 m długości to też dzisiaj bardzo niewygodne wymiary. Zabudowa zajmie kilkanaście metrów a musi być
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: za 40k może ciężko, ale myślę że idzie za 60k znaleźć działkę do 1000mkw w dziurze 15-20km od powiatowego.
Natomiast nie duży dom, w granicach 80-100mkw. zabudowy, bez wodotrysków byłby do zrobienia w takiej kwocie, ale to już idąc po ultra wyrzeczeniach: prosty fundament, wiązary, instalacje w standardzie z mieszkaniówki, zamiast działowek sucha zabudowa, mała ilość pomieszczeń aby zaoszczędzić na stolarce okiennej i drzwiowej, najtańsze pokrycie i może uda
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: nie tyle ostatnio co od zawsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Swoja droga ostatnio dowiadywałem się ile kosztuje przyłącze wody (o ile masz ja w granicy działki i nie ma dużej odległości)... z dokumentacją od 10k.
Obecnie bez działki trzeba 700 tys. ++ żeby wybudować cokolwiek, i mam tu na myśli domki po kilkadziesiąt metrów, o ile nie ma się ekipy budowlanej w rodzinie.
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: proszę https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-dzialke-budowlana-CID3-IDNUNNN.html u mnie działki chodzą 10arow 40-60kafli. Okolice Mławy. W samej Mławie ceny działek kosmos( ͡° ͜ʖ ͡°) za 300000zl system gospodarczym jak masz ojca budowlańca brata elektryka i szwagra z wykończeniowki to może 70m2 dom ogarniesz. System zleconym z pompami ciepła fotowotaika to pół bańki będzie mało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski:
wykończenie mieszkania na gotowo jako tako 1500m2 bym zakładał. Z robocizną i w przywoitym standardzie. Przy niskim metrażu więcej z m przy większym mniej z m. Główny koszt łazienka kuchnia agd podłoga.

z domem to są schody :)
bo, nie mówiąc już o dodatkowych pokojach czy łazienkach. Podjazd, może jakaś droga, media, ogród. Można wstawić tani piec, zrobić opaskę 30cm, nie wymieniać humusu, nie robić autopodlewania. Nie robić garażu czy
  • Odpowiedz
u mnie działki chodzą 10arow 40-60kafli. Okolice Mławy.

@lossiemkos89: dzięki za propozycję. Ale powiedz mi jak to jest, że filtruje na otodom powiat mławski i nie wyskakuje żadna tak tania działka? Z tego co widzę, ta działeczka to jednak trochę wypizdowo, zobacz jaka droga.

Ja zdaje sobie sprawę, że za tyle można działkę kupić. No ale ludzie, mozna też kupić najtańszy pasztet z biedronki i jeść go non stop.

Oczywiście,
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski @Zielony34 @controll @Zielony34 @bdg-bro @wielowitamin Niektórym nie da się nic wytłumaczyć (co również tłumaczy dlaczego ludzie na pis głosują xD) ale podstawowe fakty były i są niezmienne tj. ceny są uzależnione od lokalizacji oraz podaży odpowiednich towarów i usług. Chcesz mieszkać pod dużym miastem? To 1m2 działki kosztuje z 500-1000zł za m2? Proste. Materiały? Generalnie trzymają jakiś średni poziomi krajowy. Usługi? Wszędzie drogo ale tam
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski:
pamietaj, że ludzie potrafią zamiast drzwi mieć zasłony, a zamiast łazienki wychodek

nawet jeśli 340k z wykończeniem jest w jakikolwiek hipotetyczny sposób możliwe, to będzie to top-paździerz na zadupiu, meble z okleiny, drzwi jeśli już to z jakiejś płyty wiórowej, wątpliwej jakości instalacja grzewcza, elektryczna oraz wodna, słaba izolacja i wydajność energetyczna, a w bliższej perspektywie remont takiego wynalazku - ale kuhwa jest DOM.
  • Odpowiedz
- za 40 tys można wykończyć mieszkanie 70m2 (jedno wielkie xD)

@robert_blaszczykowski: luźno tylko nie metodą oskariacką (ekipa budowlana od A do Z, zakupy w Castoramie i OBI) tylko tradycyjną: robocizna szwagier + stary, wujek kierownik magazynu budowlanego (odpisy towaru). O działkach nawet nie piszę, bo je się dziedziczy.
  • Odpowiedz