Wpis z mikrobloga

Nigdy nie zdawałem sobie sprawy, że tradycyjna polska dieta, którą jadłem od małego jest tak tucząca i nie zdrowa. Jako dziecko zawsze miałem problemy z nadwagą od przedszkola aż po liceum. Co ciekawe nie jadłem fast foodow ani żadnego śmieciowego żarcia itp. podstawą diety były zupy, ziemniaki na wszelkie sposoby, mleko, kompoty domowe, białe pieczywo, wieprzowina oraz mięso z kurczaka. Dopiero gdy moja siostra widząc jak tyją jej dzieci na jedzonku dziadków odważyła się powiedzieć nie i pokłóciła się tym samym z rodziną zauważyłem przyczyny. Patrzę teraz z perspektywy wiecznego grubasa w dzieciństwie na dzieci siostry, które według mojej mamy mają anemie i są niedożywione a tak naprawdę pożegnały się z polską dietą i wyglądają normalnie xdd I nie jest tak, że nie miałem ruchu czy coś byłem bardzo aktywny więc problem leżał w diecie... #kuchnia #jedzzwykopem #gotujzwykopem #pijzwykopem #jedzenie #dieta #odchudzanie #rodzina #dziecinstwo #dzieciaki
Pobierz snorli12 - Nigdy nie zdawałem sobie sprawy, że tradycyjna polska dieta, którą jadłem ...
źródło: P2151662-scaled
  • 317
Pisałam wyraźnie


@Limonene:
Cytujemy i odpowiadamy na ten komentarz, który cytujemy. Nie wertujemy całego wątku w celu doczytania jakie masz zdanie na temat.

przeczytanie więcej niż jednego zdania przerasta tyle osób

Nikogo nie przerasta, po prostu napisałaś tylko to jedno zdanie:

stygmatyzacja ziemniaków zamiast tony tłuszczu, którym są polane, odcinek 656365

Jak ci się nie podobają odpowiedzi to może następnym razem zastanów się zanim naciśniesz Wyślij, zamiast wypominać ludziom nieumiejętność czytania.
polska kuchnia sama w sobie nie jest tucząca, po prostu niektórzy ludzie (szczególnie ze wsi) dodają do wszystkiego ogromne ilości oleju i/lub cukru. schabowy z ziemniakami i surówką i pomidorowa to jest świetny i dobrze zbilansowany posiłek, ale jak do tej pomidorowej dodasz pół kilo śmietany, schabowego smazysz na głębokim oleju, w grubej panierce i jeszcze ziemniaki polewasz tym olejem to robi się bardzo niezdrowo.


@szzzzzz: Ja w taki sposób podaję,
@snorli12: polska dieta jest bardzo niezdrowa, ponieważ jest tłusta, mączna (99% osób używa wyłącznie białej pszennej wysoko przetworzonej mąki bez zawartości błonnika), do tego bardzo długie smażenie, gotowanie, itp., które zabija wartości odżywcze i mamy przepis na dziesiątki chorób. Idź do marketu czy piekarni, to zobaczysz 90% pieczywa "dmuchanego" z białej mąki. Żeby nie było, dieta niemiecka jest tak samo niezdrowa, jak polska, a może nawet bardziej.
Nie kuchnia jest tutaj problemem a to ze jadles za duzo. 90% ludzi w Polsce wychowala sie na takim jedzeniu I wiekszosc z nich nie ma nadwagi. Gdyby polskie jedzenie bylo tak zle to mielibysmy wiekszy problem z otyloscia niz USA a tak nie jest.


@mikroblogplus_official: polecam zaktualizować swoją wiedzę w tym temacie, bo okazuje się, że wcale nie jesteśmy dużo chudsi od Amerykanów ( ͡º ͜ʖ͡º
Pobierz sing - >Nie kuchnia jest tutaj problemem a to ze jadles za duzo. 90% ludzi w Polsce w...
źródło: average-weight-male-men-world
@szzzzzz: no nie do końca. Dodanie kila tłuszczu czy kila śmietany do kartofli jest wskazane, jeśli jesteś drwalem i przez 12 godzin dzień w dzień pracujesz przy wyrębie lasu. Dieta ludzi na wsi była przewidziana dla kogoś, kto np. w chłodzie ciężko pracuje fizycznie, i potrzebuje dodatkowych kalorii. Więc @snorli12 może sobie w buty wsadzić to, że "polska dieta taka tuczonca" (jedyną tuczącą dietą jest dieta poselska #pdk) oraz że
po prostu niektórzy ludzie (szczególnie ze wsi) dodają do wszystkiego ogromne ilości oleju i/lub cukru.


@szzzzzz:
Nie oleju, tylko smalcu (więc i "gorszych" tłuszczy nasyconych). Babcine kotlety są własnej takie smaczne i nie do podrobienia, bo usmażyła je na dwóch kostkach smalcu a nie oleju kujawskim. Jak odwiedzam starszych rodziców to czasem mama zwyczajem robienia wałówy na studia 15 lat temu pakuje mi do domu pudło schabowych - jak odwijam je
a jak podgrzejesz to dalej jest 50? czy 95 ?

@wuwuzela1: To zależy :)
Skrobia składa się z 2 frakcji – amylozy i amylopektyny. I to gównie ta pierwsza odpowiada za wytworzenie skrobi opornej (tym samym obniżając IG). By ten proces odwrócić trzeba stosunkowo wysokiej temp. około 150-170°C, podgrzewając raczej nie osiągamy takich temperatur. Pomijając skrajności będzie bliżej 50.
Nawet schłodzenie do temp. pokojowej znacznie obniża IG ziemniaków do
@snorli12: Ale #!$%@?. Zostałem wychowany na "polskiej diecie" nigdy nie byłem gruby. Problemem jest to, że dzisiejsze dzieci siedzą w domu przed komputerem i nic więcej oraz to że one żrą, a nie jedzą. Możesz wpierdzielać jakiekolwiek diety, ale jak nie ma ruchu to i tak będzie się tyć. Chyba, że będzie to dieta 1000 kcal i wieczne ujowe samopoczucie, bo człowiek cały czas głodny będzie.
@HIMARS: ja w biedrze kupuje tylko chleb całe ziarno, a jak go nie ma to rezygnuje, ran na tydzień bułkę z ziarnami. Jak mi przyjdzie ochota to piekę własny chleb z pełnej mąki i dorzucam mąkę owsianą i ziarna.

Obecnie jest tak duży wybór jedzenia że codziennie można jeść coś nowego i rzadko kiedy powtarzać posiłek.
@HIMARS: Naucz się czytać ze zrozumieniem. To Ty ciśniesz, że polacy nie dorośli do ciemnego pieczywa, a ja Ci daje przykład, że w praktycznie całej europie wszyscy jedzą białe pieczywo masowo xD No ale tak, pięknie się zesrałeś kompleksami polaczka.