Wpis z mikrobloga

To jest kokpit poliftowego Focusa czwartej generacji (aktualnie w salonach).
Jak widać na wyposażeniu jest skrzynia manualna. To czego nie widać to silnik (1.0 Ecoboost) oraz cena.
Uwaga... Ford Focus Hatchback 1.0 125KM w manualnej skrzyni wyprodukowany w 2022 roku wystawiony jest na znanym portalu z ogłoszeniami za uwaga...

( ͡° ͜ʖ ͡°)

W branży automotive mówi się o rekordowych zyskach producentów samochodów osobowych i dostawczych. Tym czasem klient zastraszony kryzysem i brakiem dostępności przyjdzie i grzecznie zapłaci równowartość Mondeo z silnikiem 1.5 165KM z 2019 roku - klik
Dla porównania w Niemczech za taką wersję trzeba dać ok. 23000Є czyli wg dzisiejszego kursu ok. 107000 zł

Tańczymy jak nam zagrają.

#motoryzacja #ford #gospodarka #polska #samochody
OrzechowyDzem - To jest kokpit poliftowego Focusa czwartej generacji (aktualnie w sal...

źródło: 11

Pobierz
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OrzechowyDzem: jeśli chodzi o stylizację wnętrza to wygląda na to, że teraz zajmują się tym potomkowie projektantów z USA - wnętrze bezpłciowe, taki nowy kredens, ale żeby nie było za ładnie to JEB! na środku z d--y przyklejony tablet XD.
  • Odpowiedz
@OrzechowyDzem: Ford Focus MK4.5 to g---o jakiego mało na rynku. Już MK4 był krokiem w tył w stosunku do MK3.5. W MK4.5 Ford wział MK4 i wyciął z niego prawie wszystkie zalety, za to dorzucił jeszcze bardziej ordynarne oszczędności. I za to wołają taki gruby hajs xD
  • Odpowiedz
@Jin: w cenniku da sie wybrać wersję z automatem, po upuście wychodzi ponad 153k z wentylowanymi fotelami i oknem dachowym
Ale nie rozumiem czemu ludzie nie wybierają fastbacka, jest bardziej praktyczny a dopłata niewielka
  • Odpowiedz
@Jin: tak, napisałem, ze spojrzałem na cennik z 2022 roku. Mimo wszystko, nadal - za wszystko-mający kompakt, w dzisiejszych czasach, to akceptowalna, a raczej "akceptowalna" cena :)
  • Odpowiedz
Ale weź rozwiń jakie zalety polift wyciął przedliftowi.

@OrzechowyDzem: proszszszsz:
- silniki: wycięty 1.5EB i dizel 2.0 (na wielu rynkach również dizla 1.5 wycięli, na pozostałych obcięli mu dodatkowo moc ze 120 na 115KM, podczas kiedy praktycznie tem sam silnik w Oplu/Peugeocie/Citroenie ma 131KM)
- wycięte fizyczne sterowanie klimą, w jego miejsce wstawiony gunwopanelik dotykowo-wciskany "od wszystkiego po trochu"
- siedzenia w większości wersji już
  • Odpowiedz
(mam A8 jest fajna)

@kobrys13: chyba żartujesz, to jest jeden z gorszych automatów hydrokinetycznych jakimi jeździłem.
Żeby było śmiesznie, u mnie w hatchbacku z 2.0 EcoBlue całkiem padła po 100kkm, jeżdżę właśnie z drugą, podobno "poprawioną" i cała jej lepszość polega na tym, że czasem zdarzy jej się parę zmian biegu, które nie są wyczuwalne.

Zresztą, jakby to były takie dobre skrzynie, to raczej zostałyby w produkcji. A tu po połowie generacji 2
  • Odpowiedz
jeszcze wcisneli belke skrętną z tyłu, na początku produkcji prawie wszędzie był wielowahacz

@dzem_z_rzodkiewki: zgadza się, zapomniałem o tym wspomnieć. Ale belkę wcisnęli już kilka miesięcy po rozpoczęciu produkcji MK4, została tylko w paru wersjach (jak pamiętam ST i dizel 2.0, plus chyba kombi, ale nie wiem czy wszystkie). Najlepsze jest to, że ten wielowahacz to był jeden z głównych punktów kampanii marketingowej przed wejściem MK4 na rynek. A potem
  • Odpowiedz
Dzięki. Faktycznie silniki wycięte, ale sterowanie klimą jest na przyciskach o ile ekran nawigacji weźmiesz ten mniejszy - np. tu
Siedzeń innych niż szmaciane w MK3 nie widziałem.
Lewar faktycznie wrócił. Nie wiem dlaczego.

Co do braków w wyposażeniu to pewnie dlatego, że to ostatni Focus i już go mają w dupie.

W
  • Odpowiedz
@OrzechowyDzem: nie potwierdzam, w Toyocie/KIA/Hyundai nawet infotaiment nie chce sie zawiesić (co w Fordzie działo się co kilka uruchomień) Jedyny mój problem to kiepskiej jakości pióra wycieraczek lol, no i 7dct jest bardziej na trasy niż do miasta
Nawet Octavia już jest godna polecenia

Dobre to jest, weź gorszą opcje bo przynajmniej będziesz miał przycisk od klimy xDDD Teraz kupno Focusa nie ma żadnego uzasadnienia, jest zbyt drogo i zbyt
  • Odpowiedz
ale sterowanie klimą jest na przyciskach o ile ekran nawigacji weźmiesz ten mniejszy - np. tu

@OrzechowyDzem: tylko w najbiedniejszych wersjach wyposażenia, gdzie nie ma SYNC4. Przez chwilę były oferowane przejściówki, które ze względu na brak czipów mogły mieć mały ekran (SYNC3) w dowolnej wersji wyposażenia, ale już ich nie sprzedają z tego co wiem.
Do tego SYNC3 to mocno prymitywny infotainment, więc nie do końca chciałbym go mieć w 2023 roku
  • Odpowiedz
W branży automotive mówi się o rekordowych zyskach producentów samochodów osobowych i dostawczych. Tym czasem klient zastraszony kryzysem i brakiem dostępności przyjdzie i grzecznie zapłaci równowartość Mondeo z silnikiem 1.5 165KM z 2019 roku

@OrzechowyDzem: a tak co do tematu tego wątku - to jest czyste s-----------o. Pracuję na co dzień z automotivem, w tym nad nowym Explorerem w Kolonii, i na prawdę, ostatnie parę lat to jest dla koncernów
  • Odpowiedz
Focus MK4 2.0 EcoBlue, A8, ST-line

@bidzej: mam 2 sztuki Galaxy 2.0EcoBlue A8 pod domem. Obie działają pięknie (póki co).

Faktem jest że Hydrokinetyczny Aisin w Hyundaiu żony działa jeszcze bardziej gładko, ale za to on ma tak gigantyczne sprzęgło hydrokinetyczne że spalanie na dzień dobry +20%
  • Odpowiedz
czyli co: koreaniec na obecne czasy będzie rozsądnym wyborem?

@OrzechowyDzem: koreaniec, japoniec, ostatnio zamówiłem sobie na służbówkę 308, bo zrobił na mnie na prawdę dobre wrażenie. Renault w ogóle mnie nie przekonuje, a do tego stoi na systemie Google :>

mam 2 sztuki Galaxy 2.0EcoBlue A8 pod domem. Obie działają pięknie (póki co).

@kobrys13: nie wierzę, że nie mają laga między D i R i z powrotem, bo
  • Odpowiedz
@OrzechowyDzem: Wszelkie bańki (na nieruchomości, na auta) tworzą głupi ludzie (owce) podążający za swoim prymitywnym instynktem, zwanym FOMO. Patrzę na sąsiada - piękny dom, auto, dzieci oczywiście nowe auto z salonu. Przyszedł covid/kryzys i facet się rozpił bo zabrakło na spłatę kredytu. Teraz już sprzedają dom, ale sprzedać nie mogą bo cena z kosmosu. Dzieci marynarze, bez praw do emerytury i zamiast spłacić kredyt / zainwestować to poszli do salonu
  • Odpowiedz