Aktywne Wpisy

xiv7 +6
Jestem starym chłopem który potrzebuje gier które niosą ze sobą jakąś filozofię, fabułę, coś uniwersalnego na temat życia ( ͡° ͜ʖ ͡°) a nie tylko zwykłe klikanie. Np takie Life is Strange 1 albo Edith Finch. Póki co przymierzam się do Life is Strange 3, RDR2, The Last of Us, dobrze myślę? Polecacie coś jeszcze?
#gry #pcmasterrace
#gry #pcmasterrace

wfyokyga +28
Menelska zagadka

Który pierwszy
- Zdzisiek 28.1% (396)
- Marian 27.3% (384)
- Mietek 32.6% (459)
- Stefan 2.2% (31)
- Trudne się wylosowało 7.0% (99)
- Nie wiem/sprawdzam 2.7% (38)
Przykład rozmowy w PL:
-Szefie chcę 2 tygodnie urlopu
-Nie ma mowy, na zimę dostaniesz jak produkcja stanie.
````` ELQUATTRO
Przykład rozmowy w DE:
-Szefie chcę 2 tygodnie urlopu.
-Nie ma sprawy. Miłego wypoczynku.
-Danke.
#emigraca #pracbaza #polska
Przykład rozmowy w USA:
-szefie chcę 2tyg urlopu
-nie ma mowy, za 3 lata dostaniesz bezpłatny jak dopniesz fuzje
-w takim razię idę na L4
-na co?! XDDD
Normalnie to masz 20++ dni urlopu, sick leave bez ograniczeń (100% płatne są dwa tygodnie), co 3-5 lat urlop 1 miesiąc(w zależności od korpo), 12 dni federalnych świat + 2-4 w zależności od korpo, jakieś wellness day xD. A no i jak masz pogrzeb bliskich to masz 2-4 tygodnie brevementu a nie jak w PL 1-2 dni… no i wszystkie wolontariaty np. W szkołach
@Lethaliity: A czyli tak z 80% miejsc pracy w juesej.
@Lethaliity tak to tylko w top pay jobs. Normalnie jest kilkanaście dni chorobowego, a jeśli złamałeś np nogę i dwa żebra i te 2tyg nie starczą na wyleczenie, to żebrze się wśród współpracowników żeby darowali kilka swoich sick leave days
według twojej definicj i to 80% prac nie łapie się w te bonusy xD
Zresztą o czym my w ogóle rozmawiamy, tam nawet macierzyński (12 tygodni) nie jest
Nawet walmarty, costco i inne gowna gdzie zarabia się po 2-3k$ miesiąc maja urlopy, sick days i holidays.
@blisko_kebab Potem w zależności od stanu masz long disability leave, który możesz mieć do 6 miesięcy, płacone jest 60% lub 80%. W tej sytuacji jaka opisujesz pracujesz dla prywaciarza i wyglada to gorzej niż w PL bo prawo nie za bardzo
Gdybyś zapytal wczesniej to bys wiedzial ze urlopu dlugie sa w zime kiedy produkcja staje.
@ElectroNICK: mam tak w pl, tylko że jak chce 2 tygodnie to pytają czemu tak krótko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@FrasierCrane No i gicior, żyj w cywilizowanej PL. To ze tutaj to „perks”, to prawda bo nie ma tego w prawie, ale wszystkie większe korpo maja lepsze „perks” niz prawo w cywilizowanej zachodniej Europie. 3 miesiące maternity leave, 1 miesiąc bonding leave dla ojców, a w FAANG to jeszcze lepiej wyglada ( ͡°
Gdzie tak niby jest? xD Na stanowiskach jakiegoś managementu wyższego szczebla za $400k rocznie?
Niezła bajkę napisałeś, ale widać Wykop lubi takie historie bo plusy lecą xd
@Lethaliity: To jakieś cuda...