Wpis z mikrobloga

Nigdy nie zdawałem sobie sprawy, że tradycyjna polska dieta, którą jadłem od małego jest tak tucząca i nie zdrowa. Jako dziecko zawsze miałem problemy z nadwagą od przedszkola aż po liceum. Co ciekawe nie jadłem fast foodow ani żadnego śmieciowego żarcia itp. podstawą diety były zupy, ziemniaki na wszelkie sposoby, mleko, kompoty domowe, białe pieczywo, wieprzowina oraz mięso z kurczaka. Dopiero gdy moja siostra widząc jak tyją jej dzieci na jedzonku dziadków odważyła się powiedzieć nie i pokłóciła się tym samym z rodziną zauważyłem przyczyny. Patrzę teraz z perspektywy wiecznego grubasa w dzieciństwie na dzieci siostry, które według mojej mamy mają anemie i są niedożywione a tak naprawdę pożegnały się z polską dietą i wyglądają normalnie xdd I nie jest tak, że nie miałem ruchu czy coś byłem bardzo aktywny więc problem leżał w diecie... #kuchnia #jedzzwykopem #gotujzwykopem #pijzwykopem #jedzenie #dieta #odchudzanie #rodzina #dziecinstwo #dzieciaki
snorli12 - Nigdy nie zdawałem sobie sprawy, że tradycyjna polska dieta, którą jadłem ...

źródło: P2151662-scaled

Pobierz
  • 317
@snorli12: Jako dzieciak #!$%@?łem wyłącznie słodycze i mało kiedy zjadałem obiad w całości i nigdy nie byłem grubasem. Problem leży w ruchu jednak co zauważyłem jak tylko zabrałem się za pracę przy biurku.
Kluczowy jest bilans kaloryczny. Można żreć samego maka i też chudnąć, o ile jest się w deficycie. 200kcal deficytu nie jest uciążliwe, a waga po woli spada.


@domin81: uwielbiam takie gadanie. Bzdura. 200 kcal deficytu może być uciążliwe, zależy od człowieka. Dla wielu osób, nawet 200 kcal nadwyżki jest uciążliwe. Inaczej, ludzie by nie tyli zresztą.

I tak samo to gadanie, że kalorie to kalorie. Owszem, zgadzam się, na samym spdozie
jak się jadło zupy zabielane śmietaną, a ziemniaki polewano litrem tłuszczu to się nie dziwię, że byliście grubi. Polska kuchnia jak każda inna może być albo zbilansowana, albo nie. Wystarczy pojechać do Hiszpanii tam ziemniaki od rana do wieczora #!$%@? smażone, pieczone w sosie i bez. Po prostu trzeba zwracać to co się je
@snorli12: tylko to nie zależy od tego, co jesz, ale jak często i ile tego jesz. W zasadzie każda kuchnia świata ma bardzo kaloryczne potrawy. Podobnie jest ze zdrowymi potrawami. Do tego jeżeli mówimy o gotowaniu zgodnie ze sztuką kulinarną, to często do potraw dodaje się sporo tłuszczu, w szczególności masła, bo to podbija smak i zapewnia odpowiednią konsystencję. Podbija to również kaloryczność, więc coś za coś. Ale nikt nie mówi,
@krzychummm po prostu licz kalorie, zrezygnuj ze słodyczy i słodkich napojów, żarcia mocno przetworzonego. pij ok 3 l wody dziennie. w każdym posiłku min. 20g białka, ogranicz w miarę możliwości białe pieczywo, makarony zastąp pełnoziarnistym. Rob chociaż 5 tys kroków dziennie. Zainstaluj sobie fitatu, wpisuj wszystko.
no imo właśnie tłuszcz jest lepszy niż cukier. afaik tłuszczem dostarczysz mniej kalorii, żeby się nasycić, niż cukrem. ale jak mieszasz jedno z drugim, to faktycznie jest mieszanka wybuchowa


@MamCieNaHita: też jestem tego zdania, ale w "babcinej" kuchni zazwyczaj były ziemniaczki + skwarki, pierogi + śmietana, makaron + sosik z tłuszczu. A na deserek jeszcze budyń ( ͡º ͜ʖ͡º)
@snorli12: Bycie otyłym to niestety korelacja głównie genów, diety i stylu życia.
Prowadzę siedzący tryb życia, jem chipsy i sporo tłustego, jem dość dużo. Co zauważam - nie podjadam między posiłkami, poza chipsami wieczorem. Od zawsze mam niedowagę.
Patrząc po rodzinie, pewnie po 40 r.ż przytyję, i wtedy będzie trzeba zacząć kontrolować dietę.
Geny są niestety okrutne, jedni nie robiąc nic będą szczupli, inni przekraczając minimalnie bilans kaloryczny będą tyli.
@snorli12: ziemniaki nie są tuczące i jeśli chodzi o makro to nawet wypadają lepiej od ryżu, który tak chętnie poleca się w internecie jako zamiennik. Szkoda, tylko że każdy zapomni wspomnieć że ziemniaki w polskiej kuchni są polewane #!$%@? tona tłuszczu a taki ryż już nie.
Same ziemniaki są fit bo mają znacznie mniej kalorii niż ryż i do tego mają niski ig


@asiaczk: Z tym niskim IG to bym polemizował. Dużo zależy też od ich rodzaju i sposobu obróbki, ale np obrane ziemniaki świeżo po ugotowaniu mają IG rzędu 70-95. Przy czym z czasem wytwarza się więcej skrobi opornej obnażając IG. Po przestudzeniu w lodówce w nocy to już mają poniżej 50.
Niezdrowe jest obżarstwo. Tyjesz wtedy, gdy jesz więcej niż metabolizujesz. Przyczyn nadmiernego apatytu jest wiele. Także genetyczne i hormonalne. Otyłość to choroba i czasem nie da się jej pokonać samemu. Trzeba skorzystać z pomocy specjalisty i zacząć się leczyć.
@snorli12: Weź skasuj te bzdury. W całej klasie mieliśmy w podstawówce jednego grubego, na dzisiejsze standardy to raczej średniego, w liceum jedną grubą laskę i kolesia którzy po liceum schudli. Każdy z nas jadł polską kuchnię. Mam już swoje lata i nadal jem normalne polskie żarcie i jestem szczupły.

Problemem był twój dom, gdzie widocznie matka gotowała tłuste sosy, śmietany i napychała was żarciem, może słodyczami. Sam piszesz że normalne dzieci