Wpis z mikrobloga

Nigdy nie zdawałem sobie sprawy, że tradycyjna polska dieta, którą jadłem od małego jest tak tucząca i nie zdrowa. Jako dziecko zawsze miałem problemy z nadwagą od przedszkola aż po liceum. Co ciekawe nie jadłem fast foodow ani żadnego śmieciowego żarcia itp. podstawą diety były zupy, ziemniaki na wszelkie sposoby, mleko, kompoty domowe, białe pieczywo, wieprzowina oraz mięso z kurczaka. Dopiero gdy moja siostra widząc jak tyją jej dzieci na jedzonku dziadków odważyła się powiedzieć nie i pokłóciła się tym samym z rodziną zauważyłem przyczyny. Patrzę teraz z perspektywy wiecznego grubasa w dzieciństwie na dzieci siostry, które według mojej mamy mają anemie i są niedożywione a tak naprawdę pożegnały się z polską dietą i wyglądają normalnie xdd I nie jest tak, że nie miałem ruchu czy coś byłem bardzo aktywny więc problem leżał w diecie... #kuchnia #jedzzwykopem #gotujzwykopem #pijzwykopem #jedzenie #dieta #odchudzanie #rodzina #dziecinstwo #dzieciaki
Pobierz
źródło: P2151662-scaled
  • 317
@snorli12: a ja nie rozumiem, w takich Włoszech je sie tone oleju w takiej pizzy, makaronach no wszedzie, jedzą syty posilek ok. 20 a do tego solą i cukrzą wszystko jak szaleni, a nie są grubi..
@snorli12: PAnie :D jakbym czytał o sobie ... mam 36lat i dopiero teraz schudłem ponad 30kg z wiecznej "setki". Wg mojej mamy która tlukła mnie całe życie wyglądam źle i niezdrowo i się o mnie martwi więc "zjedz sobie ciasteczek".
Jak wspomnę wstecz czym mnie pasli to aż mi smutno się robi.
Dziwne bo kiedy ja byłem młody wszystkie dzieciaki były "pasione" na "polskiej" diecie (to czasy kiedy pizza była jeszcze praktycznie nieznana), ale ze wszystkich dzieciaków jakie pamiętam otyłość miał jeden typek. W skrócie, nie #!$%@? pan.
To przywitaj się z moją babcią, która nie smaży na oleju, tylko w nim gotuje dosłownie potrawy. Babcia moja kupuje wielkie baniaki oleju takie po 5l i zużywa to w takim tempie, że ja @#@$. U mnie w domu butelka kujawskiego to starczy mi na pół roku, serio. Masło kupuje jedno na miesiąc. Natomiast moja babcia potrafi pół emerytury przewalić na olej, cukier i masło. Jak smaży schaboszczaka to na patelnię skraja
@Limonene: raczej stygmatyzacja polskiej kuchni, która nie jest skrojona na obecne czasy nasz tryb życia.
Dopóki mieszkałam z rodzicami i jadłam "zdrowo" miałam problemy z wagą głównie przez rozpierdzielone hormony, które były rozpierdzielone bo m.in. dieta. Wyprowadziłam się i zaczęłam sama dla siebie gotować - wszystko się poprawiło.
Co za bzdury. Gdyby tak było jak pisze ten pajac, to mielibyśmy w Polsce samych grubasów, a takowi pojawili się dopiero po pojawieniu się fastfoodow.
@snorli12: w zła stronę kierujesz działo.
Nabiał, mięso i węgle.
A nie zauważyłeś, że wszystkie to jest zawsze okraszone dużą ilością tłuszczu.
Jak jesz ziemniaki i oblane smalecem czy tłuczone z masłem to widzisz tylko ziemniaki, bo tłuszcz ma mała objętość ale dużo kalorii. Schabowy to nie mięso a tłusta panierka z kawałkiem mięsa, często sama panierka przez tłuszcz ma więcej kalorii niż mięso.
@snorli12 Co to za brednie... jak polejesz ziemniaki tluszczem, cebulka smazona to tak. porownaj kalorycznosc ziemniakow i ryzu to sie zdziwisz. Wysilek fizyczny... kobiety starsze twierdza ze chodzac po schodach juz pala kalorie, dlatego wola schody od windy... kokejne brednie grubasa
@Limonene Lol, bez przesady z tymi bananami. Nic się zdrowemu człowiekowi nie stanie jak #!$%@? nawet i 5 bananów jednocześnie, kwestia tylko jak często to robi i co jeszcze je poza tym. Ogólnie fajnie, że ludzie obecnie przykładają większą uwagę do tego co jedzą, ale z drugiej strony taki puryzm żywieniowy jest tak samo rażący jak brak jakiekolwiek rozeznania w swojej diecie, zwyczajne popadanie w kolejną skrajność.

@snorli12 Problemem są przede wszystkim
@snorli12: ale bzdury, aż się czytać nie chce. Jak ja byłem gówniakiem, to grubych dzieci było jak na lekarstwo, a wszyscy jedliśmy wtedy tradycyjną kuchnię polską. Teraz jak ludzie karmią potrawami z całego świata, to kurka tych małych warchlaczków pełno na ulicach. Tylko wtedy pamietam, że mało się w domu siedziało, jak tylko była szansa to wio na podwórko ganiać z dzieciakami, a dzisiaj puchną przed ekranem objadając się czipsami i
Serio przeczytanie więcej niż jednego zdania przerasta tyle osób? Pisałam wyraźnie, że tyje się od nadwyżki, a węgle + tłuszcz nie sprzyjają poczuciu sytości. Więc to ani węglowodany ani tłuszcz same w sobie

@Limonene: Jestem cukrzykiem typu 1, żeby lepiej regulować cukry przeszedłem na dietę low carb, odstawiłem wszelkie węglowodany do ~50g dziennie (dostarczane głównie z warzyw), warzyłem 86-87kg, teraz ważę 74kg. Moje zapotrzebowanie na kalorie to 2200, dziennie spożywam na
Wszyscy bez wyjątku moi znajomi chowani byli na diecie która opisujesz i żaden nie miał problemów z nadwagą. Mało tego, w całej szkole podstawowej kiedy do niej uczęszczałem, czyli w latach '90-tych (niewielkiej szkole - miała 4 równorzędne klasy, ale to jednak setki osób) był JEDEN koleś którego można by określić jako "gruby". Oczywiście nie uważam, żeby wina leżała po Twojej stronie - nie ma opcji, że to jakieś obżarstwo czy lenistwo
@balrog84: @ZywiolakDebilizmu Przeciez Poslkei kuchnie to nie tylko tluste zarcie po brzegi talerza, to rownies slodzenie kawy i herbaty 3-4 lyzkami cukru, plus ciasto na slodko, plus dzemy i inne przetwory z polowa sloika cukru, gdzie wmawia sie, ze dobre bo Polskie bo swojskie, a gowno prawda xd. Niestety widze o zdrowym zywieniu i czym sa kalorie i witaminy i mineraly o innych rzeczach nie wspomne jest w Polsce praktycznie zerwoa
@snorli12: cóż, dalej nie masz bladego pojęcia o jedzeniu i dietetyce i jesteś totalnym ignorantem. Ziemniaki w porównaniu na przykład do makaronu czy ryżu są mniej kaloryczne. Pierś z kurczaka jest jednym z najzdrowszych mięs. Ale widzę, ze mimo bycia w przeszłości grubasem, wciąż nie zaciągnąłeś podstawowych informacji
@snorli12: Z doświadczenia powiem ci że kwestia wagi, albo raczej przybierania na wadze nie zależy od diety a od przemiany materii. Ja już się nasłuchałem dlaczego ważę tylko 65-67 kg, a potem ci sami ludzie są w szoku ile potrafię zjeść. Problem w tym że od razu to oddaję jak natura mnie stworzyła. No taki już jestem, a chciałbym przytyć. Wielu diet próbowałem i więcej ważyć nie mogę, nie da się.
@snorli12: Hmmm nie uważam aby polska kuchnia była szczególnie tucząca. Niby mamy wiele da z miesa itp ale tez bardzo wiele stosunkowo chudych dań. Mamy tez bardzo dużo warzyw, zarówno gotowanych jaki i surowych. Po prostu trzeba mieć zdrowy rozsądek zarówno w wielkości porcji, jak i tego aby nie dodawać tłuszczu tam gdzie to nie jest szczególnie potrzebne.
@snorli12: Przez całe życie #!$%@?łem się na obiad tyle ziemniaków, że teraz praktycznie ich nie jem wcale. Tak mi zbrzydły xD. Od czasu do czasu, kupuję jedynie bataty, albo latem młode ziemniaczki.
Co za bzdury, wystarczy obejrzeć archiwalne kroniki filmowe z PRL, istniała wtedy tylko tradycyjna polska kuchnia a prawie wszyscy byli szczupli. To że teraz ludzie tyją oznacza że oprócz niej jedzą tony słodyczy, piją słodkie napoje, podjadają kebsy i pizze.

@siedze_w_samych_gaciach: eureka ;)

U mnie w domu butelka kujawskiego to starczy mi na pół roku, serio. Masło kupuje jedno na miesiąc. Natomiast moja babcia potrafi pół emerytury przewalić na olej, cukier
@symetrysta: Ale ma nizszy indeks glikemiczny, bo sklada sie z weglowodanow zlozonych wiec jestes po nim dluzej najedzony i nie masz wystrzalu cukru do krwi a potem gwaltownego spadku, ktory w teorii skutkuje naglym zmeczeniem i / lub potrzeba doladowania cukru
@j3sion: To prawda, szczegolnie w przypadku bulek i szczegolnie w marketach typu Lidl i Biedronka. Ale da sie znalezc normalne, np. teraz Biedra oferuje bulki zytnie 100% i orkiszowe 100%. Do tego jest tam jeszcze fajny chleb, Borodynowski sie nazywa, tez prawdziwy ciemny i jeszcze jeden, ktorego nazwy nie pamietam, taki z duzmi prostokatnymi kromkami. Niestety ceny adekwatne do jakosci :/
@bugg: Smak to kwestia subiektywna. Obiektywnie patrzac ciemne pieczywo jest bardziej wartosciowe. No bylem ostatnio we Francji i dostalem na sniadanie jakas tam bagiete, sery i w #!$%@? tlusta ta ich szynke cos jak salami. Zajebiste sniadanie; cukier z tluszczem xd ALE UWAGA TAK ROBIA NA ZACHODZIE WIEC NA PEWNO TAK JEST NAJLEPIEJ
Idz gale im #!$%@? jeszcze
@Nadia_: chociaż muszę coś sprostować, bo napisałam, że pokolenie zyje długo. Zapomniałam, że dziadkowie już dawno nie żyją a to oni byli głównymi odbiorcami tej kuchni. Same babcie jedzą mało swoich frykasow bo (dbają o linie ) :)
@snorli12: Moim zdaniem nie chodzi tu o sam skład posiłków, tylko o polską babciną kulturę dopychania dokładek aż padniesz. Moja babcia gdy robiła mi np. naleśniki to robiła ich 20. Myśle że średnia wartość kaloryczna obiadu u polskiej babci to jakieś 4000 kalorii na osobę.