Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
tl;dr Stary człowiek chciałby pracować zdalnie.

Durne pytanie, bo mógłbym spokojnie wyszukać w internecie co mnie interesuje, ale to jest papka, artykuły sponsorowane, wolałbym z kimś o tym pogadać a kompletnie nie mam z kim, jestem samotny.
W skrócie 30lvl, wykształcenie średnie, studia(liche) rzuciłem z powodu wyjazdu za granicę, musiałem z ważnych mi względów nie chcę pisać jakich bo to nieistotne. Zamierzam jeszcze tu gdzie jestem pobyć 5 lat i uzbierać na wkład własny, bo wynajmowanie mieszkania mnie po prostu boli, a wizja kredytu bez wkładu mnie przeraża, do tego inflacja i boję się w tym momencie o swój kapitał, który jakiś jest ale może szybko się roztopić. Zarabiam spoko, ale chcę żyć w swoim kraju, nawet kosztem zarabiania mniej niż odkładam, ale z pracą zdalną. Do tego mam kogoś kim na przestrzeni 10 lat chciałbym się opiekować i praca zdalna się nadaje do tego idealnie.

Więc powiedzmy, że 35 latek wchodzący w branżę, jakąś. Trochę to słabo wygląda z perspektywy HR gdzie mają hordy młodych, łasych na awanse i luksusowe życie, rozwijających się umysłów. A tu dziad z doświadczeniem dosłownie w januszexach, smrodexach, pracach dorywczych na studiach. Pierwszy stopień kończy na 38 lvlu. Ale ja się nie nadaję do innej pracy niż ta przed komputerem, całe życie przed nim spędziłem ale złe wybory i niestety wyszło jak wyszło, nie chcę marudzić. Studia zamierzałbym podjąć, oczywiście zaoczne i jak najszybciej łapać exp w konkretnej dziedzinie. Interesuje mnie na dzień dzisiejszy sztuczna inteligencja, nie programowanie bo do niego się nie nadaje, trochę finanse mnie interesują, giełdy, ale też język, reklama, dlatego ChatGPT i prompt engineering przyciągnął moją uwagę, generalnie za dużo rzeczy zdecydowanie mnie interesuje ale nic konkretnie, studia raczej bym wybrał jako dodatek i żeby je skończyć, na przestrzeni lat na pewno pojawią się nowe zawody. Umiem angielski doskonale w mowie i piśmie, mógłbym pracować tylko w tym języku.

Piszę to bo jedyne wyjście dla mnie to doradca zawodowy, nie mam kompletnie z kim pogadać na ten temat, a tu jest dużo inteligentnych i ogarniętych osób, siedzę i się biję z myślami jak nie skończyć w wieku 40 lat z rozwalonymi plecami i depresją, gdzie moja bliska osoba będzie umierać w szpitalu bo ja będę musiał dymać do roboty, w czasach gdy moi rówieśnicy sobie siedzą przed komputerami w kawiarniach a po lekkiej pracy idą na siłownie ćwiczyć, no boli to bo ambicje miałem, a wyszło jak zwykle.

#praca #pracait #kariera #it

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: wykopowy_brukselek
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 3
Anonim (nie OP): 35 lat to jeszcze młody wiek, jak zaczynać coś nowego to teraz, już. Im dłużej będziesz zwlekał, tym będziesz starszy gdy zaczniesz.

Z tego co piszesz i jak piszesz, to coś bys chciał, ale sam nie wiesz co konkretnie. Do tego masz błędne wyobrażenie o pracy w I T, czy zdalnej że jest lekka, łatwa przyjemna i to wszystko za grubą kasę. Zejdź na ziemię człowieku bo srogo się
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Ale jakie jest właściwie Twoje pytanie, bo nie rozumiem? Czy da się znaleźć pracę zdalną w Twojej sytuacji? Tak, da się. Praca zdalna nie jest w dzisiejszych czasach niczym wyjątkowym, ale ogólnie Twoja dotychczasowa ścieżka zawodowa, tak jak ją opisałeś wydaje się być problematyczna.

· Akcje: Odpowiedz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Ale co to znaczy że interesuje cię sztuczna inteligencja, finanse, giełda? Jakieś konkrety? Sztuczną inteligencję to ty chcesz rozwijać, czy jak, bo nie rozumiem? W jakiej dziedzinie finansów chcesz działać? Co potrafisz robić? Jakie masz REALNE umiejętności? Co niby mamy ci doradzić? Większość twojego wpisu to ckliwa historyjka, no ale zatrudniający cię ma to gdzieś. Liczy się KONKRET, co potrafisz i czy się nadajesz a nie co byś
  • Odpowiedz
sztuczna inteligencja, nie programowanie bo do niego się nie nadaje,

@mirko_anonim: to ciekawe, ze do SI bys sie nadawal, jak SI sie tez programuje XD

przyciągnął moją uwagę, generalnie za dużo rzeczy zdecydowanie mnie interesuje ale nic
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: cóż, trzymam kciuki. Dać się da - można nawet zostać znanym programistą - patrz np anestezjolog Con Kolivas, statystycznie jednak z wiekiem rzeczywiście szanse spadają. Chcesz iść w SI - to zrób to, człowiek jest zdolny do niesamowitych rzeczy o ile się temu poświęci i przypadkiem ma też do tego talent
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

programowanie bo do niego się nie nadaje, trochę finanse mnie interesują, giełdy, ale też język, reklama, dlatego ChatGPT i prompt engineering przyciągnął moją uwagę

Nie ma czegoś takiego jak prompt engineer bez wiedzy i dośowadczenia domenowego.

Nie wiek a twoje nastawienie będzie problemem. Zacznij się uczyć czegoś konkretnego zamiast marzyć.
  • Odpowiedz