Wpis z mikrobloga

To jest kokpit poliftowego Focusa czwartej generacji (aktualnie w salonach).
Jak widać na wyposażeniu jest skrzynia manualna. To czego nie widać to silnik (1.0 Ecoboost) oraz cena.
Uwaga... Ford Focus Hatchback 1.0 125KM w manualnej skrzyni wyprodukowany w 2022 roku wystawiony jest na znanym portalu z ogłoszeniami za uwaga...

( ͡° ͜ʖ ͡°)

W branży automotive mówi się o rekordowych zyskach producentów samochodów osobowych i dostawczych. Tym czasem klient zastraszony kryzysem i brakiem dostępności przyjdzie i grzecznie zapłaci równowartość Mondeo z silnikiem 1.5 165KM z 2019 roku - klik
Dla porównania w Niemczech za taką wersję trzeba dać ok. 23000Є czyli wg dzisiejszego kursu ok. 107000 zł

Tańczymy jak nam zagrają.

#motoryzacja #ford #gospodarka #polska #samochody
Pobierz
źródło: 11
  • 92
To ja już wole zajeżdżać swojego strupa focusa 1 o wartości 5 tysi ( ͡º ͜ʖ͡º)
Zapewne jedyna odczuwalna różnica to działająca klima, trochę lepsze audio, i bezpieczeństwo w razie boom. Jednak nie uważam tego za warte 24 razy więcej. Ktoś tam to chyba jednak kupuje bo są widać różne ludzkie priorytety ¯_(ツ)_/¯
@kimunyest95: co ty pierdzielisz xD śmiga +200km/h a przy tym jest bardzo cichy. Spala tyle co każde inne auto przy GPSowych 140km/h. A nawet ciut mniej niż Corolla 2.0 ecvt. Ten silnik to jedna z najlepszych 3-cylindrówek. Kręci się bardzo wysoko i ma duży moment obrotowy (praktycznie jak dawniejsze 2.0 mpi, tylko pali 2L mniej). Jedyne co trzeba robić to nie schodzić poniżej 2000rpm bo lubi wtedy wpaść w drgania przy
@luneczek21: stary, ale ja kupuje auto z salonu które ma dobrą wartość i po dwóch latach sprzedaje za tyle samo xD Wychodzi mnie taniej niż gruz za 8k którym jeździłem i oddałem na złom. A do tego zmarnowałem kilkadziesiąt roboczogodzin na naprawianie dupereli
@Philosohero: czy ja wiem, ja swoją 6ke już musiałem wymienić po przejechaniu 220k (auto z 2013r). Ta po remoncie też nie najlepiej się zachowuje (szczególnie wrzucanie 2 i wstecznego).
Po chyba 2015 poprawiono power shifty i jest już chyba tak źle jak było.
Ale czy wy wiecie, że przez ostatnie dwa lata mamy lekko 30 procent inflacji? Ze w tym roku wbijemy lekko kolejne 15 procent? XD
Co auta mają magicznie taniec? Każdy produkt w sklepie podrozal o 30-100 procent.
To co rok/dwa lata temu kosztowało 70-100k zaraz będzie kosztowało 100-140k.
Każdy leci brać podwyzki 30 procent malutko i najlepiej zmienić firmę ale auto już drogie xD
przecież ten silnik 1.0 nadaje się tylko do miasta. Na autostradzie jest tragedia.

@kimunyest95: miałem, jeździłem, latał po autobanach po 200, z górki 210. Palił średnio 6.5-7, w sumie fajny (do pierwszej wymiany rozrządu).