✨️ Obserwuj #mirkoanonim Co myślicie o kredycie gotowkowym zamiast hipoteki na kwote 200k? Mieszkanie 600k, wnioski złożone jakiś czas temu ale termin mamy do 20 lipca a odzewu na razie brak. Zaczeliśmy myśleć o tym z dziewczyna jako "opcja b", sam kredyt planowaliśmy i tak nadpłacać i pozbyć się do 2027 więc krótki termin gotówkowego nam nie przeszkadza (Razem zarabiamy jakieś 18k netto). Co mnie śmieszy że przy gotówkowym jest bardzo mało formalności i moglibyśmy go mieć w dwa dni a sumarycznie nie wyszedł by jakoś dużo drożej - RRSO hipoteki 9,47% // RRSO gotówkowy 12,56%
@mirko_anonim: a przy hipotece jest jakoś dużo formalności? Byłem dwa razy w banku po 20min i tyle, jedynie trzeba było poczekać +-10 dni pomiędzy tymi wypadami. 3% to dużo. Dzisiaj masz plan spłacić w 4 lata, ale nie wiesz co stanie się za rok czy dwa.
@mirko_anonim: uważaj tylko, to że bank w reklamie "oferuje" Ci np 100k, nie oznacza ze otrzymasz. wyrazisz chęć i wtedy zacznie sie weryfikacja czy masz dochody. Dla mnie 18k nie brzmi jak zdolnosc na 200k gotówkowego. Ale nie "siedze" w finansach, więc może, może.
✨️ Autor wpisu (OP): @hu-nows a kto mówi o ładnym uśmiechu? Wiadomo że jakieś zaswiadczenie o zatrudnieniu i zarobkach czy wyciagi byłyby do dostarczenia
@Tigermass no choćby załatwianie operatu i cały proces z ksiegami wieczystymi juz troche komplikuje. Nie jest to może jakaś wielka róznica ale sam czas oczekiwania na decyzje byłby na +
@mirko_anonim: jeszcze będziesz musiał przyprowadzić żyranta/poręczyciela, wykupić ubezpieczenie od ryzyka utraty zdrowia lub pracy. Zapytaj w banku bo spodziewam się, że na stronach są tylko ogólniki ale jak podasz oczekiwaną kwotę to będzie inna rozmowa i pojawi się więcej obostrzeń niż zakładasz..
dziwne, że banki zwlekają z odpowiedzią w sprawie kredytu hipotecznego, czyżbyś miał brudno w BIK?
✨️ Autor wpisu (OP): > To w takim razie zadaj sobie pytanie po co banki mają produkt pt. kredyty hipoteczny? a nie po prostu kredyt bez wskazanego celu. No spoko tylko to nie jest np +400k, hipoteka to zabezpieczenie banku przy już wyższych kwotach, 200k to nie jest tak dużo co w sumie potwierdzja oferty gdzie max który widziałem to 250k. Hipoteka ma jak najbardziej sens i wydaje mi się że ten
@mirko_anonim: Różnica 3% w skali 15-20 lat daje kwotę daje dużą kwotę. Nie wiem jak można tak lekkomyślnie to liczyć. Policzyłeś ile to jest nominalnie więcej w odsetkach?
Co myślicie o kredycie gotowkowym zamiast hipoteki na kwote 200k? Mieszkanie 600k, wnioski złożone jakiś czas temu ale termin mamy do 20 lipca a odzewu na razie brak.
Zaczeliśmy myśleć o tym z dziewczyna jako "opcja b", sam kredyt planowaliśmy i tak nadpłacać i pozbyć się do 2027 więc krótki termin gotówkowego nam nie przeszkadza (Razem zarabiamy jakieś 18k netto).
Co mnie śmieszy że przy gotówkowym jest bardzo mało formalności i moglibyśmy go mieć w dwa dni a sumarycznie nie wyszedł by jakoś dużo drożej - RRSO hipoteki 9,47% // RRSO gotówkowy 12,56%
#kredyt #kredythipoteczny #kredytgotowkowy
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Komentarz usunięty przez autora
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
@Tigermass no choćby załatwianie operatu i cały proces z ksiegami wieczystymi juz troche komplikuje. Nie jest to może jakaś wielka róznica ale sam czas oczekiwania na decyzje byłby na +
───────────────
dziwne, że banki zwlekają z odpowiedzią w sprawie kredytu hipotecznego, czyżbyś miał brudno w BIK?
To w takim razie zadaj sobie pytanie po co banki mają produkt pt. kredyty hipoteczny? a nie po prostu kredyt bez wskazanego celu.
No spoko tylko to nie jest np +400k, hipoteka to zabezpieczenie banku przy już wyższych kwotach, 200k to nie jest tak dużo co w sumie potwierdzja oferty gdzie max który widziałem to 250k. Hipoteka ma jak najbardziej sens i wydaje mi się że ten
Komentarz usunięty przez autora
@mirko_anonim: Różnica 3% w skali 15-20 lat daje kwotę daje dużą kwotę. Nie wiem jak można tak lekkomyślnie to liczyć. Policzyłeś ile to jest nominalnie więcej w odsetkach?